Έντυπη Έκδοση

Διαπλεκόμενοι

J.W. δεν είχε χρήματα, είχε όμως όνειρα. Ως φοιτητής στη Στοκχόλμη έκανε παρέα με συνομηλίκους του που δεν είχαν οικονομικά προβλήματα. Αυτός όμως είχε και γι' αυτό δεν μπορούσε να τους ακολουθεί στις πανάκριβες νυκτερινές εξόδους τους (ακριβά κλαμπ, ακριβές γυναίκες), παρά μια φορά στο τόσο.

Βέβαια, κανείς δεν καταλάβαινε τα οικονομικά του χάλια. Στο τέλος τέλος, ψωνίζοντας έστω και από δεύτερο χέρι, ντυνόταν όπως κι αυτοί. Και πάντα πλήρωνε το ποσό που του αναλογούσε για την αγορά της κόκας, η οποία εν τέλει θα απαντούσε σε πολλά από τα προβλήματά του.

Μέσα από το «Εύκολο χρήμα» (μετάφραση Ξενοφών Παγκαλιάς, εκδόσεις Ψυχογιός) ο Γενς Λαπίντους περιγράφει έναν κάθε άλλο παρά ειδυλλιακό κόσμο. Εναν κόσμο που προφανώς ως ποινικολόγος που είναι γνωρίζει πολύ καλά. Στο επίκεντρο του βιβλίου, η κοκαΐνη και η σέρβικη μαφία. Τα βαποράκια, οι χρήστες, οι μεγαλέμποροι, οι γόνοι των καλών οικογενειών, οι αφελείς αστοί είναι οι ψηφίδες που δημιουργούν ένα μωσαϊκό που προτιμάς να ξορκίζεις.

Ο J.W., ο Σέρβος Μπράντο, ο επίσης Σέρβος αρχινονός Ράντοβαν, ο Χιλιανός Χόρχε, ο Αραβας Αμπντουλκαρίμ και η εξαφανισμένη αδελφή τού J.W. Καμίλα, είναι αυτοί που διαπλέκονται, που έρχονται κοντά και που απομακρύνονται. Που κρατούν το παιχνίδι ζωντανό, που βγάζουν το χρήμα και που ανακαλύπτουν χίλιους τρόπους για να το ξεπλύνουν. Παράλληλα οι ήρωες έχουν τα «μικρά» καθημερινά τους προβλήματα. Ο Μπράντο π.χ. είναι ικανός να λιώσει κάποιον στο ξύλο (τον Χόρχε) αλλά άγχεται για την επιμέλεια της κόρης του. Σκοτώνει τα παιδιά άλλων, αλλά ο ίδιος προσπαθεί να είναι όσο καλύτερος μπαμπάς μπορεί. Ο Χόρχε λατρεύει την αδελφή, τη μάνα του και την ανιψιά του. Είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα για το μέλλον τους. Κι ο J.W. βάζει κυριολεκτικά το κεφάλι του στο στόμα του λύκου, στο στόμα της αστυνομίας δηλαδή, προκειμένου να ανακαλύψει τι απέγινε η αδελφή του. Και η αστυνομία υπάρχει; Παρακολουθεί, ρίχνει εγκάθετους μέσα στις σπείρες, προσπαθεί να δημιουργήσει έριδες και αντιθέσεις, αλλά δεν της προκύπτει πάντα το καλό χαρτί.

Στο βιβλίο, όπως και σε πολλά άλλα της αστυνομικής λογοτεχνίας που προέρχονται από τη Σουηδία, η βία πρυτανεύει. Οι περιγραφές είναι σκληρές, ζητούν συχνά γερά στομάχια. Στο τέλος τέλος κάποιοι από τους ήρωες ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των καλών παιδιών που, πριν βρεθούν στη Σουηδία, υπηρέτησαν στις παραστρατιωτικές ομάδες που αιματοκύλησαν την πρώην Γιουγκοσλαβία. Τώρα κάνουν παιχνίδι σε μια άλλη χώρα, κι εδώ βρίσκεται ακριβώς το «κλειδί» που κάνει επίφοβο το «Εύκολο χρήμα»: η χώρα αυτή θα μπορούσε να είναι η Ιταλία, η Γερμανία, γιατί όχι και η Ελλάδα.

Οι διάφορες μαφίες πάνε κι έρχονται -ας είναι καλά η παγκοσμιοποίηση-, τα ονόματα μόνο αλλάζουν. Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός αστυνομικού προ ημερών στη χώρα μας από Αλβανούς κακοποιούς απλώς πιστοποιεί τα παραπάνω. Αρα περισσότερο από συγγραφέας ο Λαπίντους λειτουργεί ως ο ρεπόρτερ που αφού οργάνωσε προσεκτικά το υλικό του, το κατέγραψε. Και μέσω αυτού μας είπε εν ολίγοις να προσέχουμε... 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Ψαριές για Πούλιτζερ
Ο καιρός και το παραμύθι του
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Hollywood
Ζόμπι από... κινητά τηλέφωνα
Αποχρώσεις πορνό
Το στοιχειωμένο σπίτι έπειτα από 30 χρόνια
Βιβλίο
Ψαριές για Πούλιτζερ
Ο καιρός και το παραμύθι του
Διαπλεκόμενοι
Εικαστικά
Ιστορώντας την υπέρβαση
Θάλασσες στον καμβά
Γυμνοί στο χρόνο
Ζωγραφική στον υπολογιστή
Κινηματογράφος,
Η μαγείρισσα του Μιτεράν
Φουτουριστικό θρίλερ
Γάμος σε δόσεις
Πράκτορες με τακούνια
Στην εποχή του Ιντερνετ
Ταινιοθήκη
ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ηθοποιός
Γέλιο με FBI
Μην βλέπετε ποτέ τηλεόραση
Μουσική
Η μέρα του Heavy Metal
Αγάπη ρε ματζόρε
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Καλοκαίρι στην πόλη
Φεστιβάλ Αθηνών
Ανοίγει η αυλαία στην Επίδαυρο
Εχθρός του λαού από το Βερολίνου
Το άλλοθι της αμαρτίας
Ερωτας και δημιουργία
Ιφιγένεια για πάντα
Άλλες ειδήσεις
Η Diana Krall στη σκιά της Ακρόπολης