Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΔΝΤ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νέο δάνειο, νέο μνημόνιο

Η έκθεση θα αποκλείει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις που θα δέσουν την ελληνική οικονομία μέχρι το 2016, αλλά και η ανάγκη ενός ακόμα δανείου που θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο, οριστικοποιούνται σήμερα κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τα μέλη του ΔΝΤ, χωρίς την παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα απουσιάζει στο εξωτερικό, αναμένεται να συζητήσουν την έκθεση αξιολόγησης της χώρας μας, ενώ θα εγκρίνουν και την εκταμίευση της διπλής δόσης συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση που συνέταξε ο Πόουλ Τόμσεν μαζί με τους συνεργάτες του επισημοποιεί την ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο προκύπτει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες από τις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων, καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και έτσι θα αυξανόταν σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας μας και θα επηρεαζόταν αρνητικά η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Παράλληλα, η έκθεση θα αποκλείει την εναλλακτική λύση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού αξιοποιώντας το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει δημιουργηθεί από τα χρήματα που έμειναν αδιάθετα κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εμφανίζονται απολύτως αντίθετοι στην αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, θεωρώντας ότι οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα κεφάλαια μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου οδηγούν τη χώρα σε τρίτο δάνειο και νέο μνημόνιο.

Οπως συνηθίζεται, η έκθεση θα τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παρατείνει υφιστάμενα φορολογικά μέτρα (π.χ., εισφορά αλληλεγγύης), ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, αίσθηση προκαλεί η συντεταγμένη επιχείρηση από την πλευρά του Ταμείου να μην υπάρξει καμία διαρροή για το περιεχόμενό της τουλάχιστον προεκλογικά, αντίθετα με ό,τι είχε γίνει με τις προηγούμενες εκθέσεις.

Ωστόσο, αναμένεται να δώσει το κλίμα για το τι θα ακολουθήσει κατά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου, για να ελέγξουν την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων δράσεων που συνδέονται με την αποδέσμευση δύο δόσεων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, από την Ευρωζώνη.

Κυρίως όμως αναμένεται να δώσει στίγμα για την αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Τότε στο τραπέζι πέρα από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα κρίνει τις συζητήσεις για την ελάφρυνσή του, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015, το οποίο εκτιμάται τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, αντιτείνοντας ότι και φέτος θα υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και για αυτό θα διεκδικήσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή τουλάχιστον τη δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που προκύπτει από αυτή.

Ανάμεσα στις γνωστές απαιτήσεις της τρόικας είναι και η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας πως, εφ' όσον έχουν διατηρηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός είναι 684 ευρώ και όχι 586 ευρώ στη χώρα μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
ΔΝΤ
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
84 χρόνια κάθειρξη, αλλά ελεύθεροι!
Κρατάει χρόνια αυτή η βρόμα
Κυβέρνηση
Προαναγγέλθηκε ανασχηματισμός
ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτημα οι συμμαχίες
ΔΗΜΑΡ
Ο Φώτης πάλι δεν παίρνει θέση
ΔΝΤ
Νέο δάνειο, νέο μνημόνιο
ΑΟΖ
Δικαστική εμπλοκή στις ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας
ΑΝΕΛ
Παραίτηση Καπερνάρου και γκρίνια στους ΑΝΕΛ
ΣτΕ
Ζητάνε τα ρέστα για τα υποβρύχια
Ναυπηγεία
«Δώρο» τα χρέη στο ΙΚΑ
Γνώμες
Συνεργασία ΔΗΜΑΡ με τρίτο πόλο και ΣΥΡΙΖΑ
Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν υπάρχει
Άλλες ειδήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