Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - 30/04/2011
Έντυπη Έκδοση
Σάββατο 30 Απριλίου 2011
ΣΥΡΙΑ. Ο ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ
Η πιο δύσκολη εξέγερση

Οσοι διαδηλώνουν στη Συρία ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, που κληρονόμησε ο Μπασάρ ελ Ασάντ από τον πατέρα του, ίσως να μην γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους όλους τους μεγάλους ή μικρούς παίκτες της περιοχής και τις δυνάμεις που καθορίζουν τις τύχες της Μέσης Ανατολής.
Για το ίδιο θέμα
-
Συνέντευξη: Ρόμπερτ Φισκ
- ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΣΚ (Πολυβραβευμένος βρετανός ανταποκριτής)
«Η Συρία κινδυνεύει να ακολουθήσει τον δρόμο της Λιβύης»
Ο Ρόμπερτ Φισκ είναι ο πιο πολυβραβευμένος ξένος ανταποκριτής της εποχής μας, ένας μαχητικός δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας «The Independent» ο οποίος έχει καλύψει τις μεγαλύτερες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 40 ετών στα πιο καυτά σημεία του πλανήτη: την τρομοκρατική δράση του ΙΡΑ στη Βόρειο Ιρλανδία τη δεκαετία του '70, την επανάσταση στην Πορτογαλία το 1974, τον εμφύλιο στον Λίβανο (1975-1990), την επανάσταση στο Ιράν το 1979, τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, τον πόλεμο Ιράκ-Ιράν, τον πόλεμο στον Κόλπο, το Κόσοβο και την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Εχει βραβευθεί εφτά φορές ως ο Διεθνής Δημοσιογράφος της Χρονιάς.
- ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΣΚ (Πολυβραβευμένος βρετανός ανταποκριτής)
«Η Συρία κινδυνεύει να ακολουθήσει τον δρόμο της Λιβύης»
-
Λιβύη
-
Η Δύση κόλλησε στη λιβυκή έρημο
Αδιέξοδο. Τέλμα. Μια αποστολή που «σέρνεται». Οποιο χαρακτηρισμό και αν διαλέξει κανείς, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Περίπου ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος του Καντάφι, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει στάσιμη.
-
Η Δύση κόλλησε στη λιβυκή έρημο
-
Υεμένη
-
Μία αιματηρή συναλλαγή
Μετά την πτώση των καθεστώτων Μπεν Αλι στην Τυνησία και Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, η Υεμένη θα γίνει η τρίτη χώρα που θα γυρίσει σελίδα ύστερα από τρεις μήνες αιματηρών διαδηλώσεων που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 130 αντικαθεστωτικούς.
-
Μία αιματηρή συναλλαγή
-
ΗΠΑ
- ΗΠΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μια Πρωτομαγιά από το παρελθόν
Στην ιδιαίτερα οξυμένη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της δραματικής απώλειας των κεκτημένων ενός και πλέον αιώνα αγώνων της εργατικής τάξης, γιορτάζεται εφέτος η 125η επέτειος της Πρωτομαγιάς.
- ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Νόμος είναι το δίκαιο... της ΒΡ
Εναν χρόνο ύστερα από την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο του 2010 η ΒΡ, χιλιάδες κάτοικοι των τεσσάρων πολιτειών που επλήγησαν περισσότερο βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οικονομική εξαθλίωση.
- ΤΟ WIKILEAKS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Αρρωστοι φυλακισμένοι σε μια άρρωστη φυλακή
Αν ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες ζούσε, στην Παγκόσμια Ιστορία του της Ατιμίας θα είχε μια περίοπτη θέση για το Γκουαντάναμο.
- ΗΠΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μια Πρωτομαγιά από το παρελθόν
-
Εργατικές κινητοποιήσεις
-
Ρεκόρ εργατικών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο το 2010
Από τις απεργίες ινδών εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία ώς τις αυτοκτονίες κινέζων εργατών και τις δολοφονίες κολομβιανών συνδικαλιστών, οι εργατικές κινητοποιήσεις βάθυναν τις κοινωνικές συγκρούσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο και σφράγισαν το 2010 με μια δυναμικότητα που είχε δεκαετίες να σημειωθεί.
-
Ρεκόρ εργατικών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο το 2010
-
Γαλλία
- ΤΟ 36% ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ
Η εργατική τάξη θέλει την Λεπέν
Αν στη Γαλλία ψήφιζε μόνο η εργατική τάξη, η άκρα δεξιά θα ήταν στην κυβέρνηση! Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop για λογαριασμό του περιοδικού «Paris Match» και του δικτύου Europe 1, επιβεβαιώνει αυτό που έδειχναν και άλλα γκάλοπ: Η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των εργατών με 36%.
- ΤΟ 36% ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ
Η εργατική τάξη θέλει την Λεπέν
-
Le Monde diplomatique
-
Ράγισε το οικοδόμημα της Ιαπωνίας
Υβρις που τιμωρήθηκε η πυρηνική Ιαπωνία Ο Μάρτιος του 2011 θα σηματοδοτήσει στην ιαπωνική ιστορία μια ρήξη ανάλογη με εκείνη του Αυγούστου του 1945, σφραγίζοντας το τέλος ενός ιδιαίτερου μοντέλου οργάνωσης του κράτους και της οικονομίας. Τον Αύγουστο του 1945, τα ατομικά μανιτάρια που σκέπασαν τον ουρανό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι σήμαναν το τέλος του πολέμου, στον οποίο είχαν παρασύρει την Ιαπωνία, δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, οι νεαροί αξιωματικοί της Κουαντούνγκ(1). -
Σιγή ιχθύος για το Μπαχρέιν
Μια εξέγερση, μια εισβολή Οι εικόνες στο Αλ Τζαζίρα επαναλαμβάνονται και ο αραβικός κόσμος μοιάζει μετέωρος μεταξύ επανάστασης και αντεπανάστασης. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες στην Υεμένη, πολλές φορώντας μπούργκα, ζητούν την παραίτηση του προέδρου και περισσότερη δημοκρατία.
-
Ράγισε το οικοδόμημα της Ιαπωνίας