Έντυπη Έκδοση

ΑΡΚΙΤΣΑ

Σκουπίδια στον «καθρέφτη»

Τα σκουπίδια και η αδιαφορία των τοπικών παραγόντων του νομού Φθιώτιδας θολώνουν τον «καθρέφτη της Αρκίτσας» και εκθέτουν σοβαρά τη χώρα μας διεθνώς στα μάτια των ξένων επιστημόνων.

Ενα μνημείο της φύσης, ο μαύρος βράχος, γνωστός και ως «Καθρέφτης» της Αρκίτσας, «πνίγεται» στα σκουπίδια των δήμων της περιοχής Ενα μνημείο της φύσης, ο μαύρος βράχος, γνωστός και ως «Καθρέφτης» της Αρκίτσας, «πνίγεται» στα σκουπίδια των δήμων της περιοχής Πρόκειται για την περιοχή την γνωστή στους γεωλόγους ως «καθρέφτης» της Αρκίτσας που βρίσκεται πολύ κοντά στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και δίπλα από το ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Δαφνουσίων.

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει μια λεία και κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό που αποτελεί -σύμφωνα με τους επιστήμονες- την εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας - Καμένων Βούρλων. Ενα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ. Παπαζάχο.

Οι γεωλόγοι ονομάζουν την περιοχή κατοπτρική επιφάνεια, γιατί αυτή είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων περίπου. Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο που έχουν σχηματιστεί από αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει την περιοχή. Για τον λόγο αυτόν καθίσταται ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος.

«Το τμήμα του επιπέδου του ρήγματος που φαίνεται σήμερα, γνωστό ως "καθρέφτης" λόγω της στιλπνότητος της επιφάνειάς του, έχει σχηματιστεί από τη δράση επανειλημμένων μεγάλων σεισμών στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν (100.000 έτη). Η διατήρηση του "καθρέπτη" και η ασφαλής προσβασιμότητα σ' αυτόν αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή ποικίλων ερευνητικών μεθόδων με σκοπό την εκτίμηση της συχνότητας εμφανίσεως αυτών των μεγάλων σεισμών στην περιοχή Αρκίτσας - Αταλάντης - Αγ. Κωνσταντίνου», εξηγεί στην «Ε» ο γεωλόγος - σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς.

Σύμφωνα με την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε προς τη Νομαρχία Φθιώτιδας η Εκτελεστική Γραμματεία της Επιτροπής Διατήρησης της Γεωλογικής-Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας (ΕΓΕ), η εν λόγω περιοχή επί σειρά ετών αλλά και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος απόθεσης απορριμμάτων από τον Δήμο Δαφνουσίων.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή η προφύλαξη και διατήρηση του χώρου θα αποτελέσουν το καλύτερο φυσικό εργαστήριο εκπαιδεύσεως Ελλήνων αλλά και ξένων φοιτητών Γεωλογίας και Γεωφυσικής.

Οι επιστήμονες προτείνουν την έκδοση προεδρικού διατάγματος για ανακηρύξη του χώρου ως «Διατηρητέου Μνημείου Παγκοσμίου Γεωλογικής Κληρονομιάς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Βόρειοι και Νότιοι...
Επιχειρήσεις
71,4% έχουν πρόβλημα από τα μπλόκα, 87,2% από τα Τέμπη
Φάκελος: 10 χρόνια Μετρό
Το έργο που άλλαξε τη ζωή μας
Διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων
Κυκλοφορούν κι ανάμεσά μας
Περιβάλλον
Σκουπίδια στον «καθρέφτη»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Καταπέλτης η έκθεση για διαφθορά στην Υγεία
Φάρμακα
Φάρμακα: Η συνταγή της κερδοσκοπίας
Μηδέν ανταγωνισμός
Με το brand name και το ...χαρτζιλίκι
Η μηχανοργάνωση είναι μονόδρομος
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταδίκη καθηγητή για «φακελάκι»
Στον αέρα η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου
«Εφαγαν» 9 εκατ. από τον ΦΠΑ
«Διακριτική η μεταχείριση της Βαληνάκη ελέω Σανιδά»
Δικαίωση στον Αρειο Πάγο για τον δικαστή Ν. Βαζαίο
Στον Αρειο Πάγο το σχέδιο-τσιμέντο
Μετρό Θεσσαλονίκης
Εφτασε ο Γιωρίκας
Δημοσιογραφικά βραβεία
Τίμησαν τα ρεπορτάζ της ευαισθησίας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νύχτα εμπρησμών σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Άλλες ειδήσεις
Επιμένει στο τελεσίγραφο
Οικολογική παρέμβαση