Έντυπη Έκδοση

Ο Καβάφης του Δημήτρη Γέρου

Ο διεθνής ζωγράφος Δημήτρης Γέρος τολμά να εικονογραφήσει ποιήματα του Καβάφη, βάζοντας διάσημους άντρες των Γραμμάτων και των Τεχνών να ποζάρουν ανάμεσα σε γυμνά σώματα νεαρών, χωρίς να προκαλεί όμως τα χρηστά μας ήθη κι απέχοντας, φυσικά, από κάθε πορνογραφική διάθεση.

Δέχτηκε μέχρι τώρα τα βέλη των πουριτανών, που διατείνονται ότι ο μεγάλος Αλεξανδρινός τα οραματίστηκε μόνον τα πρόσωπα τα ερωτικά της υψηλής του τέχνης. Δέχτηκε όμως και τα βέλη εκείνων που θα προτιμούσαν μια πιο ρεαλιστική καταγραφή πράξεων παρά τάσεων, κλίσεων ή διαθέσεων.

Οπωσδήποτε, στις προθέσεις του ιδιοφυούς και πρωτότυπου ζωγράφου ήταν ο απόλυτος σεβασμός στο πνεύμα του ποιητή. Με τη βοήθεια του ελληνιστή Ντέιβιντ Κόνολι αναπλάθει εικαστικά το καβαφικό σύμπαν, με τον ελαφρά ειρωνικό και υποδόρια σαρκαστικό του τρόπο, σαν να θέλει ν' απαλύνει το έρεβος της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

Είμαι βέβαιος ότι ο Πορτογάλος Φερνάντο Πεσόα κι ο Ιταλός Σάντρο Πένα θα επικροτούσαν τις αισθητικές επιλογές του Ελληνα καλλιτέχνη. Είναι άλλωστε το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας σπουδής. Κάποιοι από τα μοντέλα του πέθαναν εν τω μεταξύ. Ομως πρόλαβαν ν' αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον κόσμο που εμπνέεται ακόμα από την καβαφική μυθολογία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Κρυμμένος και ατελής
Μεταξύ φωτός και σκότους
«Η ένωσις είναι η φυσική λύσις»
Επίσκεψη από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο*
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
«Ενας άνθρωπος δολοφονήθηκε μπροστά μου!»
Εσωτερική ένταση
Η «Χιονάτη», ερωτικό γράμμα στο ευρωπαϊκό σινεμά
Θέατρο
Δεν έχουμε στην Ελλάδα έναν Μπολιβάρ
Βιβλίο
Κρυμμένος και ατελής
Μεταξύ φωτός και σκότους
Ο Καβάφης του Δημήτρη Γέρου
«Η ένωσις είναι η φυσική λύσις»
Επίσκεψη από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο*
Βιβλιοθήκες
Το γιουσουρούμ θα γίνει παλάτι παραθαλάσσιο
Άλλες ειδήσεις
Η επιστήμη συναντά την τέχνη