Έντυπη Έκδοση

ΟΡΓΙΟ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ, ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Υπάλληλοι με προσόντα- «μαϊμού» στο Δημόσιο

Ανδρας διορίστηκε σε δήμο της Αττικής με απολυτήριο Λυκείου γυναίκας!

Σε «άντρο» παρατυπιών και παρανομιών αποκαλύπτεται ότι είχαν μετατρέψει το Δημόσιο ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τον έλεγχο από τις διευθύνσεις προσωπικού των ατομικών τους μητρώων και της επικαιροποίησης του υπηρεσιακού τους φακέλου.

Οι περιπτώσεις που αποκαλύπτονται φανερώνουν ξέφραγο αμπέλι, καθώς υπάλληλοι εντοπίστηκαν να λαμβάνουν επιδόματα θέσης δηλώνοντας ότι παρακολούθησαν σεμινάρια, χωρίς όμως ποτέ να προσκομίσουν στην υπηρεσία τους τα ανάλογα πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Από τον έλεγχο που ξεκίνησαν να κάνουν οι διευθύνσεις προσωπικού σε ορισμένες υπηρεσίες υπουργείων και δήμους, προκειμένου να εντοπιστούν κοπανατζήδες ή υπαλλήλους που προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να προσληφθούν ή να προαχθούν στο Δημόσιο, μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως σημεία και τέρατα.

Πλαστά χαρτιά

Υπάλληλοι βρέθηκαν να έχουν προσληφθεί σε δήμο της Αττικής προσκομίζοντας πλαστά απολυτήρια Λυκείου, ενώ άλλοι, που είχαν δηλώσει ότι παρακολουθούν πανεπιστημιακή σχολή, ουδέποτε προσκόμισαν τα πτυχία τους. Παρ' όλα αυτά, στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις οι υπάλληλοι και έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο και έχουν ενταχθεί ακόμα και στο μισθολόγιο υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, λαμβάνοντας και τους ανάλογους βαθμούς. Η περίπτωση που κυριολεκτικά βγάζει μάτι είναι άνδρα υπαλλήλου σε δήμο της Αττικής που, όταν ελέγχθηκε πρόσφατα ο υπηρεσιακός του φάκελος, βρέθηκε να έχει προσληφθεί με απολυτήριο Λυκείου που ανήκει σε γυναίκα.

Από την άλλη, ελλιπείς έως παράτυποι είναι οι υπηρεσιακοί φάκελοι για ορισμένους υπαλλήλους, καθώς εμφανίζουν πρόσθετα τυπικά προσόντα με αμφιβόλου εγκυρότητας τίτλους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει εντοπιστεί στα κατατεθειμένα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών, σε αρκετά από τα οποία διαπιστώνεται ότι δεν προέρχονται από πιστοποιημένους φορείς. Μέσω της διαδικασίας επικαιροποίησης των προσωπικών μητρώων υπαλλήλων, η οποία ξεκίνησε σε κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων και δήμους με αφορμή την κατάργηση οργανικών μονάδων (υπηρεσιών), αλλά και τον έλεγχο για τους υπαλλήλους που προαλείφονται για θέσεις προϊσταμένων, αναδεικνύεται το τεράστιο έλλειμμα του Δημοσίου σε θέματα διαφάνειας.

Μάλιστα εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων μέσω αυτής της διαδικασίας θα βρεθεί εκτός Δημοσίου -πέραν των επιόρκων- εφ' όσον διαπιστωθεί ότι εμφάνισαν πλαστά πιστοποιητικά, είχαν μεγάλο αριθμό αναρρωτικών αδειών, αλλά και απρεπή συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας. Ηδη με εγκύκλιό του από τον Ιανουάριο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαπίστωνε ότι «τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν έχουν πάντοτε την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα ώστε, όταν απαιτείται, να επιτυγχάνεται η σωστή και ταχεία επεξεργασία τους». Με την ίδια εγκύκλιο ζητείται από τις διευθύνσεις προσωπικού να προβούν στην ενημέρωση και επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων, αλλά αυτό σε ελάχιστες υπηρεσίες εφαρμόζεται, καθώς στις περισσότερες δεν έχει ξεκινήσει καν ο έλεγχος.

Η εγκύκλιος

Με βάση την εγκύκλιο και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής των προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης, ζητείται να κατατεθούν τίτλοι σπουδών, να καθοριστεί το επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών, η παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων με την προσκόμιση ανάλογων δικαιολογητικών και βεβαιώσεων, η παρουσίαση εισηγήσεων και ανακοινώσεων σε συνέδρια και ημερίδες, η συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές, ομάδες εργασίας, αλλά και σε όργανα διοίκησης, και, τέλος, η υποβολή αντιγράφων τυχόν δημοσιεύσεων προκειμένου για συγγραφικό έργο (άρθρα, μελέτες, προτάσεις).

Επίσης, με την ίδια εγκύκλιο οι διευθύνσεις προσωπικού είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τακτικά το προσωπικό μητρώο των υπαλλήλων σχετικά με τυχόν παραπτώματα που τέλεσαν και πειθαρχικές ποινές που τυχόν τους επιβλήθηκαν, αλλά και τις αναρρωτικές άδειες που έλαβαν. Επιδίωξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, είναι να εντοπιστεί μέσω αυτής της διαδικασίας ένας σημαντικός αριθμός κοπανατζήδων υπαλλήλων ή με πλαστά πιστοποιητικά, οι οποίοι θα διωχθούν ποινικά και πειθαρχικά και θα πάρουν άμεσα το δρόμο της αυτοδίκαιης αργίας εκτός Δημοσίου.

Οι πρώτες περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών ή και κοπανατζήδων φανερώνουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων μπορεί να φθάσει και τις 5.000 και έτσι να ικανοποιηθεί το αίτημα της τρόικας για άμεσες απολύσεις επιόρκων και κοπανατζήδων στο Δημόσιο, παράλληλα με το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας για 25.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2013.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δημόσιος Τομέας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αλλαζε τα φώτα στα... κονδύλια
Ο Δήμος Ζακύνθου κοντά στα ΑμεΑ
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Εν αναμονή νέου νόμου οι υπερχρεωμένοι
Ανεργία
Σωτηρία με επιστροφή σε γη και θάλασσα
Δημόσιος Τομέας
Υπάλληλοι με προσόντα- «μαϊμού» στο Δημόσιο
Γεωργία
Φρούτα και λαχανικά για το σπίτι σπέρνοντας τα δημοτικά «χωράφια»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Στο εδώλιο βρέθηκαν 32 γιατροί λόγω... ψήφου
Παιδιά
Τα λεφτά της πενθήμερης στον άρρωστο συμμαθητή τους
Σωφρονιστικό σύστημα
Τα ΕΚΑΜ στον Κορυδαλλό
Χρυσή Αυγή
Χρυσαυγίτες και αντιεξουσιαστές έπαιξαν ξύλο σε Ξάνθη, Ρέθυμνο