Έντυπη Έκδοση

Επτά SOS για το ECOFIN

Μόλις κλείσει το μέτωπο της Αθήνας ανοίγει για την κυβέρνηση αυτό των Βρυξελλών.

Στις 16 και 17 Μαΐου, αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου των νέων μέτρων στη Βουλή, πραγματοποιείται το πιο κρίσιμο για τα ελληνικά συμφέροντα συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του τελευταίου χρόνου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρέπει να παρουσιάσει στους ομολόγους του τα μέτρα και να τους πείσει να απελευθερώσουν την επόμενη δόση του δανείου. Θα επιχειρήσει παράλληλα να οριστικοποιήσει την παράταση του δανείου των 80 δισ. ευρώ (είναι το σκέλος των 110 δισ. ευρώ που χορήγησαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) αλλά και να επιτύχει την ευρωπαϊκή στήριξη στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές το 2012, όπως άλλωστε είναι το πιθανότερο σενάριο.

Οι υπουργοί θα οριστικοποιήσουν επίσης το νέο «κοστούμι» των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. που περιέχουν πολύ επικίνδυνους για τα ελληνικά συμφέροντα όρους. Πρόκειται για την ταχύτατη μείωση του χρέους αλλά και την υιοθέτηση αυστηρών ποινών για κάθε «παράβαση».

Επτά είναι τα μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο επόμενο ECOFIN:

1. Εγκριση της δόσης του Ιουνίου. Συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση των εταίρων για τα μέτρα του 2011 και για την εξάλειψη δεκάδων εκκρεμοτήτων του μνημονίου που η κυβέρνηση πρέπει να άρει τις επόμενες εβδομάδες.

2. Εγκριση πολυνομοσχεδίου μέτρων. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λάβει παράταση για την εξειδίκευση όλων των μέτρων των 26 δισ. ευρώ αλλά και να πετύχει ότι δεν θα είναι δεσμευτικό γι' αυτήν το ποσό των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015. Η κυβέρνηση έθεσε «κόκκινη γραμμή», λέγοντας ότι δεν θα πουλήσει αλλά θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και θα διατηρήσει ισχυρό κρατικό πυλώνα καθώς και το μάνατζμεντ σε κρίσιμες ΔΕΚΟ.

3. Οριστικοποιείται σειρά κανονισμών και οδηγιών για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας σε κοινοτικό επίπεδο. Το Ευρωκοινοβούλιο προσυπέγραψε τις προτάσεις της Κομισιόν για πολύ σκληρή επιτήρηση επί δεκαετίες. Προβλέπουν τη μείωση του χρέους κατά 5% ετησίως (για την Ελλάδα σημαίνει περιορισμό του κατά 10 δισ. ευρώ από το 2018 και μετά, στόχος σχεδόν ανέφικτος) και ποινές-πρόστιμα με την πρώτη απόκλιση.

Αν οι κανόνες που θα ψηφιστούν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου δεν αλλάξουν, φέρνουν πιο κοντά τα σενάρια επιμήκυνσης αναδιάρθρωσης του χρέους.

4. Το ίδιο ισχύει και για τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες της συνόδου κορυφής του Μαρτίου σε σχέση με τους όρους δανεισμού της χώρας στο μέλλον. Πρόκειται για το δικαίωμα και τους όρους άντλησης κεφαλαίων το 2012 από το μηχανισμό EFSF (τα χρήματα του μνημονίου δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες μας) και τη δυνατότητα επαναγοράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

5. Σε εκκρεμότητα μένει και η οριστικοποίηση των διμερών συμβάσεων με τα κράτη-μέλη για την επιμήκυνση των 80 δισ. ευρώ.

6. Αμεσα επηρεάζει την Ελλάδα και το ζήτημα της ένταξης της Πορτογαλίας στο μηχανισμό αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου φαίνεται ότι οι ευρωσκεπτικιστές και όσοι πιστεύουν ότι οι πλούσιες χώρες του Βορρά δεν πρέπει να επιβαρύνονται από τα προβλήματα του Νότου, κερδίζουν έδαφος.

7. Ανάλογα με την έκβαση των παραπάνω συσχετισμών θα καθοριστούν και οι δυνατότητες επιμήκυνσης-αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι οποίες συζητούνται μεν, αλλά επισήμως θα συνεχίσουν να διαψεύδονται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ecofin
Σχετικά θέματα: Αλλαγές στο μακροπρόθεσμο σχέδιο
Ενας οδικός χάρτης με αδιέξοδα
Κινούμενη άμμος το έλλειμμα
Για το ίδιο θέμα
Ενας οδικός χάρτης με αδιέξοδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βραχυκυκλωμένη η κυβέρνηση
Το κυβερνητικό όχημα... ρετάρει
Πέφτουν σε λάθη, κάτι έχουν πάθει
Τα τρία μέτωπα της Τίνας
Αλλαγές στο μακροπρόθεσμο σχέδιο
Ενας οδικός χάρτης με αδιέξοδα
Κινούμενη άμμος το έλλειμμα
Επτά SOS για το ECOFIN
Ενας χρόνος μνημόνιο
Εμείς, αυτοί και τα ελλείμματα
Κάθε πορτοφόλι και καημός
Φαύλος κύκλος μέτρων και ύφεσης
Απολύσεις και ανασφάλεια
Το δώρο έγινε... άδωρο
«Κούρεμα» με την... ψιλή
Υποπτοι φοροδιαφυγής
Τα νέα πρόσωπα στη ζωή μας
Υποβρύχια
Παραπέμπεται μεν, αλλά...
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Λάθος συζήτηση σε λάθος ώρα άνοιξαν Σημίτης-Βάσω»
Νέα Δημοκρατία
Εμφύλιος για μια δήλωση
Εκλογή μουφτήδων
Ισλαμικός νόμος και με το... νόμο
Συνδικαλιστές ΓΕΝΟΠ
Ετοιμοι για το «αντάρτικο»