Έντυπη Έκδοση

ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Τα νέα πρόσωπα στη ζωή μας

Το μνημόνιο μαζί με τις οδυνηρές ανατροπές έφερε στο προσκήνιο και νέα πρόσωπα.

Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σερβάς Ντερούζ (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Ο δεύτερος αντικαταστά-θηκε από τον Γ. Κρέγκερ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σερβάς Ντερούζ (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Ο δεύτερος αντικαταστά-θηκε από τον Γ. Κρέγκερ. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ορίζουν πλέον την καθημερινότητά μας. Το στοίχημα για ορισμένους απ' αυτούς είναι και προσωπικό. Οπως και για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που έχει ταυτιστεί με τη διαχείριση της κρίσης. Η κρίση όμως και η υπαγωγή της Ελλάδος στο μηχανισμό επιτήρησης προκάλεσε και εσωκομματικές αναταράξεις και διαγραφές και έφερε νέα πολιτικά σχήματα.

ΝΤ. ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ

Ντομινίκ ο «φίλος»

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, «ο φίλος Ντομινίκ» όπως τον αποκαλεί στις δημόσιες προσφωνήσεις του ο Γ.

Παπανδρέου, έχει πολλούς λόγους να βλέπει προσωπικά το στοίχημα της Ελλάδας. Πήρε την πρωτοβουλία για επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά στις κρίσιμες στροφές φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τις αστοχίες του μνημονίου. Ο «γιατρός» αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο να ανακοινώσει τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2012.

Χ. Β. ΡΟΜΠΑΪ

Χαμηλών τόνων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι κράτησε χαμηλούς τόνους και στις πιο θυελλώδεις συνόδους κορυφής, προσπαθώντας πάντοτε να αμβλύνει τις αντιθέσεις.

Στην τελευταία σύνοδο πάντως, στις 25 Μαρτίου 2011, γνωστοποίησε περιχαρής τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα γίνει το 2013, μέσω της ιστοσελίδας του στο twitter τα ξημερώματα. Είναι από τους υποστηρικτές της επιμήκυνσης, θεωρώντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Ζ. Κ. ΤΡΙΣΕ

Δεν θέλει «κούρεμα»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ χαρακτηρίζεται ως ο σταθερότερος συμπαραστάτης της Ελλάδας.

Στην έναρξη της κρίσης πίεζε για έναν προωθημένο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Δέχθηκε το ΔΝΤ στον μηχανισμό διάσωσης σαν αναγκαίο κακό. Κρατάει τις επιφυλάξεις του και σε κάθε ευκαιρία παρακινεί τους ηγέτες της Ε.Ε. προς ένα πολιτικό άλμα ώστε να ξεπεραστούν οι αδυναμίες του ευρώ. Δεν θέλει ούτε να ακούσει για «κούρεμα» τώρα. Η θητεία του λήγει στο τέλος του 2011 και στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου αναμένεται να οριστεί ο διάδοχός του στην ΕΚΤ.

Παράπλευρες απώλειες σε κυβέρνηση- αντιπολίτευση

Το μνημόνιο οδήγησε στην έξοδο τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Δημαράς και ο Β. Οικονόμου που διαγράφηκαν από την Κ.Ο. γιατί δεν υπερψήφισαν τη συμφωνία στις 6 Μαΐου 2010, παρουσίασαν στις 14 Απριλίου την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών. Η Σοφία Σακοράφα που διαγράφηκε μαζί τους, συνεχίζει τη δική της μοναχική πορεία. Ανάλογη πορεία ακολουθεί και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, που διαγράφηκε στις 14 Δεκεμβρίου γιατί καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ.

Η υπερψήφιση του μνημονίου από την Ντόρα Μπακογιάννη οδήγησε στη διαγραφή της από τη Ν.Δ. Τον Νοέμβριο του 2010 προχώρησε στην ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ο νέος πολιτικός φορέας υπεραμύνεται της αναγκαιότητας του μνημονίου, αλλά παίρνει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από την κυβέρνηση και επικρίνει κάθε αστοχία. Αποστάσεις από την κυβέρνηση παίρνει και ο ΛΑΟΣ, που επίσης είχε υπερψηφίσει το μνημόνιο. Ο Γ. Καρατζαφέρης αποκλείει το ενδεχόμενο σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ, που πέρυσι άφηνε ανοιχτό. Δεν απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές ούτε το ενδεχόμενο πολυκομματικής κυβέρνησης.

Γιώργος εναντίον Λούκας

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έξω πάει καλά. Στο εσωτερικό όμως η εικόνα σιγουριάς έχει κλονιστεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα.

