Έντυπη Έκδοση

Τα παιδία πίνει...

Οι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται συχνά στη διάρκεια της εφηβείας και με άλλες συμπεριφορές κινδύνου, όπως την οδήγηση υπό την επήρεια, την ανεξέλεγκτη επιθετική συμπεριφορά, τη σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προφύλαξη, ενώ η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με τη μείωση της σχολικής απόδοσης και την αποτυχία.

Τα συμπεράσματα παρουσιάζονται στην πρόσφατα δημοσιοποιημένη Ευρωπαϊκή Ερευνα για τη Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών από τους Μαθητές (ESPAD), σύμφωνα με την οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση αλκοόλ μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, η οποία κατατάσσεται στην έκτη θέση στην τωρινή κατανάλωση (μια φορά τον τελευταίο μήνα) ανάμεσα σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε 10.445 μαθητές ηλικίας 13-18 ετών.

Ωστόσο σημειώνεται πως στην κατάταξη σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση (5 και άνω ποτήρια στη σειρά) και τη μέθη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση στην έρευνα ESPAD, κάτι που αποδίδεται από τους ερευνητές στον -ακόμη- κοινωνικό τρόπο που πίνει ο Ελληνας.

Συγκριτικά με άλλες χώρες βρισκόμαστε ψηλότερα από το μέσο όρο στους μαθητές που αναφέρουν αγορά αλκοόλ για δική τους χρήση. Υψηλότερα είναι τα ποσοστά των μαθητών που κατανάλωσαν αλκοόλ εκτός σπιτιού: ισχυρά αλκοολούχα το 43%, έναντι του 25% των χωρών της ESPAD, αλκοολούχα αναψυκτικά 33% έναντι 23%, κρασί 26% έναντι 16%. Δεν προκύπτουν διαφορές στην μπίρα, το πιο διαδεδομένο ποτό στις άλλες χώρες.

Η εικόνα

Σχεδόν στο σύνολο (94,2%) οι έφηβοι 13-18 ετών έχουν δοκιμάσει οινοπνευματώδη, περισσότεροι από ένας στους 4 (27%) έχουν πιει αλκοόλ 20 φορές τον τελευταίο χρόνο. Τωρινή χρήση αναφέρει το 70,2%. Περίπου ένας στους 7 (14,7%) πίνει με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα. Μέση ηλικία πρώτης κατανάλωσης οινοπνευματώδους τα 10 έτη, πρώτης μέθης τα 14,7 έτη.

Η χρήση του αλκοόλ αυξάνει σημαντικά με την ηλικία, συγκεκριμένα τετραπλασιάζεται από τα 13-14 έτη στα 17-18. Περισσότερα αγόρια από κορίτσια καταναλώνουν αλκοόλ και περισσότεροι πίνουν στις περιοχές εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα μόλις το 12,5%, στη Θεσσαλονίκη 15,9% των μαθητών και 17,5% στις λοιπές περιοχές. Ελάχιστη διαφορά έχουν όμως τα ποσοστά ανάμεσα στις περιοχές, όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση και ακόμη μικρότερη στη μέθη.

Η αντίληψη επικινδυνότητας από τη χρήση αλκοόλ έχει αυξηθεί με τα χρόνια και στο μεγαλύτερο ποσοστό οι μαθητές βλέπουν μέτριο (67%) ή μεγάλο (30,5%) κίνδυνο στην καθημερινή κατανάλωση 1-2 ποτών. Τα κορίτσια δείχνουν πιο κατασταλαγμένα στις απόψεις σχετικά με τους κινδύνους, καθώς η απάντηση «δεν ξέρω» δίνεται σε χαμηλότερα ποσοστά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Σχετικά θέματα: Αυτοί που νίκησαν τον αλκοολισμό
Δεν άφησαν το ποτήρι να ξεχειλίσει
«Βλάβες μεγαλύτερες από τα ναρκωτικά»
Διεθνές αλκο-τέστ
«Δεν αισθανόμουν τίποτα. Ζωντανή-νεκρή»
Είναι μύθος ότι το αλκοόλ είναι φθηνό
«Το τέλμα από το αλκοόλ γίνεται όλο και πιο μεγάλο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Φάκελος: Η Αθήνα στον 21ο αιώνα
Ρυθμιστικό... πισωγύρισμα
Αυτοί που νίκησαν τον αλκοολισμό
Δεν άφησαν το ποτήρι να ξεχειλίσει
«Βλάβες μεγαλύτερες από τα ναρκωτικά»
Διεθνές αλκο-τέστ
Τα παιδία πίνει...
«Δεν αισθανόμουν τίποτα. Ζωντανή-νεκρή»
Είναι μύθος ότι το αλκοόλ είναι φθηνό
«Το τέλμα από το αλκοόλ γίνεται όλο και πιο μεγάλο»
14ος πανελλαδικός εθελοντικός καθαρισμός των ακτών
Ρεκόρ εθελοντών για καθαρές ακτές
ΕΛΤΑ
Ψάχνουν διευθύνοντα σύμβουλο στα ΕΛΤΑ
Καταγγέλλουν κυκλώματα
«Κατηγορώ» για νονούς στα ταξί
ΟΣΕ
ΟΣΕ: Κατάληψη διαμαρτυρίας για τις «εφεδρείες»
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2009
Με χαμόγελα η αυλαία των πανελλαδικών στα μαθήματα γενικής παιδείας
Περιβάλλον
Πάρκο Τρίτση: εικόνες εγκατάλειψης και αδιαφορίας
Τα σκουπίδια «πνίγουν» τον Αγιο Κήρυκο
Πορεία μεταναστών
«Υπάρχουμε, το θέλετε ή όχι»
Χωρίς παιδίατρο η Ιθάκη
Αρρώστησε το παιδί; Κάνε τον σταυρό σου
Άλλες ειδήσεις
Παρέμβαση ΔΣΑ