Έντυπη Έκδοση

Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης (29 Απριλίου 1863 - 29 Απριλίου 1933)

Κρυμμένος και ατελής

Εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του

Ο κεκαλυμμένος ομοερωτισμός του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή είναι έκδηλος στα «κρυμμένα» του ποιήματα και ειδικά στο «Μόττο».

Ζητάει να τον «νιώσουν» από τις πιο «απαρατήρητές» του «πράξεις» κι «από τα γραψίματά» του «τα πιο σκεπασμένα». Οραματίζεται μια «τελειοτέρα» (πλην όμως, φευ, ουχί τελεία) «κοινωνία», όπου κάποιος άλλος σαν αυτόν «βέβαια θα φανεί κ' ελεύθερα θα κάμει».

Στο ποίημα «Κι ακούμπησα και πλάγιασα στες κλίνες των» ομολογεί ανοιχτά ότι επήγε «στες κάμαρες τες κρυφές» του σπιτιού της ηδονής «που το 'χουν για ντροπή να τες ονομάσουν», όμως αυτός σαν ποιητής και τεχνίτης θα προτιμούσε να ασκήτευε παρά να τις αποφύγει. Η καλογερική θα ήταν πολύ πιο σύμφωνη «με την ποίησίν του, παρά μες στην κοινότοπην αίθουσα» να χαρεί, εκείνος που αποστράφηκε «απόλαυσιν ερώτων της ρουτίνας».

Στο κρυμμένο ποίημα «Ανθοδέσμαι» επανέρχεται η ενοχή της παρεκκλίνουσας από τα αποδεκτά ερωτικά όρια επιθυμίας, η οποία παραλληλίζεται με πάθος («φρικτό και περικαλλές») που μόνο πικρία μπορεί να χαρίσει στο δοκιμαστή του, παράλληλα με τον απαγορευμένο καρπό της ηδονής.

«Απ' το συρτάρι» ανασύρει ο ερωτικός ποιητής μια φωτογραφία «βλαμμένη» και μαζί της ανασύρει την προσκαιρότητα της απόλαυσης που αποκόμισε και την κρύβει ξανά στο υποσυνείδητο, εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να λερώσει αυτή την υψηλή ηδονή, αυτή τη σχεδόν πνευματική (διά της ικανοποιήσεως του σώματος) εμπειρία.

* Για δέκατη εβδομάδα η «Βιβλιοθήκη» μέσω του enet.gr προσφέρει βιβλία σε τρεις τυχερούς. Αυτό το Σάββατο: Κ. Π. Καβάφης , «Τα Πεζά (1882;-1931)», εκδόσεις Ικαρος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποίηση
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Μεταξύ φωτός και σκότους
Ο Καβάφης του Δημήτρη Γέρου
«Η ένωσις είναι η φυσική λύσις»
Επίσκεψη από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο*
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
«Ενας άνθρωπος δολοφονήθηκε μπροστά μου!»
Εσωτερική ένταση
Η «Χιονάτη», ερωτικό γράμμα στο ευρωπαϊκό σινεμά
Θέατρο
Δεν έχουμε στην Ελλάδα έναν Μπολιβάρ
Βιβλίο
Κρυμμένος και ατελής
Μεταξύ φωτός και σκότους
Ο Καβάφης του Δημήτρη Γέρου
«Η ένωσις είναι η φυσική λύσις»
Επίσκεψη από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο*
Βιβλιοθήκες
Το γιουσουρούμ θα γίνει παλάτι παραθαλάσσιο
Άλλες ειδήσεις
Η επιστήμη συναντά την τέχνη