Έντυπη Έκδοση

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

Στοπ στη χοληστερίνη με φυτικές στερόλες

Με τέσσερα γραμμάρια φυτικές στερόλες την ημέρα ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο μείωσαν, σε διάστημα δύο μηνών, κατά περίπου 20% τα λιπίδια του αίματός τους (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια), χωρίς μάλιστα να αλλάξουν τις «δυτικού τύπου» διατροφικές συνήθειές τους.

Το αποτέλεσμα απέδωσε νέα μελέτη που έγινε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την 4η προπαιδευτική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και το καρδιολογικό τμήμα της «Ευρωκλινικής».

Ο καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης Αντώνης Ζαμπέλας, διευθυντής της μονάδας διατροφής του ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, γιατί επιβεβαιώνουν την ευεργετική δράση των φυτικών στερολών στη μείωση των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, ακόμα και αν η υπόλοιπη διατροφή δεν είναι ενδεδειγμένη.

«Ετσι τα άτομα που είναι υπερχοληστερολαιμικά, αλλά και αυτά που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να ευεργετηθούν από την πρόσληψη φυτικών στερολών, ενώ αν επιπλέον αλλάξει και η διατροφή τους με αύξηση των φρούτων και των λαχανικών, μείωση του ζωικού λίπους, αύξηση του ελαιολάδου και των ψαριών και αύξηση των δημητριακών ολικής αλέσεως, μπορεί η μείωση της χοληστερόλης στο αίμα να ξεπεράσει ενδεχομένως το 20%» τονίζει.

Οπως εξηγεί ο κ. Ζαμπέλας, για να πάρει κανείς τα 2 γραμμάρια φυτικών στερολών που είναι η καθημερινή συνιστώμενη δόση-πρόσληψη πάνω από 4 γραμμάρια δεν συνιστάται -πρέπει να φάει 425 ντομάτες, 150 μήλα ή 210 καρότα ή απλά να καταναλώσει προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες!

«Οι φυτικές στερόλες είναι ουσίες που υπάρχουν στην φύση, βρίσκονται σε τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες». Παρ' ότι καταναλώνουμε φυτικές στερόλες καθημερινά, η ποσότητα που λαμβάνουμε δεν είναι αρκετή για τη μείωση της χοληστερίνης. Ακόμα και στο πλαίσιο ενός χορτοφαγικού διαιτολογίου, η ημερήσια πρόσληψη στερολών είναι 3-4 φορές μικρότερη από τη συνιστώμενη δόση των 2 γραμμαρίων».

Πώς λειτουργούν οι φυτικές στερόλες; Οι φυσικές αυτές ουσίες, που βρίσκονται σε φυτικής προέλευσης προϊόντα, μοιάζουν στη δομή τους με τη χοληστερόλη και όταν προσλαμβάνονται ως μέρος ενός γεύματος, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης της τροφής και κατ' αυτόν τον τρόπο να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Υγεία
Ακατάσχετη η αιμορραγία στα νοσοκομεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αυθαίρετα
Ψάχνουν συνταγματικές λύσεις για τα αυθαίρετα
Τι πρόστιμα ισχύουν ανά κατηγορία
Πρωτομαγιά
Κόμικς από τα παλιά για την εργασιακή εξαθλίωση του 2011
3 εργατολόγοι γράφουν για τα χαμένα δικαιώματα
Δεν είναι αργία, είναι ανεργία
Περιβάλλον
Στον Συνήγορο για τον Ασωπό
Υγεία
Ακατάσχετη η αιμορραγία στα νοσοκομεία
Στοπ στη χοληστερίνη με φυτικές στερόλες
Ιαματικός τουρισμός
Ψυχρολουσία για τις θερμές πηγές
Εκπαίδευση
Οι 7 φετινές αλλαγές στις Πανελλήνιες
Τριπλοθεσίτες εκπαιδευτικοί
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Στη «χώρα των Θεών» και της «θεϊκής τρέλας»