Μιλώντας στην «Κ.Ε.» στις αρχές του 2011, διαβεβαίωνε πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μία αναδιάρθρωση του χρέους: «Δημιουργώντας και διατηρώντας για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές με ανάπτυξη, αλλά και με τη βοήθεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.». Οι αποκλίσεις από τους στόχους του 2010, τα επιπλέον μέτρα για το 2011, οι τριβές με τους συναδέλφους του και η γενική εικόνα που δίνει η κυβέρνηση, φέρνουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου αντιμέτωπο με ένα νέο μεγαλύτερο κύμα αμφισβήτησης και καθιστούν τη θέση του εξαιρετικά δύσκολη.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δέχθηκε επιφυλακτικά το μνημόνιο, διαφώνησε με κρίσιμες πτυχές των επικαιροποιήσεών του, ειδικά στο κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων, και συνεχίζει να κρατάει διακριτές αποστάσεις. Θεωρεί ότι η πρώτη διαπραγμάτευση δεν ήταν εξαντλητική και έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης με συνέντευξή της στην «Κ.Ε.» τον Φεβρουάριο. Οι σχέσεις της με τον Γ. Παπακωνσταντίνου δοκιμάστηκαν και με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Συνεχίζει να είναι επιφυλακτική μέχρι τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου και την κατάθεσή του στη Βουλή.

*Ο Τομάσο Πάντοα-Σιόπα ανέλαβε στις 3 Αυγούστου 2010 καθήκοντα συμβούλου για θέματα μακροοικονομίας του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Η έλευση του ιταλού οικονομολόγου που είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας επί Πρόντι, ερμηνεύτηκε ως κίνηση για τη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους. Πέθανε αιφνιδίως στις 18 Δεκεμβρίου.

Οι τρεις πρεσβευτές της τρόικας

Η τρόικα στο αρχικό της σχήμα, Τόμσεν, Ντερούζ, Μαζούχ, από την πρώτη επίσκεψή της στην Αθήνα τον Μάιο του 1010, έφτιαξε ρόλους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ανέλαβε τον ρόλο του καλού. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σερβάς Ντερούζ, που ανέλαβε τον ρόλο του κακού, δεν απέφυγε τελικά τη μεγάλη γκέλα, όταν στην 4η επιθεώρηση τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ πριν το πληροφορηθούν οι υπουργοί και αντικαταστάθηκε από τον συνάδελφό του Γ. Κρέγκερ. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ έχει το ρόλο του διακριτικού.

Ολι Ρεν: «Καλό κουράγιο»

Μας είχε ευχηθεί στα ελληνικά «Καλό κουράγιο» στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα ο επίτροπος Ολι Ρεν, την 1η Μαρτίου πέρυσι, στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο.

Την ίδια ευχή επανέλαβε και στις επισκέψεις του μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στον τριμερή μηχανισμό της τρόικας, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2010. Ο 49χρονος πολιτικός από τη Φιλανδία είναι αναγκασμένος να ισορροπεί πάνω στις αντιτιθέμενες απόψεις γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος. Επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Μνημόνιο
Σχετικά θέματα: Ενας χρόνος μνημόνιο
Εμείς, αυτοί και τα ελλείμματα
Κάθε πορτοφόλι και καημός
Φαύλος κύκλος μέτρων και ύφεσης
Απολύσεις και ανασφάλεια
Το δώρο έγινε... άδωρο
«Κούρεμα» με την... ψιλή
Υποπτοι φοροδιαφυγής
Για το ίδιο θέμα
Εμείς, αυτοί και τα ελλείμματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βραχυκυκλωμένη η κυβέρνηση
Το κυβερνητικό όχημα... ρετάρει
Πέφτουν σε λάθη, κάτι έχουν πάθει
Τα τρία μέτωπα της Τίνας
Αλλαγές στο μακροπρόθεσμο σχέδιο
Ενας οδικός χάρτης με αδιέξοδα
Κινούμενη άμμος το έλλειμμα
Επτά SOS για το ECOFIN
Ενας χρόνος μνημόνιο
Εμείς, αυτοί και τα ελλείμματα
Κάθε πορτοφόλι και καημός
Φαύλος κύκλος μέτρων και ύφεσης
Απολύσεις και ανασφάλεια
Το δώρο έγινε... άδωρο
«Κούρεμα» με την... ψιλή
Υποπτοι φοροδιαφυγής
Τα νέα πρόσωπα στη ζωή μας
Υποβρύχια
Παραπέμπεται μεν, αλλά...
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Λάθος συζήτηση σε λάθος ώρα άνοιξαν Σημίτης-Βάσω»
Νέα Δημοκρατία
Εμφύλιος για μια δήλωση
Εκλογή μουφτήδων
Ισλαμικός νόμος και με το... νόμο
Συνδικαλιστές ΓΕΝΟΠ
Ετοιμοι για το «αντάρτικο»