Έντυπη Έκδοση

Μία αιματηρή συναλλαγή

Μετά την πτώση των καθεστώτων Μπεν Αλι στην Τυνησία και Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, η Υεμένη θα γίνει η τρίτη χώρα που θα γυρίσει σελίδα ύστερα από τρεις μήνες αιματηρών διαδηλώσεων που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 130 αντικαθεστωτικούς.

Αύριο αναμένεται να υπογραφεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Υεμένης που θα προβλέπει τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την αποχώρηση του προέδρου Αλι Αμπντουλά Σάλεχ από την εξουσία μέσα σε ένα μήνα και την προκήρυξη προεδρικών εκλογών εντός δύο μηνών. Ο Σάλεχ θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο και για αντάλλαγμα θα λάβουν αμνηστία ο ίδιος και η οικογένειά του.

Η συμφωνία επήλθε έπειτα από μεσολάβηση των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ομάν, Μπαχρέιν) και ύστερα από πολλές παρασκηνιακές πιέσεις έγινε δεκτή και από τις δύο πλευρές. Η αντιπολίτευση είχε διατυπώσει επιφυλάξεις τόσο για την αξιοπιστία του υεμενίτη προέδρου όσο και για τον όρο της ασυλίας του, αλλά τελικά, μπροστά στον κίνδυνο να συνεχιστούν οι σφαγές αμάχων διαδηλωτών και να κατρακυλήσει η χώρα στο χάος προκαλώντας αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, συναίνεσε στο σχέδιο ομαλής και συντεταγμένης μετάβασης της εξουσίας βάσει ενός «οδικού χάρτη».

Πάντως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, που συγκροτείται από τρία πολύ διαφορετικά πολιτικά ρεύματα (ακραίοι ισλαμιστές σουνίτες, νασερικοί και αριστεροί) και υποστηρίζεται από τις μεγάλες φυλές της χώρας, τόνισαν ότι παρά τη συμφωνία και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν έως την ημέρα (έπειτα από ένα μήνα) που ο Σάλεχ θα παραδώσει τα κλειδιά του προεδρικού μεγάρου στο οποίο παρέμεινε αδιαλείπτως τα τελευταία 32 χρόνια. Είναι πάντως ενδεικτικό της πολιτικής έντασης πως ακόμη και την ώρα που είχε γίνει γνωστή η συγκατάθεση και των δύο πλευρών στο σχέδιο μετάβασης της εξουσίας,

η ρεπουμπλικανική φρουρά και οι πραιτοριανοί του καθεστώτος συνέχισαν να σκοτώνουν διαδηλωτές και να πυροβολούν αμάχους στο Αντεν, τη Σαναά και τη Ζινιμπάρ.

Η Υεμένη είναι η φτωχότερη χώρα της Αραβικής χερσονήσου, με τους μισούς από τα 23 εκατομμύρια των κατοίκων της να ζουν με δύο δολάρια την ημέρα. Η χώρα ήταν η πρώτη της περιοχής που έγινε δημοκρατία, αλλά μόνο κατ' όνομα, αφού το «σύστημα Σάλεχ», που γιγαντώθηκε μέσα από τη διαφθορά, γαντζώθηκε στην εξουσία εξοβελίζοντας κάθε αντίθετη φωνή. Η ωμή καταπίεση και ο φυλετικός χαρακτήρας της κοινωνίας που δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργία ενός κεντρικού κρατικού μηχανισμού έδωσαν στο ακραίο πολιτικό, Ισλάμ και σε εξτρεμιστικές ομάδες που συντάσσονται με την Αλ Κάιντα χώρο να αναπτυχθούν.

Ειδικά σε δύο επαρχίες της Υεμένης στα Βόρεια της χώρας, ολόκληρες περιοχές βρίσκονται υπό τον έλεγχο αυτών των ομάδων, ενώ στο Νότο κυριαρχεί η αριστερά με τους νασερικούς. Αυτή η ντε φάκτο πολιτική και πολιτιστική διχοτόμηση της Υεμένης ενέχει τον κίνδυνο της μελλοντικής διάσπασής της σε Βορρά και Νότο, στο πρότυπο των οθωμανικών συνόρων της περιοχής. Η αντιπολίτευση είναι ενωμένη μόνο προσωρινά, κάτω από τον κοινό στόχο της απομάκρυνσης του προέδρου-δικτάτορα Σάλεχ, αλλά τώρα που το κεφάλαιο Σάλεχ κλείνει, θα βγουν στην επιφάνεια όλες οι αντιθέσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υεμένη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
Η πιο δύσκολη εξέγερση
Συνέντευξη: Ρόμπερτ Φισκ
«Η Συρία κινδυνεύει να ακολουθήσει τον δρόμο της Λιβύης»
Λιβύη
Η Δύση κόλλησε στη λιβυκή έρημο
Υεμένη
Μία αιματηρή συναλλαγή
ΗΠΑ
Μια Πρωτομαγιά από το παρελθόν
Νόμος είναι το δίκαιο... της ΒΡ
Αρρωστοι φυλακισμένοι σε μια άρρωστη φυλακή
Εργατικές κινητοποιήσεις
Ρεκόρ εργατικών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο το 2010
Γαλλία
Η εργατική τάξη θέλει την Λεπέν
Le Monde diplomatique
Ράγισε το οικοδόμημα της Ιαπωνίας
Σιγή ιχθύος για το Μπαχρέιν