Έντυπη Έκδοση

Ο Κορυδαλλός πύλη εισόδου στο σωφρονιστικό σύστημα

Μεγάλες αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία των κρατουμένων καταγράφει πρόσφατη, αδημοσίευτη, έρευνα που έγινε στην πολυπληθέστερη φυλακή, τον Κορυδαλλό.

Η κοινωνική σύνθεση και το ποινικό προφίλ των εγκλείστων -ανδρών και γυναικών- είναι αποκαλυπτικά των ανατροπών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και αποτυπώνουν τις τάσεις εξέλιξης ολόκληρου του πληθυσμού των κρατουμένων της χώρας, μιας και ο Κορυδαλλός αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα του δρος Κοινωνιολογίας Ουίλιαμ Αλοσκόφη, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πρώτη χώρα προέλευσης, αλλά με ποσοστό εντυπωσιακά μειωμένο, αφού σήμερα οι Ελληνες κρατούμενοι (572) αποτελούν μόνο το 25% του συνολικού πληθυσμού του Κορυδαλλού (2.292) από 53,1% που ήταν το 2005. Ραγδαία αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό των κρατουμένων από χώρες της Ασίας (εκτός χωρών της πρώην ΕΣΣΔ), οι οποίοι αποτελούν τώρα το 20,2% σε σύγκριση με το 4,6% που ήταν πριν από 8 χρόνια, ενώ σημαντικές τάσεις ανόδου παρουσιάζουν και οι έγκλειστοι από τη Μέση Ανατολή, με ποσοστό 17,8% έναντι 8,9% το 2005. Κρατούμενοι που δήλωσαν αλβανική εθνικότητα αγγίζουν το 17,3%, ενώ το ποσοστό των κρατουμένων από το Πακιστάν έχει αυξηθεί από 2,5% σε 9,3%.

Ενα δεύτερο κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι ότι οι μουσουλμάνοι αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, με 1.060 άτομα, δηλαδή 46,2%, ενώ εντυπωσιακή είναι η μείωση του ποσοστού των ορθόδοξων χριστιανών, 900 άτομα, ποσοστό 39,3% από 68,5% το 2005.

Οσον αφορά τα ποινικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, η πλειονότητα των εγκλείστων, και συγκεκριμένα 1.587 άτομα, είναι υπόδικοι (69,2%), 696 κατάδικοι (30,45%) και 9 οφειλέτες (0,4%).

Οι παραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά εξακολουθούν να συνιστούν τη συνηθέστερη αξιόποινη πράξη. Το 39% των εγκλείστων κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους αδικήματα, αν και το ποσοστό εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 47,2% που ήταν το 2005. Μαζί με τις ληστείες-εκβίαση (22,9%) και τις κλοπές (13,6%) αποτελούν τους τρεις πιο συχνούς λόγους για τους οποίους το ποινικό σύστημα οδηγεί κάποιον στη φυλακή. Από τη σύγκριση με τα στοιχεία του 2005 παρατηρείται διπλασιασμός του ποσοστού των κρατουμένων για ληστείες (11,2%), σε συνδυασμό με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού για κλοπές (17,2%).

Αύξηση έχει σημειώσει και το ποσοστό των κρατουμένων με «κύριο αδίκημα» έγκλημα κατά της ζωής, της σωματικής ελευθερίας ή σωματική βλάβη, 7,4% από 5,9% το 2005. Αντίθετα, μικρή μείωση παρουσίασαν οι φυλακίσεις για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, 1,2% από 2,5% το 2005. Οσο για τα οικονομικά εγκλήματα, φαίνεται να οδηγούν στη φυλακή ένα μικρό μόνο ποσοστό, το 5,3%.

Οι γυναικείες Φυλακές

Τον Ιανουάριο του 2013 κρατούνταν στον Κορυδαλλό 182 γυναίκες που κατάγονταν από 20 χώρες. Συγκριτικά με τους άνδρες, το ποσοστό των Ελληνίδων κρατουμένων διαφέρει σημαντικά: 54,9% για τις γυναίκες, μόνον 25% για τους άνδρες.

Η πλειονότητα των αλλοδαπών γυναικών κατάγεται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, αλλά και από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ή την ανατολική Ευρώπη, με μέσο όρο ηλικίας τα 38,97 χρόνια, μεγαλύτερο κατά σχεδόν έξι χρόνια σε σχέση με το μέσο όρο ηλικίας των ανδρών.

Το 68,6% των γυναικών κρατουμένων δήλωσε ότι έχει παιδιά, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ανδρών (31,5%).

Συγκρίνοντας το επίπεδο εκπαίδευσης γυναικών και ανδρών κρατουμένων, διαπιστώνεται ότι οι Ελληνίδες κρατούμενες δήλωσαν αναλφάβητες (24%) σε ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι οι άνδρες (14%).

Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους δήλωσαν μουσουλμάνοι (46,2%), οι γυναίκες κρατούμενες δήλωσαν στην πλειονότητά τους χριστιανές ορθόδοξες (81,3%).

Τα πιο συχνά επαγγέλματα μπορούν να ομαδοποιηθούν στις κατηγορίες άνεργες (31,3%), εργάτριες ή τεχνίτριες (28%), υπάλληλοι (15,93%), οικιακά (8,2%), επιστημονικά ή ελεύθερα επαγγέλματα (7,1%), μικροπωλήτριες (5,5%), επιχειρηματίες (2,2%), συνταξιούχοι (1,1%) και αγρότες (0,5%).

Ως προς την ποινική τους κατάσταση, από τις 182 κρατούμενες, οι 168 (92,3%) ήταν υπόδικες και οι 14 κατάδικες (7,7%), ενώ από τις 100 Ελληνίδες, οι 15 (15%) είχαν μία τουλάχιστον προηγούμενη φυλάκιση στον Κορυδαλλό από το 2002 μέχρι σήμερα.

Και στις γυναίκες, η πιο συνηθισμένη κατηγορία αξιόποινων πράξεων είναι η παραβίαση του νόμου για τα ναρκωτικά (37,4%). Ακολουθούν τα οικονομικά εγκλήματα (17%) και οι κλοπές (16,5%). Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες κατηγορούνται για εγκλήματα οικονομικής φύσης σε αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι άνδρες (5,3%), αλλά για ληστείες σε μικρότερο ποσοστό (7,7%) από ό,τι οι άνδρες (22,9%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Φάκελος
Κύριο θέμα
Ορατότης μηδέν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αλλαζε τα φώτα στα... κονδύλια
Ο Δήμος Ζακύνθου κοντά στα ΑμεΑ
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Εν αναμονή νέου νόμου οι υπερχρεωμένοι
Ανεργία
Σωτηρία με επιστροφή σε γη και θάλασσα
Δημόσιος Τομέας
Υπάλληλοι με προσόντα- «μαϊμού» στο Δημόσιο
Γεωργία
Φρούτα και λαχανικά για το σπίτι σπέρνοντας τα δημοτικά «χωράφια»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο εδώλιο βρέθηκαν 32 γιατροί λόγω... ψήφου
Παιδιά
Τα λεφτά της πενθήμερης στον άρρωστο συμμαθητή τους
Σωφρονιστικό σύστημα
Τα ΕΚΑΜ στον Κορυδαλλό
Χρυσή Αυγή
Χρυσαυγίτες και αντιεξουσιαστές έπαιξαν ξύλο σε Ξάνθη, Ρέθυμνο