Έντυπη Έκδοση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ»

Κινούμενη άμμος το έλλειμμα

Το έλλειμμα του 2010 αλλά και των προηγούμενων ετών θα κριθεί οριστικά από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε συνεργασία με τη Eurostat τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέα -άγνωστο πόση- αλλαγή του ελλείμματος του 2010, που την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκε στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που αναμενόταν από την κυβέρνηση.

Αυτό αναφέρεται με σαφήνεια στα συνοδευτικά έγγραφα της ανεξάρτητης πλέον Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα στοιχεία που εστάλησαν στο Λουξεμβούργο, έδρα της Eurostat, στο τέλος Μαρτίου και οριστικοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Eurostat δεν θέτει θέμα αξιοπιστίας. Σε έγγραφο αξιολόγησης των στοιχείων που έστειλαν τα κράτη, αναφέρει ρητά ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα «κρίνονται επαρκώς αξιόπιστα», ενώ η ελληνική πλευρά έχει κοινοποιήσει σειρά διασταυρώσεων των δεδομένων που έλαβε από διάφορες πηγές.

Το πρόβλημα που παραμένει είναι ότι τα στοιχεία, και πάλι, δεν κρίνονται από τη Eurostat «τελικά», αλλά «ημιτελή» (Half - Finalised). Τελούν δηλαδή υπό αναθεώρηση όλα τα στοιχεία από το 2007 και μετά. Τρία είναι τα πιθανά πεδία αλλαγών:

* Η είσοδος και άλλων φορέων (ΔΕΚΟ, ιδρύματα, ταμεία κ.λπ.) στους φορείς της «γενικής κυβέρνησης» δηλαδή σε αυτούς που προσμετρώνται στο έλλειμμα αλλά και το αίτημα που έχει γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ να δώσουν αναλυτικότερα στοιχεία όσοι πρόσφατα εντάχθηκαν.

* Η αναμόρφωση των προσωρινών -όπως κρίνονται- στοιχείων των δήμων για το 2009 και το 2010, τα οποία προήλθαν από ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους 26 μεγαλύτερους δήμους της χώρας (δεν αναφέρεται ποιοι είναι), εκ των οποίων απάντησαν οι 20.

* Η νέα έρευνα που θα γίνει, όπως αναφέρεται, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι υπήρξε μαραθώνιος ανταλλαγής στοιχείων έως ότου οριστικοποιηθούν τα δεδομένα του 2010. Τα πρώτα «πακέτα» εκτιμήσεων δόθηκαν στις 31 Μαρτίου, ενώ η τελευταία αλληλογραφία έγινε στις 13 Απριλίου, ώστε να γίνουν λίγες ημέρες μετά οι επίσημες ανακοινώσεις από το κοινοτικό όργανο - «οι τρύπες στο έλλειμμα».

Η κυβέρνηση έστειλε στη Eurostat μαζί με τον απολογισμό του παρελθόντος και νέα στοιχεία για το... μέλλον, τα οποία προέρχονται από εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Επιμένει σε ύφεση μόνο 3% το 2011 και σε μείωση του ελλείμματος στα 16,83 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει μία διαφορά: Προβλέπει ότι το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία και δαπάνες για επενδύσεις) θα είναι κατά 2,6 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που έχει τώρα ξέραμε, στα 18,3 δισ. ευρώ (έναντι 20,9 στόχου του προϋπολογισμού). Δεν διευκρινίζεται από πού θα προέλθει η «εξοικονόμηση».

Ωστόσο, στα αναλυτικά νέα στοιχεία για το 2011 καταγράφεται πολύ μεγάλη μείωση των πληρωμών προς ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου. Η χρηματοδότηση προς ΔΕΚΟ προσδιορίζεται για φέτος στα 530 εκατ. ευρώ, από 3 δισ. ευρώ το 2010. Προς τους φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης στα 900 εκατ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν πέρυσι για τον ίδιο σκοπό. Δείχνει πολύ καλό για να είναι αληθινό, λένε στελέχη του υπουργείου, «φωτογραφίζοντας» στάση πληρωμών...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Αλλαγές στο μακροπρόθεσμο σχέδιο
Ενας οδικός χάρτης με αδιέξοδα
Επτά SOS για το ECOFIN
Για το ίδιο θέμα
Ενας οδικός χάρτης με αδιέξοδα
Το κυβερνητικό όχημα... ρετάρει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βραχυκυκλωμένη η κυβέρνηση
Το κυβερνητικό όχημα... ρετάρει
Πέφτουν σε λάθη, κάτι έχουν πάθει
Τα τρία μέτωπα της Τίνας
Αλλαγές στο μακροπρόθεσμο σχέδιο
Ενας οδικός χάρτης με αδιέξοδα
Κινούμενη άμμος το έλλειμμα
Επτά SOS για το ECOFIN
Ενας χρόνος μνημόνιο
Εμείς, αυτοί και τα ελλείμματα
Κάθε πορτοφόλι και καημός
Φαύλος κύκλος μέτρων και ύφεσης
Απολύσεις και ανασφάλεια
Το δώρο έγινε... άδωρο
«Κούρεμα» με την... ψιλή
Υποπτοι φοροδιαφυγής
Τα νέα πρόσωπα στη ζωή μας
Υποβρύχια
Παραπέμπεται μεν, αλλά...
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Λάθος συζήτηση σε λάθος ώρα άνοιξαν Σημίτης-Βάσω»
Νέα Δημοκρατία
Εμφύλιος για μια δήλωση
Εκλογή μουφτήδων
Ισλαμικός νόμος και με το... νόμο
Συνδικαλιστές ΓΕΝΟΠ
Ετοιμοι για το «αντάρτικο»