Έντυπη Έκδοση

Ν.Δ. Ο Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΑΜΑΡΙΚΩΝ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΩΝ

Εμφύλιος για μια δήλωση

Λίγες μόνο μέρες πριν ο Αντ. Σαμαράς παρουσιάσει το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, γνωστό ως «Ζάππειο 2», η Ν.Δ. επιστρέφει στην εσωστρέφεια μέσω της νέας κόντρας του σαμαρικού με το καραμανλικό στρατόπεδο.

Αν και μετά τις δηλώσεις Μιχελάκη, που χαρακτήρισε «εγκληματική ενέργεια» την απογραφή, επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι, μετά την υιοθέτηση της άποψης αυτής μέσω επίσημης ανακοίνωσης του κόμματος και το αποκορύφωμα διά της επανάληψης διά στόματος ενός εκ των alter ego του προέδρου, του Χρ. Λαζαρίδη, οι «χοροί καλά κρατούν».

Ταυτόχρονα πάντως διεφάνη και ρήγμα μεταξύ των ανθρώπων του Κ. Καραμανλή. Διότι, ενώ αρχικώς η διαρροή προς τον τύπο, που έγινε από έναν εξ αυτών, ήταν πως δεν υπήρχε καμία ενόχληση από πλευράς του Κ. Καραμανλή για τη δήλωση Μιχελάκη, στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε. Αλλοι εκ του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού διεμήνυαν ακριβώς τα αντίθετα και απέδιδαν στους πρώτους «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό» αλλά και προσπάθεια να κερδίσουν την εύνοια του προέδρου της Ν.Δ.

Κατόπιν αυτών οι «διαρρεύσαντες» ότι ο Κ. Καραμανλής δεν ενοχλήθηκε τήρησαν σιγήν ιχθύος. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με την άλλη πλευρά του καραμανλικού στρατοπέδου. Η εκτίμηση της πλευράς αυτής είναι ότι οι δηλώσεις Μιχελάκη - Λαζαρίδη στόχο έχουν να βάλουν στη γωνία τους «καραμανλικούς» και να πετάξουν εκτός Ν.Δ. αυτούς που θεωρούν βαρίδια αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό. Μόνο που, λένε οι ίδιοι, με την κίνηση αυτή επιχειρούν να βάλουν στη γωνία τη μεγάλη μάζα των οπαδών της Ν.Δ. και όχι μόνο. Στρέφουν την προσοχή της κοινής γνώμης και κυρίως τους οπαδούς του κόμματος ξανά στα εσωκομματικά προβλήματα, ενώ από την άλλη διατυμπανίζουν το επερχόμενο «Ζάππειο 2», για το οποίο πάντως οι ίδιοι δεν τρέφουν μεγάλες προσδοκίες. Η κριτική τους εστιάζεται και στο γεγονός ότι έχουν υπάρξει αρκετές διαρροές ως προς το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., κάτι που θεωρούν επικοινωνιακό λάθος, ενώ δεν διαβλέπουν ότι αυτές καθαυτές οι προτάσεις θα μπορούν να εμπεριέχουν καινοτομίες τέτοιες ώστε να προσδώσουν προοπτική εξουσίας στη Ν.Δ.

Οι άνθρωποι του προέδρου από την άλλη επιχειρούν τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά να πείσουν ότι τα βέλη στράφηκαν αποκλειστικά κατά του πρώην τσάρου της οικονομίας. «Ο Γ. Αλογοσκούφης», λένε, «είχε εγκλωβίσει τότε την παράταξη. Κι ήταν αρκετοί εκείνοι από τότε, όπως π.χ. ο Γ. Σουφλιάς, που του ασκούσαν δριμεία κριτική». Στο κάτω κάτω, προσθέτουν, αν ήταν τόσο καλός υπουργός, γιατί ο Καραμανλής τον «ξήλωσε»;

Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι δεν βάλλεται και ο πρώην πρωθυπουργός, αφού αφ' ενός είχε την ευθύνη του συνόλου της κυβέρνησης, ως είθισται, και αφ' ετέρου η απογραφή περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., η απάντηση είναι «καλά, στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν και η ανασυγκρότηση του κράτους, αλλά δεν την κάναμε». Ενα ακόμη αντεπιχείρημά τους είναι ότι η συγκεκριμένη αυτοκριτική έπρεπε να εκφραστεί πριν από το Ζάππειο 2, ώστε το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. να φανεί πιο αξιόπιστο.

Πάντως και η σαμαρική πλευρά δεν φαίνεται ιδιαιτέρως αραγής, καθώς δημόσια κριτική άσκησαν τουλάχιστον τρεις εκ των στενών ή λιγότερο στενών ανθρώπων του προέδρου: Ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο Γ. Μανώλης, άλλοτε πολέμιος του Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και η Ολγα Κεφαλογιάννη.

Οι δύο «πρωταγωνιστές» όλες αυτές τις ημέρες παίζουν το παιχνίδι της σιωπής. Ο Κ. Καραμανλής εμμένει στη σιωπή του έτσι κι αλλιώς, αλλά και ο Αντ. Σαμαράς επιλέγει τις διαρροές μέσω στενών συνεργατών του. Και, παρά τη δήλωση Μιχελάκη ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι καλές, δεν τηλεφωνήθηκαν ούτε αυτή τη φορά. Ισως γιατί «οι καλές τους σχέσεις», όπως τουλάχιστον μαθαίνουμε, περιορίζονται στις τυχαίες συναντήσεις σε πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις....

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Βραχυκυκλωμένη η κυβέρνηση
Το κυβερνητικό όχημα... ρετάρει
Πέφτουν σε λάθη, κάτι έχουν πάθει
Τα τρία μέτωπα της Τίνας
Αλλαγές στο μακροπρόθεσμο σχέδιο
Ενας οδικός χάρτης με αδιέξοδα
Κινούμενη άμμος το έλλειμμα
Επτά SOS για το ECOFIN
Ενας χρόνος μνημόνιο
Εμείς, αυτοί και τα ελλείμματα
Κάθε πορτοφόλι και καημός
Φαύλος κύκλος μέτρων και ύφεσης
Απολύσεις και ανασφάλεια
Το δώρο έγινε... άδωρο
«Κούρεμα» με την... ψιλή
Υποπτοι φοροδιαφυγής
Τα νέα πρόσωπα στη ζωή μας
Υποβρύχια
Παραπέμπεται μεν, αλλά...
Συνέντευξη: Φίλιππος Σαχινίδης
«Λάθος συζήτηση σε λάθος ώρα άνοιξαν Σημίτης-Βάσω»
Νέα Δημοκρατία
Εμφύλιος για μια δήλωση
Εκλογή μουφτήδων
Ισλαμικός νόμος και με το... νόμο
Συνδικαλιστές ΓΕΝΟΠ
Ετοιμοι για το «αντάρτικο»