Έντυπη Έκδοση

Οι μεγάλες αποδράσεις

Εγινε μέσα σε 35 δευτερόλεπτα από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Η κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο των Β. Παλαιοκώστα και Α. Ριζάι, τον Ιούνιο του 2006, θα κατείχε τον τίτλο της πλέον εντυπωσιακής απόδρασης από ελληνικές φυλακές, αν δεν είχε επαναληφθεί καρμπόν, από τους ίδιους κρατουμένους, τρία χρόνια αργότερα.

Η τελευταία επιδρομή στις Φυλακές Τρικάλων και η ομαδική απόδραση των 11 Αλβανών κρατουμένων με την εξωτερική συνδρομή ενόπλων ήταν πρωτοφανής -όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα- και προκάλεσε, όπως άλλωστε και όλες οι αποδράσεις στο παρελθόν, τη λήψη μιας σειράς από νέα μέτρα ασφαλείας.

Οπως συμβαίνει άλλωστε κάθε φορά που οι κρατούμενοι, άλλοτε με τον πιο εύκολο και άλλοτε με τον πιο ευφάνταστο τρόπο, αναζητούν... δρόμους προς την ελευθερία.

Ενα φλας-μπακ στην ιστορία των ομαδικών αποδράσεων, άλλωστε, το αποδεικνύει.

 

1989 Φυλακές Νεάπολης Λασιθίου

«Επιχείρηση: ασπιρίνη»

«Ή θα μείνουμε ελεύθεροι ή θα πεθάνουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς», είπαν οι δραπέτες των Φυλακών Νεάπολης Λασιθίου σε έναν έμπορο από τον Βόλο, τον οποίο κράτησαν όμηρο.

Δεν ήταν ο μοναδικός. Οι πέντε από τους οκτώ δραπέτες, οι οποίοι έμειναν μαζί μετά την αιματηρή απόδραση που συγκλόνισε την Κρήτη, είχαν χρησιμοποιήσει και ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών προκειμένου να βρουν κατάλυμα στο τροχόσπιτό τους και τροφή.

Ηταν αρχές Ιουνίου όταν τέσσερις Ελληνες, δύο Κούρδοι, ένας Αγγλος και ένας Ιρακινός -καταδικασμένοι με μεγάλες ποινές φυλάκισης- αποφάσισαν να δραπετεύσουν από τις φυλακές. Η απόδραση έμεινε γνωστή ως «επιχείρηση: ασπιρίνη», αφού ξεκίνησε όταν ένας από τους δραπέτες, Ελληνας, έφυγε από το προαύλιο και πήγε στο γραφείο των φρουρών προφασιζόμενος ότι θέλει ασπιρίνη.

Οταν αυτός βγήκε από το γραφείο, οι υπόλοιποι όρμηξαν μέσα σε αυτό. Εδεσαν δυο φρουρούς πισθάγκωνα, τους φίμωσαν, πήραν τα κλειδιά της εξώπορτας και, αφού έκοψαν τα τηλέφωνα της φυλακής, βγήκαν έξω.

Οι αστυφύλακες, οι οποίοι βρίσκονταν στην ταράτσα, δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό. Προχωρώντας σύρριζα με τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών, οι επτά κρατούμενοι ανέβηκαν την εξωτερική σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα.

Οι δυο Κούρδοι παρέμειναν κολλημένοι στον τοίχο. Οι υπόλοιποι άνοιξαν την «κερκόπορτα» που οδηγούσε στην περιστρεφόμενη σκάλα. Η πόρτα ήταν ξεκλείδωτη. Ανέβηκαν ένας ένας. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ακούστηκαν τέσσερις πιστολιές. Προέρχονταν από δύο όπλα: το ένα ήταν κρυμμένο έξω από τις φυλακές και το δεύτερο φαίνεται πως είχε περάσει μέσα σε αυτές την προηγούμενη ημέρα. Δυο αστυφύλακες έπεσαν νεκροί, ενώ ο τρίτος γλίτωσε όταν έσκυψε ενστικτωδώς.

Οι έξι δραπέτες εξαφανίστηκαν με το αυτοκίνητο φρουρού, τα κλειδιά του οποίου είχαν αρπάξει. Οι Κούρδοι διέφυγαν με τα πόδια, κάνοντας οτοστόπ. Ενας ταξιτζής ειδοποίησε την αστυνομία και συνελήφθησαν λίγο αργότερα.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επικήρυξε τους δραπέτες με 50 εκατομμύρια δραχμές.

Υστερα από 12 ημέρες ελευθερίας, αυτός που θεωρούνταν από τις αρχές ως ο εγκέφαλος της απόδρασης έπεσε νεκρός σε μάχη ανάμεσα σε αστυνομικούς και δραπέτες. Δύο 24ωρα αργότερα, ένας ακόμη δραπέτης συνελήφθη βαριά τραυματισμένος από πυροβολισμούς αστυνομικών και δέκα ώρες αργότερα οι υπόλοιποι τρεις παραδίδονται άοπλοι σε ενέδρα.

Από τους οκτώ μόνο ένας κατάφερε να μείνει ασύλληπτος. Εκείνος που είχε αποσπαστεί εξαρχής από τους υπόλοιπους, όταν εγκατέλειψαν το «δανεικό» αμάξι.

1990 Φυλακές Κορυδαλλού

Ανήμερα Αγίου... Ελευθερίου

«Ο κόσμος θέλει την ελευθερία του». Αυτό έλεγαν οι 17 από τους 81 κρατούμενους οι οποίοι συνελήφθησαν έπειτα από την πιο πολυπληθή και πιο... εύκολη απόδραση που έγινε ποτέ.

