Έντυπη Έκδοση

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Το γιουσουρούμ θα γίνει παλάτι παραθαλάσσιο

Χρεοκοπημένη, χωρίς φύλαξη και πυρασφάλεια, η ΕΒΕ δεν γνωρίζει καν τι τεκμήρια διαθέτει

Ο νέος πρόεδρος Σταύρος Ζουμπουλάκης στην «Ε»
«Αλλο να τ' ακούς, κι άλλο να τα βλέπεις...». Ο δοκιμιογράφος Σταύρος Ζουμπουλάκης, από τους καλύτερους που διαθέτουμε, δεν έτρεφε ψευδαισθήσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη πριν αναλάβει πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της. Είχε ήδη διαπιστώσει, ως ερευνητής, το χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών του ιδρύματος, είχε δει να το ζώνει μια γενικευμένη ανυποληψία, αλλά το χάος και την εγκατάλειψη που αντίκρισαν τις τελευταίες μέρες τα μάτια του δεν μπορούσε να τα φανταστεί.

Πλήρες θέμα...

 • Κινηματογράφος

  • «Ενας άνθρωπος δολοφονήθηκε μπροστά μου!»
   Ο Τζέικ Γκίλενχααλ μιλά για τη νέα του ταινία «Περιπολία», την αστυνομία και το... ξυρισμένο του κεφάλι Ο Τζέικ Γκίλενχααλ δεν είναι ακόμα ένας ζεν πρεμιέ του Χόλιγουντ. Είναι από τους σημαντικότερους νέους ηθοποιούς της Αμερικής.
  • Εσωτερική ένταση
   Είναι αδιανόητο το πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα μπορείς να πειστείς. Γιατί θέλεις να πειστείς. Είναι πολύ πιο εύκολο να αποδεχτείς ως δεδομένο αυτό που σου λένε ότι δεν μπορεί παρά να είναι έτσι κι όχι αλλιώς, γιατί η αμφισβήτηση προϋποθέτει ίσως έρευνα και σίγουρα αντοχή.
  • Ο Πάμπλο Μπέργκερ μάς μιλάει για τη νέα του ταινία, εμπνευσμένη από το παραμύθι των αδερφών Γκριμ Η «Χιονάτη», ερωτικό γράμμα στο ευρωπαϊκό σινεμά
   Οι έξι νάνοι, οι οποίοι έχουν φωνές φίλων του σκηνοθέτη Το 2003, η εμπορική επιτυχία της διασκεδαστικής ισπανικής κωμωδίας «Torremolinos» έκανε γνωστό τον πρωτοεμφανιζόμενο Πάμπλο Μπέργκερ.
 • Θέατρο

  • Ο Θωμάς Κοροβίνης μιλάει για το ανέβασμα του βραβευμένου έργου του «Ο Γύρος του Θανάτου» στο ΚΘΒΕ Δεν έχουμε στην Ελλάδα έναν Μπολιβάρ
   Δυστυχώς, έχουμε προδοθεί από συντρόφους και φίλους που κατεβάσαν' τα βρακιά πολύ εύκολα, χωρίς να τους το ζητήσουνε Ρεμπέτης -φύσει και θέσει-, συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Δάσκαλος με την ευρεία έννοια και φιλόλογος με την κυριολεκτική. Βραβευμένος συγγραφέας. Μελετητής του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού. Μποέμ. Ανθρωπος, με άλλα λόγια, από στόφα παλαιάς κοπής.
 • Βιβλίο

  • Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης (29 Απριλίου 1863 - 29 Απριλίου 1933) Κρυμμένος και ατελής
   Εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του Ο κεκαλυμμένος ομοερωτισμός του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή είναι έκδηλος στα «κρυμμένα» του ποιήματα και ειδικά στο «Μόττο».
  • Μεταξύ φωτός και σκότους
   Αυτός ο αρχαίος ελληνικός τρόπος σκέψης, πέρα από κάθε χριστιανική ή άλλη μεταφυσική, όπου ψυχή και σώμα είναι ακόμα ένα αδιαίρετο, ενιαίο σύνολο κι όχι μια σκισμένη φωτογραφία που δεν κολλάνε τα κομμάτια της, γιατί όλο και κάποιο λείπει, αυτή είναι και η ιδεολογική ιδιαιτερότητα του Καβάφη, αφού τολμάει σε καιρούς χαλεπούς να είναι και να διατείνεται πως είναι Ελλην.
  • Ο Καβάφης του Δημήτρη Γέρου
   Ο διεθνής ζωγράφος Δημήτρης Γέρος τολμά να εικονογραφήσει ποιήματα του Καβάφη, βάζοντας διάσημους άντρες των Γραμμάτων και των Τεχνών να ποζάρουν ανάμεσα σε γυμνά σώματα νεαρών, χωρίς να προκαλεί όμως τα χρηστά μας ήθη κι απέχοντας, φυσικά, από κάθε πορνογραφική διάθεση.
  • Ο Κ. Π. Καβάφης για τον Κυπριακόν ζήτημα «Η ένωσις είναι η φυσική λύσις»
   «Η Κύπρος και το Κυπριακόν ζήτημα» (Cyprus and the Cypriot Question) ονομάζεται μία αγγλική πραγματεία εκδοθείσα εσχάτως εν Λευκωσία υπό του γνωστού κ. Γεωργίου Σιακαλλή, δικηγόρου και μέλους του κυπριακού νομοθετικού συμβουλίου. Η πραγματεία αύτη είναι σαφώς γραμμένη και πλήρης λογικής. Απευθυνομένη εις Αγγλους, έχει το προτέρημα το οποίον οι Αγγλοι εκτιμώσι - με λίγα λόγια, λέγει πολλά πράγματα.
  • Επίσκεψη από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο*
   Αειφυγία: η διά βίου εξορία. Διάβασα την «Αειφυγία» (εκδ. Γαβριηλίδη) της Ματίνας Μόσχοβη. Κι ένιωσα ευγνωμοσύνη! Κι όχι γιατί βρίσκει τις σωστές λέξεις να εκφράσει κάτι που είχα και εγώ σκεφτεί (αλλά τα φτωχά ελληνικά μου δεν ήταν ικανά να με βοηθήσουν), αλλά επειδή σκέφτεται κάτι που εγώ, ο αναγνώστης, δεν είχα καν σκεφτεί! (Δεν μου είχε καν περάσει από το μυαλό!...)
 • Άλλες ειδήσεις

  • Η επιστήμη συναντά την τέχνη
   Τα πιθανά μοντέλα παραγωγής καλλιτεχνικού έργου σε περιβάλλοντα εργαστηρίου θα εξετάσει η αυριανή συνάντηση του ΙΕΤΜ Athens στο Bios.