Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχρολουσία για τις θερμές πηγές

Ενώ η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο μηδέν, ένα από τα μεγαλύτερα ατού του ελληνικού τουρισμού, ο ιαματικός τουρισμός, καταρρέει.

Από τις 720 ιαματικές πηγές της χώρας ούτε οι 100 δεν λειτουργούν. Αλλά ακόμη και αυτές παραμένουν δέσμιες της αδιαφορίας που έχουν επιδείξει όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες. Η σημερινή κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις της, ότι θα κατέθετε νόμο που θα ρύθμιζε με ολοκληρωμένο τρόπο τα συνολικά θέματα του θερμαλισμού, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου απαξίωση του τομέα.

Αντίθετα στις χώρες της Ευρώπης ο θερμαλισμός ανθίζει, με σύγχρονες υποδομές, καταρτισμένο προσωπικό, κοινωνικές δομές, εργασιακά σωματεία και ασφαλιστικούς φορείς. Η Ιταλία πέρυσι είχε δεχθεί στις λουτροπόλεις της 20 εκατ. επισκέπτες, ενώ οι δικές μας μόλις μετά βίας άγγιξαν τα 2 εκατ. και αυτά από εσωτερικό τουρισμό.

Η λειτουργία των ιαματικών πηγών κατοχυρώθηκε θεσμικά πρώτη φορά με το νόμο 2188/1920, που προέβλεπε ενοικίαση και χρήση των πηγών για 20 χρόνια. Το 1936 η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στο νεοσύστατο υπουργείο Τύπου και Τουρισμού. Το 1950 η αρμοδιότητα μεταβιβάζεται στον ΕΟΤ και από τη δεκαετία του '60 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Στις αρχές του 2004 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέθετε δύο μέρες πριν κλείσει η Βουλή σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο όμως απέσυρε πριν από τις εκλογές.

Τελικά η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει τον νόμο 3498/24.10.2006 με τίτλο «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», που ισχύει μέχρι σήμερα. Με αυτόν θεσπίστηκε η εκ νέου αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων και δόθηκε τριετής προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Δύο χρόνια τώρα και μετά τη λήξη της τριετούς προθεσμίας, ελάχιστες αιτήσεις έχουν κατατεθεί, αφενός λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών και αφετέρου λόγω της οικονομικής αδυναμίας των φορέων να καλύψουν το υψηλό κόστος των μελετών, που απαιτούνται.

Με το που επανέρχεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, πραγματοποιείται τον Δεκέμβρη του 2009 συνεδρίαση στην Αθήνα του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, με τη συμμετοχή 69 δήμων, εκπροσώπων του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού και κομμάτων, όπου εγκρίνεται ομόφωνα πρόταση του Συνδέσμου για την ψήφιση νέου νόμου.

Ταυτόχρονα το υπουργείο δεσμεύεται ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2010 θα καταθέσει το σχέδιο νόμου το οποίο ακόμη αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Αποτέλεσμα είναι σήμερα καμία από τις μονάδες ιαματικής θεραπείας να μη διαθέτει το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, άδεια και κανονισμό λειτουργίας.

Επιπροσθέτως ο ΕΟΤ επισημαίνει με έγγραφά του ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία των θεραπευτηρίων μέχρι την έκδοση του ειδικού σήματος, με αποτέλεσμα ο ελληνικός ιαματικός θερμαλισμός να λειτουργεί στην ουσία παράνομα.

Εκτός από τα λουτρά Αιδηψού όλες οι άλλες λουτροπόλεις φυτοζωούν, όπως τα λουτρά των Θερμοπυλών, της Κύθνου, του Καϊάφα και της Υπάτης. Ενώ κάποιες νέες μονάδες, στα Λουτρά Νιγρίτας, Μεθάνων, Θερμοπυλών, Καϊάφα, για να γίνουν ανταγωνιστικές χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις.

Ζηλευτό παράδειγμα η Ιταλία όπου τα λουτρά ανήκουν αποκλειστικά στους δήμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση και την ανάπτυξή τους. Μάλιστα υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός μεταξύ των δήμων, καθώς στην Ιταλία ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο του εθνικού τουρισμού.