Ανήμερα του Αγ. Ελευθερίου, παραμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις φυλακές, οι κρατούμενοι από την τρίτη πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού επέλεξαν το δρόμο της δικής τους ελευθερίας. Χτύπησαν και εξουδετέρωσαν δύο από τους φύλακες, τους πήραν τα κλειδιά, παραβίασαν τη δυτική εξωτερική πύλη και εξαφανίστηκαν, παρά τους πυροβολισμούς.

Οι 16 από αυτούς συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως. Ενώ ένας επέστρεψε στις φυλακές γιατί δεν είχε πού αλλού να πάει. Τις επόμενες ημέρες πολλοί δραπέτες συλλαμβάνονταν. Οι αρχές έκαναν λόγο για «οργανωμένη απόδραση», αλλά εκείνοι μιλούσαν για μια «αυθόρμητη ενέργεια».

1996 Φυλακές Κέρκυρας

Κοντραμίνα 250 μέτρων

Η μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων των φυλακών όλης της χώρας, που κράτησε 10 μέρες και έληξε το πρωί της 9ης Μαρτίου 1996, αποτέλεσε για κάποιους την καλύτερη ευκαιρία να μην ξαναγυρίσουν στα κελιά τους. Σαράντα τέσσερις κρατούμενοι εξαφανίζονται, λίγη ώρα πριν από την επίσημη παράδοση των Φυλακών Κέρκυρας στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Υστερα από πολυήμερη διερεύνηση, οι αξίνες βρίσκουν, μπροστά από το διοικητήριο των φυλακών, το αποχευτευτικό σύστημα που διασχίζει το λόφο των φυλακών, απομεινάρι των οχυρωματικών έργων των Ενετών.

Η κοντραμίνα που χρησιμοποίησαν, συνολικού μήκους 250 μέτρων, ήταν συνδεμένη με την αποχέτευση της φυλακής. Οι 44 κρατούμενοι πέρασαν μέσα από τις στοές. Οι 28 συνελήφθησαν μέσα στις επόμενες ώρες.

Τον Αύγουστο του 1997 γίνεται νέα απόδραση από τις Φυλακές Κέρκυρας. Κρατουμένοι παραβιάζουν τις τρεις πόρτες που χωρίζουν τις ακτίνες από την κεντρική πύλη. Απειλούν με αυτοσχέδια μαχαίρια και ένα ψεύτικο όπλο τους φύλακες. Ξεκινά συμπλοκή. Οι πυροβολισμοί δεν σταματούν την απόδραση 15 κρατουμένων, οι οποίοι πήραν όμηρο και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, τον οποίο στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο. Τρεις δραπέτες τραυματίζονται, ο ένας πολύ σοβαρά.

1998 Φυλακές Αυλώνα

Φεύγουν και τα ανήλικα

Σαράντα ανήλικοι κρατούμενοι εξαφανίζονται από τις πολυδιαφημισμένες φυλακές του Αυλώνα, σχεδόν ένα μήνα μετά τη λειτουργία τους. Επιλέγουν την έξοδο για την ελευθερία, αμέσως μετά το βραδινό τους φαγητό.

Περνούν από την είσοδο του εστιατορίου στην οροφή των μαγειρίων, πηδούν σε διπλανό κτήριο που εφάπτεται στο κύριο συγκρότημα των φυλακών και χρησιμοποιούν ρούχα για να μην αγκυλωθούν από τα συρματοπλέγματα. Στη συνέχεια, σκαρφαλώνουν μια κολόνα φωτισμού, που βρισκόταν στην εσωτερική πλευρά του εξωτερικού μαντρότοιχου και οι 35 από αυτούς ξεχύνονται προς την ελευθερία, εν μέσω δακρυγόνων και πυροβολισμών στον αέρα από τους φρουρούς. Οι υπόλοιποι πέντε δεν τα καταφέρνουν. Συλλαμβάνονται επιτόπου. Λίγες ώρες αργότερα, τέσσερις από τους δραπέτες πρωταγωνιστούν σ' ένα συγκλονιστικό επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Εθνική οδό, το οποίο ξεκινά από το «Σείριο» -απ' όπου έκλεψαν ένα κόκκινο φορτηγάκι- και διήρκησε μέχρι τον κόμβο Κηφισιάς. Παγιδευμένοι ανάμεσα Ι.Χ. και περιπολικά, προσπαθούν απελπισμένα να διαφύγουν. Τρακάρουν 10 αυτοκίνητα, πριν οι σφαίρες αρχίσουν να πέφτουν βροχή με αποτέλεσμα ένας από τους δραπέτες να τραυματιστεί ελαφρά στο χέρι.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας είχαν συλληφθεί 11 δραπέτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Φάκελος
Κύριο θέμα
Ορατότης μηδέν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αλλαζε τα φώτα στα... κονδύλια
Ο Δήμος Ζακύνθου κοντά στα ΑμεΑ
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Εν αναμονή νέου νόμου οι υπερχρεωμένοι
Ανεργία
Σωτηρία με επιστροφή σε γη και θάλασσα
Δημόσιος Τομέας
Υπάλληλοι με προσόντα- «μαϊμού» στο Δημόσιο
Γεωργία
Φρούτα και λαχανικά για το σπίτι σπέρνοντας τα δημοτικά «χωράφια»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο εδώλιο βρέθηκαν 32 γιατροί λόγω... ψήφου
Παιδιά
Τα λεφτά της πενθήμερης στον άρρωστο συμμαθητή τους
Σωφρονιστικό σύστημα
Τα ΕΚΑΜ στον Κορυδαλλό
Χρυσή Αυγή
Χρυσαυγίτες και αντιεξουσιαστές έπαιξαν ξύλο σε Ξάνθη, Ρέθυμνο