Έντυπη Έκδοση

ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ

Στον Αρειο Πάγο το σχέδιο-τσιμέντο

Στον Αρειο Πάγο εξελίσσσεται την ερχόμενη εβδομάδα ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ του Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα, με το ίδρυμα να συνεχίζει την προσπάθεια για να μετατρέψει τον χώρο όπου σήμερα φιλοξενείται σε ένα ακόμη κτίριο 20.000 τ.μ. επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010, το Γ' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει την αίτηση του ιδρύματος,που ζητεί να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Με την απόφαση εκείνη (2196/2008), το Εφετείο έβαζε φρένο στα σχέδια του ιδρύματος ύστερα από αίτηση που είχαν καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιδρυμα Χατζηκώνστα, η Εταιρεία Φίλων του Ιδρύματος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Λ. Νικολαΐδης, ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου Αμαρουσίου και ο δικηγόρος Κυριάκος Μακαρώνας.

Προκειμένου το τμήμα να αποφασίσει, ο αρεοπαγίτης Μιχάλης Θεοχαρίδης διαμόρφωσε εισήγηση στην οποία, αν και δέχεται τους λόγους για τους οποίους το Εφετείο δέχθηκε τις αιτήσεις των παραπάνω, υποστηρίζει ότι δεν είχαν έννομο συμφέρον για να προσφύγουν.

Οπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας («Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα: Τσιμέντο θα γίνει» - 3/12/2007, «Φρένο στο σχέδιο-τσιμέντο» - 25/4/2008), η υπόθεση ξεκίνησε το 2007 όταν το ίδρυμα προκήρυξε διαγωνισμό για να παραδώσει τον χώρο των 26 στρεμμάτων (απέναντι από το μελλοντικό υπ. Υγείας, το Γκόλντεν Χολ και την Ελέξπο) όπου σήμερα στεγάζεται το Ορφανοτροφείο, δημόσιο σχολείο και μια εκκλησία ανάμεσα σε εκατοντάδες δέντρα.

Ο επενδυτής θα μπορούσε να χτίσει νέο κτίριο 20.000 τ.μ. (διπλάσια από τα σημερινά) μισθώνοντας το χώρο για 35-55 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, προπορεία στη διαδικασία είχε εξασφαλίσει ο όμιλος Μπόμπολα, αλλά η διαδικασία «πάγωσε» το 2008 μετά την απόφαση του Εφετείου.

Το ίδρυμα υποστήριζε ότι με τη διαδικασία αυτή θα εξασφάλιζε χρήματα για να δημιουργήσει χώρους φιλοξενίας των ορφανών παιδιών σε άλλες περιοχές βάζοντας και το στοιχείο της απομάκρυνσης από ένα κτίριο που θυμίζει άσυλο. Ομως, όπως απεφάνθη μεταξύ άλλων το Εφετείο και δέχεται στην εισήγηση ο Αρεοπαγίτης, «η μακροχρόνια εκμίσθωση του Ορφανοτροφείου δεν είναι απλώς εκμίσθωση ακινήτου που ανήκει σε ίδρυμα προς πορισμό εισοδημάτων, αλλά ισοδυναμεί με μεταβολή περιεχομένου και όρων διαθήκης υπέρ κοινωφελούς σκοπού» (της διαθήκης του Γ. Χατζηκώνστα). Επίσης, «από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι τα έξοδα για τη μεταστέγαση του οικοτροφείου... μαζί με τα μισθώματα που απαιτούνται για το νέο ακίνητο και τα τυχόν έξοδα... αθροιζόμενα θα είναι λιγότερα από τα έσοδα που θα προέλθουν από την εκμίσθωση».

Τι θα γίνει όμως εάν τελικά ο Αρειος Πάγος ακυρώσει την απόφαση του Εφετείου με βάση την έλλειψη εννόμου συμφέροντος από τους προσφεύγοντες; Ο δικηγόρος Κ. Μακαρώνας μας είπε ότι υπάρχουν τα περιθώρια επαναφοράς του θέματος, καθώς η εισήγηση λέει ότι οι προσφεύγοντες «δεν επικαλούνται τον κίνδυνο συγκεκριμένης βλάβης στα έννομα συμφέροντά τους» ενώ, ταυτόχρονα, ο κάθε επενδυτής θα λάβει υπόψη του πως οι λόγοι ουσίας επικυρώνονται από τον Αρειο Πάγο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταδίκη καθηγητή για «φακελάκι»
Στον αέρα η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου
«Εφαγαν» 9 εκατ. από τον ΦΠΑ
«Διακριτική η μεταχείριση της Βαληνάκη ελέω Σανιδά»
Δικαίωση στον Αρειο Πάγο για τον δικαστή Ν. Βαζαίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αγρότες
Βόρειοι και Νότιοι...
Επιχειρήσεις
71,4% έχουν πρόβλημα από τα μπλόκα, 87,2% από τα Τέμπη
Φάκελος: 10 χρόνια Μετρό
Το έργο που άλλαξε τη ζωή μας
Διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων
Κυκλοφορούν κι ανάμεσά μας
Περιβάλλον
Σκουπίδια στον «καθρέφτη»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Καταπέλτης η έκθεση για διαφθορά στην Υγεία
Φάρμακα
Φάρμακα: Η συνταγή της κερδοσκοπίας
Μηδέν ανταγωνισμός
Με το brand name και το ...χαρτζιλίκι
Η μηχανοργάνωση είναι μονόδρομος
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταδίκη καθηγητή για «φακελάκι»
Στον αέρα η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου
«Εφαγαν» 9 εκατ. από τον ΦΠΑ
«Διακριτική η μεταχείριση της Βαληνάκη ελέω Σανιδά»
Δικαίωση στον Αρειο Πάγο για τον δικαστή Ν. Βαζαίο
Στον Αρειο Πάγο το σχέδιο-τσιμέντο
Μετρό Θεσσαλονίκης
Εφτασε ο Γιωρίκας
Δημοσιογραφικά βραβεία
Τίμησαν τα ρεπορτάζ της ευαισθησίας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νύχτα εμπρησμών σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Άλλες ειδήσεις
Επιμένει στο τελεσίγραφο
Οικολογική παρέμβαση