Οι βουλευτές του Συνασπισμού Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Τ. Κουράκης, Μ. Κριτσωτάκης, είναι η δεύτερη φορά μετά το 2009 που καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή και στο υπουργείο Τουρισμού, επισημαίνοντας την ολιγωρία της κυβέρνησης.

Η βουλευτής Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η ανυπαρξία πολιτικής από την κυβέρνηση έχει οδηγήσει τον θερμαλισμό σε μια κατάσταση πλήρους σύγχυσης χωρίς κανένα σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξή του, με αποτέλεσμα οι φυσικοί ιαματικοί χώροι και το κοινωνικό-οικονομικό τους περιβάλλον να παραμένουν πλήρως απροστάτευτοι. Επιπλέον αυξάνει ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για χρηματοδότηση έργων που έχουν ήδη προκηρυχθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ μέσω των οποίων θα υλοποιούνταν η ανάδειξη των ιαματικών πηγών της χώρας και θα προέκυπτε μια σημαντική πηγή εσόδων τόσο για τις λουτροπόλεις όσο και για την εθνική οικονομία».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος Α. Αναστασιάδης εξοργισμένος τονίζει στην «Κ.Ε.»: «Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται και όλες έχουν ακριβώς το ίδιο μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση του θερμαλισμού. Πώς εννοούν ότι θα σώσουν την χώρα από την πτώχευση, όταν γυρίζουν την πλάτη σε ένα αγαθό το οποίο είναι θησαυρός. Τι να επαναλάβω, ότι ζητάμε νέο νομοσχέδιο, ότι ζητάμε αναπτυξιακό νόμο και παραχώρηση των πηγών στην τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία και με ιδιώτες, ή να ζητήσω το αυτονόητο να υπάρχει φορέας αναγνώρισης από έλληνες και ευρωπαίους επιστήμονες γιατί η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει ότι διαθέτουμε ιαματικές πηγές. Εδώ δεν υπάρχουν γιατροί στις λουτροπόλεις. Πρέπει να κρυβόμαστε για την κατάντια μας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης με επιστολή του στους βουλευτές του ΣΥΝ είχε δεσμευτεί τον Οκτώβρη του 2010 ότι άμεσα θα καταθέσει το νομοσχέδιο αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο νόμος παραμένει ανενεργός. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του παραδέχθηκε την καθυστέρηση του νομοσχεδίου και δεσμεύτηκε για δεύτερη φορά να το καταθέσει, ανακοινώντας τη συνεργασία ιδιωτών και τοπικής αυτοδιοίκησης:

«Αναγνωρίζω την καθυστέρηση και τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Υγείας, γιατί οι λουτροπόλεις πρέπει να είναι οπωσδήποτε καλυμμένες με πρωτοβάθμια φροντίδα. Επίσης εξετάζουμε τη συνεργασία ιδιωτών και τοπικής αυτοδιοίκησης και τα διαχειριστικά προβλήματα που πρέπει να διευθυτηθούν. Μέχρι τέλος Μαΐου όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και το νέο νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο του για δημόσια διαβούλευση».

Ιδωμεν. Ελπίζουμε αυτή να είναι και η τελευταία αναβολή που δίνει ο υφυπουργός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αυθαίρετα
Ψάχνουν συνταγματικές λύσεις για τα αυθαίρετα
Τι πρόστιμα ισχύουν ανά κατηγορία
Πρωτομαγιά
Κόμικς από τα παλιά για την εργασιακή εξαθλίωση του 2011
3 εργατολόγοι γράφουν για τα χαμένα δικαιώματα
Δεν είναι αργία, είναι ανεργία
Περιβάλλον
Στον Συνήγορο για τον Ασωπό
Υγεία
Ακατάσχετη η αιμορραγία στα νοσοκομεία
Στοπ στη χοληστερίνη με φυτικές στερόλες
Ιαματικός τουρισμός
Ψυχρολουσία για τις θερμές πηγές
Εκπαίδευση
Οι 7 φετινές αλλαγές στις Πανελλήνιες
Τριπλοθεσίτες εκπαιδευτικοί
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Στη «χώρα των Θεών» και της «θεϊκής τρέλας»