Έντυπη Έκδοση

ΤΟ WIKILEAKS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Αρρωστοι φυλακισμένοι σε μια άρρωστη φυλακή

Αν ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες ζούσε, στην Παγκόσμια Ιστορία του της Ατιμίας θα είχε μια περίοπτη θέση για το Γκουαντάναμο.

Βρέθηκαν σε λάθος τόπο και σε λάθος στιγμή για να οδηγηθούν τελικά στο Γκουαντάναμο, που δεν έκλεισε ακόμη όπως υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Βρέθηκαν σε λάθος τόπο και σε λάθος στιγμή για να οδηγηθούν τελικά στο Γκουαντάναμο, που δεν έκλεισε ακόμη όπως υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα. Κι αν ο πρόεδρος Ομπάμα ήθελε να δώσει τέλος σε αυτή την παγκόσμια ατιμία και χρειαζόταν επιπρόσθετα επιχειρήματα, θα τα έβρισκε (στη διάθεσή του άλλωστε ήταν) στα ντοκουμέντα της WikiLeaks για την αξιολόγηση 759 από τους 779 κρατούμενους που πέρασαν τις πύλες του και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Στο Γκουαντάναμο οδηγούνταν συχνά αυθαίρετα ύποπτοι για τρομοκρατία, πολλοί από τους οποίους ήταν άνθρωποι που βρέθηκαν σε λάθος τόπο τη λάθος στιγμή, γέροντες με άνοια, έφηβοι, νοσούντες από σοβαρές ψυχασθένειες και δάσκαλοι ή αγρότες χωρίς κανένα δεσμό με την τζιχάντ.

Κρατήθηκαν, ωστόσο, επί χρόνια γιατί στόχος της φυλακής ήταν να «εκμεταλλευτούν» κάθε πιθανή πληροφορία των κρατούμενων, έστω και αν αυτοί θεωρούνταν χαμηλής ή μέσης επικινδυνότητας, χαρακτηρισμός που βασιζόταν σε «πιθανότητες». Από τα έγγραφα προκύπτει ότι το 20% των κρατουμένων οδηγήθηκε με τρόπο αυθαίρετο στη φυλακή και το 60% δεν αποτελούσε «πιθανή σοβαρή απειλή». Ανάμεσά τους περισσότεροι από 30 που έπασχαν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως αποκαλύπτουν οι συγκλονιστικοί φάκελοι που έδωσε στη δημοσιότητα η «Ελ Παΐς».

Ο Μοχαμέντ Σαντίκ ήταν 89 ετών και έπασχε από άνοια όταν οδηγήθηκε στο Γκουαντάναμο, όπου παρέμεινε επί τέσσερις μήνες ανακρινόμενος επειδή στο σπίτι του βρέθηκε ένα ύποπτο δορυφορικό τηλέφωνο. Ο Αφγανός Αμπντούλ Ραζίκ ήταν τοξικομανής, ουρούσε στο πιάτο του, έδενε ρούχα στα άκρα του, έπινε σαμπουάν, έτρωγε τα περιττώματά του, αλλά παρ' ότι εξαρχής τού διέγνωσαν συμπτώματα σχιζοφρένειας και ψυχωτικές διαταραχές, αφέθηκε ελεύθερος μόνο μετά από οκτώ μήνες γιατί «δεν μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες στη διάρκεια των ανακρίσεων».

Ο 38χρονος Αλ Λατίφ Ντοσάρι από το Μπαχρέιν διαγνώστηκε ότι έπασχε από χρόνια κατάθλιψη και οριακή προσωπικότητα με εναλλαγές παθητικότητας και επιθετικότητας, αποπειράθηκε δώδεκα φορές να αυτοκτονήσει, αλλά κρατήθηκε επί πέντε χρόνια στο κολαστήριο γιατί εκτιμήθηκε ότι μπορούσε να προσφέρει «υψηλής αξίας πληροφορίες». Ο 31χρονος Σαουδάραβας Σαγιάφ Αλχαμπίρι έπασχε από διπολική διαταραχή, προσπάθησε να κρεμαστεί στο κελί του, υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες από την απώλεια οξυγόνου, κατέληξε σε αναπηρικό καροτσάκι και είχε χαρακτηριστεί «χαμηλού κινδύνου», αλλά παρέμεινε τρία χρόνια κρατούμενος.

Ο 31χρονος Ουζμπέκος Σαχακρούτζ Χαμιντούγια, που έπασχε από παράνοια και σοβαρές παραισθήσεις, αποπειράθηκε δύο φορές να αυτοκτονήσει, κι ενώ υπήρχε αξιολόγηση που έλεγε ότι έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα γιατί δεν ήταν μέλος της Αλ Κάιντα, ούτε απειλή για τις ΗΠΑ, έμεινε επί επτά χρόνια στο Γκουαντάναμο γιατί «η επιθετική συμπεριφορά του και το οικογενειακό του παρελθόν τον καθιστούν τρωτό σε μελλοντική στρατολόγηση από τρομοκράτες».

Ελάχιστα παραδείγματα για ένα έκτρωμα που δημιούργησε ο Μπους και διατηρεί ο Ομπάμα, παρά την από το Γενάρη του 2009 αντίθετη υπόσχεσή του, προϊόν ενός αστυνομικού και ποινικού συστήματος χωρίς εγγυήσεις και διεθνή νομιμότητα, όπου σημασία δεν έχει η συμμετοχή του ύποπτου σε εγκλήματα αλλά η αυθαίρετη πιθανότητα ακόμη και μελλοντικών εγκλημάτων, και η απόσπαση όσο περισσότερων πληροφοριών γίνεται (με τη χρήση ακόμη και βασανιστηρίων) έστω και από αθώους ανθρώπους που κρατούνταν παράνομα: από ένα Γάλλο που πήγε στο Αφγανιστάν για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ισλάμ ή έναν ιρανό μεταφραστή που πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη βάση του Κανταχάρ όπου πάραυτα συνελήφθη έως έναν Αφγανό που απήχθη την ώρα που έκανε οτοστόπ για να αγοράσει φάρμακα ή έναν Σαουδάραβας που επιθυμώντας να βρει σύζυγο πήγε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης, ελπίζοντας να αδυνατίσει!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Wikileaks
Social Media
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Μια Πρωτομαγιά από το παρελθόν
Νόμος είναι το δίκαιο... της ΒΡ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
Η πιο δύσκολη εξέγερση
Συνέντευξη: Ρόμπερτ Φισκ
«Η Συρία κινδυνεύει να ακολουθήσει τον δρόμο της Λιβύης»
Λιβύη
Η Δύση κόλλησε στη λιβυκή έρημο
Υεμένη
Μία αιματηρή συναλλαγή
ΗΠΑ
Μια Πρωτομαγιά από το παρελθόν
Νόμος είναι το δίκαιο... της ΒΡ
Αρρωστοι φυλακισμένοι σε μια άρρωστη φυλακή
Εργατικές κινητοποιήσεις
Ρεκόρ εργατικών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο το 2010
Γαλλία
Η εργατική τάξη θέλει την Λεπέν
Le Monde diplomatique
Ράγισε το οικοδόμημα της Ιαπωνίας
Σιγή ιχθύος για το Μπαχρέιν