Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΩΣ 30%

Η μηχανοργάνωση είναι μονόδρομος

Γιατρειά δεν βρίσκει ο χώρος του φαρμάκου, όσες εξαγγελίες κι αν κάνουν οι παρελαύνοντες από τη θέση του υπουργού Υγείας για εντοπισμό της διαφθοράς.

Με τη δημιουργία σωμάτων επιθεωρητών επί σωμάτων δίωξης του οικονομικού εγκλήματος δεν λύνεται το πρόβλημα. Τα κυκλώματα φαρμάκων, η υπερσυνταγογράφηση, οι παράλληλες εξαγωγές, τα ακριβά αντίγραφα φαρμάκων, οι υπεράριθμες εταιρείες παρασκευής των αντιγράφων κ.ο.κ. δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Η διεθνής εμπειρία περιγράφει την πολύ απλή λύση των μηχανοργανωμένων και αυτοματοποιημένων συστημάτων παρακολούθησης για το πρόβλημα και είναι απορίας άξιον (;) πώς κανείς υπουργός Υγείας δνε τη σκέφτηκε, δεν μπόρεσε να την εφαρμόσει.

Πώς θα παταχθεί η διαφθορά όταν δεν έχουμε στα χέρια μας στοιχεία για το τι δημιουργεί τη δαπάνη, αναρωτιούνται άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το χώρο του φαρμάκου. Οταν δεν γνωρίζουμε πόσα φάρμακα πωλούνται, πόσα γράφει ποιος γιατρός, πόσα αγοράζει ποιο νοσοκομείο κ.ο.κ. Μπορεί τα Ταμεία μας και τα νοσοκομεία μας να λειτουργούν ακόμα με προϋπολογισμούς και όχι με ισολογισμούς;

Η μηχανογράφηση είναι η λύση. Και πολύ εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί, από τη στιγμή που υπάρχει διπλό bar code -εδώ και τέσσερα χρόνια- σε κάθε φάρμακο. Με οπτικό αναγνώστη όπως αυτόν που περνούν οι ταμίες τα τρόφιμα στο σουπερμάρκετ θα καταγράφεται η πώληση των φαρμάκων.

Για να καθαρίσει το τοπίο απαιτούνται διαφάνεια και διαύγεια στοιχείων. Πρέπει να μάθει το υπουργείο ποιο είναι το έλλειμμά του, ποιο είναι το ποσό που δαπανά στα φάρμακα σε σύγκριση με το ΑΕΠ του, ώστε να μπορεί να το συγκρίνει με τους δείκτες άλλων χωρών.

Είναι ένας πλούτος στοιχείων με τον οποίο μπορούν να γίνονται επιδημιολογικές μελέτες, παραδείγματος χάρη για το πού υπάρχει κατάχρηση αντιβιοτικών.

Με τη μηχανοργάνωση υποστηρίζεται ότι θα εκδιωχθούν από τον χώρο του φαρμάκου οι δεκάδες μικρές εταιρείες που απασχολώντας λιγότερα από τρία άτομα κυκλοφορούν στην αγορά αντίγραφα φαρμάκων που πωλούνται 400% πάνω από το πραγματικό τους κόστος. Οι γιατροί που δέχονται να συνεργαστούν με αυτές τις εταιρείες θα εντοπίζονται και άρα θα ζυγίζουν τις επιπτώσεις.

Τα μηχανοργανωμένα και αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων συγκρατούν τις δαπάνες έως και 30%, λέει η διεθνής εμπειρία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Σχετικά θέματα: Φάρμακα
Φάρμακα: Η συνταγή της κερδοσκοπίας
Μηδέν ανταγωνισμός
Με το brand name και το ...χαρτζιλίκι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Βόρειοι και Νότιοι...
Επιχειρήσεις
71,4% έχουν πρόβλημα από τα μπλόκα, 87,2% από τα Τέμπη
Φάκελος: 10 χρόνια Μετρό
Το έργο που άλλαξε τη ζωή μας
Διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων
Κυκλοφορούν κι ανάμεσά μας
Περιβάλλον
Σκουπίδια στον «καθρέφτη»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Καταπέλτης η έκθεση για διαφθορά στην Υγεία
Φάρμακα
Φάρμακα: Η συνταγή της κερδοσκοπίας
Μηδέν ανταγωνισμός
Με το brand name και το ...χαρτζιλίκι
Η μηχανοργάνωση είναι μονόδρομος
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταδίκη καθηγητή για «φακελάκι»
Στον αέρα η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου
«Εφαγαν» 9 εκατ. από τον ΦΠΑ
«Διακριτική η μεταχείριση της Βαληνάκη ελέω Σανιδά»
Δικαίωση στον Αρειο Πάγο για τον δικαστή Ν. Βαζαίο
Στον Αρειο Πάγο το σχέδιο-τσιμέντο
Μετρό Θεσσαλονίκης
Εφτασε ο Γιωρίκας
Δημοσιογραφικά βραβεία
Τίμησαν τα ρεπορτάζ της ευαισθησίας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νύχτα εμπρησμών σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Άλλες ειδήσεις
Επιμένει στο τελεσίγραφο
Οικολογική παρέμβαση