Έντυπη Έκδοση

Τι πρόστιμα ισχύουν ανά κατηγορία

Τρεις «γενιές» αυθαιρέτων βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η καθεμία.

1.Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται περίπου 600.000 κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί πριν απ' το 1983. Τα περισσότερα έχουν ακολουθήσει το σύνθημα «Αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις». Αλλά και σε όσες περιπτώσεις δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις είναι ευκολότερο να δοθούν λύσεις. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί νέα προθεσμία για την υποβολή δήλωσης, με την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων που να δείχνουν το χρόνο κατασκευής τους. Δήλωση θα χρειαστεί να υποβάλουν και όσοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα του 1983 αλλά δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους.

2.Στην ενδιάμεση κατηγορία ανήκουν όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί ώς το τέλος του 2003, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 3212 με ευνοϊκές διατάξεις (εκπτώσεις και δόσεις), για όσους είχαν πιαστεί στην «τσιμπίδα» αλλά δεν είχαν πληρώσει τα οφειλόμενα πρόστιμα. Τότε είχαν ενταχθεί στα μέτρα περίπου 70.000 ακίνητα. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου 300.000 κτίσματα.

3.Δυσκολότερη είναι η κατάσταση για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά την 1/1/2004, παρά τα ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα που είχαν θεσπιστεί ως αντικίνητρο. Πρώτη φορά το οφειλόμενο ποσό υπολογίζεται στο 100% της τιμής ζώνης που ισχύει στην περιοχή του αυθαιρέτου, ενώ προβλέπονται μειώσεις για βοηθητικούς χώρους. Το πρόστιμο διατήρησης ανέρχεται στο 50% του ποσού της διατήρησης και επιβάλλεται για κάθε χρόνο! Στην πράξη ο «μπαμπούλας» δεν λειτούργησε, καθώς οι αυτοψίες ήταν ελάχιστες και μόνον έπειτα από κάρφωμα γείτονα, ενώ το πρόστιμο χανόταν μέσα στο χάος των πολεοδομικών γραφείων και τα παραθυράκια των εντάσεων που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Οι χρηματικές ποινές για αυθαίρετα πριν απ' το 2004 υπολογίζονται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου και τη χρήση του. Για κατοικίες το πρόστιμο ανέγερσης είναι 85 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανεξάρτητα από τη θέση ή την πολυτέλεια της κατασκευής. Το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης διαμορφώνεται στο 50% του προστίμου ανέγερσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Σχετικά θέματα: Αυθαίρετα
Ψάχνουν συνταγματικές λύσεις για τα αυθαίρετα
Για το ίδιο θέμα
Ψάχνουν συνταγματικές λύσεις για τα αυθαίρετα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αυθαίρετα
Ψάχνουν συνταγματικές λύσεις για τα αυθαίρετα
Τι πρόστιμα ισχύουν ανά κατηγορία
Πρωτομαγιά
Κόμικς από τα παλιά για την εργασιακή εξαθλίωση του 2011
3 εργατολόγοι γράφουν για τα χαμένα δικαιώματα
Δεν είναι αργία, είναι ανεργία
Περιβάλλον
Στον Συνήγορο για τον Ασωπό
Υγεία
Ακατάσχετη η αιμορραγία στα νοσοκομεία
Στοπ στη χοληστερίνη με φυτικές στερόλες
Ιαματικός τουρισμός
Ψυχρολουσία για τις θερμές πηγές
Εκπαίδευση
Οι 7 φετινές αλλαγές στις Πανελλήνιες
Τριπλοθεσίτες εκπαιδευτικοί
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Στη «χώρα των Θεών» και της «θεϊκής τρέλας»