Έντυπη Έκδοση

ΤΟ 36% ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ

Η εργατική τάξη θέλει την Λεπέν

Αν στη Γαλλία ψήφιζε μόνο η εργατική τάξη, η άκρα δεξιά θα ήταν στην κυβέρνηση! Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop για λογαριασμό του περιοδικού «Paris Match» και του δικτύου Europe 1, επιβεβαιώνει αυτό που έδειχναν και άλλα γκάλοπ: Η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των εργατών με 36%.

Αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν σήμερα, μόνο το 17% των εργατών θα ψήφιζε τον πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Τον Νικολά Σαρκοζί μόλις το 15%.

Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό σοκ. Ενα νέο γκάλοπ της εφημερίδας «Le Parisien» «επιβεβαιώνει» το γκάλοπ που είχε δημοσιεύσει η ίδια εφημερίδα τον περασμένο Μάρτιο: Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των σοσιαλιστών το 2012, η Μαρίν Λεπέν περνάει στον δεύτερο γύρο, ενώ ο Σαρκοζί μένει εκτός. Και για το αποκορύφωμα: Η Μαρίν Λεπέν κάνει το ντεμπούτο της και στη λίστα του περιοδικού «Time» με τα 100 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή σκηνή!

Πρόκειται, άραγε, για μια καλά ενορχηστρωμένη μιντιακή καμπάνια; Ή, μήπως, υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο;

«Ο Σαρκοζί πήρε με το μέρος του τους εργάτες και στη συνέχεια τους εγκατέλειψε», λέει στην εφημερίδα «Journal du dimanche» ο Ζαν Μαρκ Λες, αναπληρωτής πρόεδρος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων. «Στις προεδρικές του 2007, ο Σαρκοζί απέσπασε το 40% των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου. Σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο».

«Η πάλη των τάξεων έχει αλλάξει πρόσωπο», σχολίαζε ο αρθογράφος της «Liberation» Αλέν Ντιαμέλ. «Το Εθνικό Μέτωπο έχει γίνει το Κόμμα της Εργατικής Τάξης». «Η άκρα δεξιά κατάφερε σταδιακά να την κερδίσει, ποντάροντας στους φόβους της απέναντι στην ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, τη μετανάστευση και το ισλάμ. Το αίσθημα της αγανάκτησης και της αποξένωσης στα λαϊκά στρώματα», κατέληγε ο αρθογράφος της «Liberation», «δεν θα υποχωρήσει αν η οικονομική και κοινωνική κατάσταση δεν παρουσιάσει σημαντική και διαρκή βελτίωση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
Η πιο δύσκολη εξέγερση
Συνέντευξη: Ρόμπερτ Φισκ
«Η Συρία κινδυνεύει να ακολουθήσει τον δρόμο της Λιβύης»
Λιβύη
Η Δύση κόλλησε στη λιβυκή έρημο
Υεμένη
Μία αιματηρή συναλλαγή
ΗΠΑ
Μια Πρωτομαγιά από το παρελθόν
Νόμος είναι το δίκαιο... της ΒΡ
Αρρωστοι φυλακισμένοι σε μια άρρωστη φυλακή
Εργατικές κινητοποιήσεις
Ρεκόρ εργατικών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο το 2010
Γαλλία
Η εργατική τάξη θέλει την Λεπέν
Le Monde diplomatique
Ράγισε το οικοδόμημα της Ιαπωνίας
Σιγή ιχθύος για το Μπαχρέιν