Έντυπη Έκδοση

Καταπέλτης η έκθεση για διαφθορά στην Υγεία

Σκανδαλώδεις διαδικασίες στις προμήθειες υλικών, κακές σχέσεις μεταξύ γιατρών και εργαζομένων, χρήματα που πληρώνονται από Ταμεία για εξετάσεις που δεν γίνονται και γιατροί που πλαστογραφούν ιατρικές γνωματεύσεις, αναφέρονται μεταξύ άλλων στην έκθεση του Σώματος Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για το 2008.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον απολογισμό αναφέρεται ότι εκδόθηκαν από τον Γενικό Επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας συνολικά 167 εντολές για διενέργεια ελέγχων και επιθεώρησης σε διάφορους φορείς αρμοδιότητας του Σώματος. Κατατέθηκαν 95 πορίσματα και εννέα υποθέσεις παραπέμφθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στον Εισαγγελέα, τέσσερις υποθέσεις στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, σε 11 περιπτώσεις προτάθηκαν διοικητικές κυρώσεις και σε 4 η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Οι ελεγκτές του Διοικητικού και Οικονομικού Τομέα ολοκλήρωσαν συνολικά 90 υποθέσεις ενώ στον Τομέα Πρόνοιας τα πορίσματα που κατατέθηκαν ανήλθαν σε 51.

Χαρακτηριστικά του χάους της διαφθοράς που επικρατεί στο χώρο της Υγείας είναι περιστατικά όπως: σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής διαπιστώθηκε ότι γίνονταν συστηματικά δωρεές εξοπλισμού και μηχανημάτων σε συγκεκριμένη κλινική από μία εταιρεία, από την οποία προμηθευόταν η εν λόγω κλινική το υλικό οστεοσύνθεσης, ενώ σε άλλο νοσοκομείο της Αττικής, διαπιστώθηκε να παρευρίσκονται παράνομα αντιπρόσωποι, τεχνικοί και συνεργάτες από προμηθεύτριες εταιρείες στους χώρους των χειρουργείων.

Επίσης διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων πως γιατροί έκλειναν ραντεβού και χειρουργούσαν τους πελάτες τους και εισέπρατταν αμοιβές σαν να επρόκειτο για το ιδιωτικό τους ιατρείο μέσα στο ΕΣΥ και μάλιστα με εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά που είχαν αγοραστεί από το ΕΣΥ για τη δωρεάν περίθαλψη των ασθενών. Για τους ασθενείς εξέδιδαν και ψεύτικες διαγνώσεις, χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά ως επείγοντα για να χειρουργούνται γρηγορότερα.

«Για την άναρχη κατάσταση και την αυθαιρεσία που επικρατεί στις χειρουργικές κλινικές», σύμφωνα με τους ελεγκτές, «ευθύνη φέρει ο διευθυντής της κλινικής, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και η διοίκηση του νοσοκομείου».

Σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΕΣΥ εντοπίστηκαν προβληματικά αναλώσιμα υλικά, αφού κανείς δεν έλεγχε την ποιότητά τους κατά την παραλαβή, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι τα μηχανήματα της μονάδας προέρχονταν από παράτυπη δωρεά και δεν πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί στον σχετικό διαγωνισμό.

Σε άλλη περίπτωση ιδιώτες γιατροί συνεργάζονταν με υπαλλήλους του ΟΠΑΔ για την έκδοση παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων και καλούνται τώρα να επιστρέψουν στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων 800.000 ευρώ.

Σε επαρχιακό νοσοκομείο, ασθενής έχασε τη ζωή του λόγω αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας απουσίαζε ο ειδικευμένος ιατρός από τη θέση του και δεν έγινε σωστή διάγνωση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο σπίτι του, όπου του επέτρεψαν να επιστρέψει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Διαφθορά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Βόρειοι και Νότιοι...
Επιχειρήσεις
71,4% έχουν πρόβλημα από τα μπλόκα, 87,2% από τα Τέμπη
Φάκελος: 10 χρόνια Μετρό
Το έργο που άλλαξε τη ζωή μας
Διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων
Κυκλοφορούν κι ανάμεσά μας
Περιβάλλον
Σκουπίδια στον «καθρέφτη»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Καταπέλτης η έκθεση για διαφθορά στην Υγεία
Φάρμακα
Φάρμακα: Η συνταγή της κερδοσκοπίας
Μηδέν ανταγωνισμός
Με το brand name και το ...χαρτζιλίκι
Η μηχανοργάνωση είναι μονόδρομος
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταδίκη καθηγητή για «φακελάκι»
Στον αέρα η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου
«Εφαγαν» 9 εκατ. από τον ΦΠΑ
«Διακριτική η μεταχείριση της Βαληνάκη ελέω Σανιδά»
Δικαίωση στον Αρειο Πάγο για τον δικαστή Ν. Βαζαίο
Στον Αρειο Πάγο το σχέδιο-τσιμέντο
Μετρό Θεσσαλονίκης
Εφτασε ο Γιωρίκας
Δημοσιογραφικά βραβεία
Τίμησαν τα ρεπορτάζ της ευαισθησίας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νύχτα εμπρησμών σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Άλλες ειδήσεις
Επιμένει στο τελεσίγραφο
Οικολογική παρέμβαση