Ελευθεροτυπία - 30/07/2010
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Θυμωμένες νταλίκες - καημένοι ροδακινοπαραγωγοί
Η στάση αναμονής των ιδιοκτητών βυτιοφόρων από τη μια αλλά και των καταναλωτών από την άλλη, με κοινό φόντο την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των πρώτων, έδωσαν το «χρώμα» στην εικόνα που παρουσίαζε χθες η αγορά της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Β. Ελλάδας. Μια αγορά που παρά τους ανεφοδιασμούς που επιχειρούσαν βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης, δεν μπορούσε να βρει τον ρυθμό της...
Σε ό,τι αφορά την επιστράτευση και τα... φύλλα πορείας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, Γιάννης Γιαβρίδης, δήλωνε μέχρι τις απογευματινές ώρες ότι κανένας συνάδελφός τους στη Θεσσαλονίκη δεν είχε λάβει φύλλο πορείας.
Στο μεταξύ, πορεία με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα έως τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το πρωί, ξεκινώντας από τον κόμβο της Κουλούρας, έξω από τη Βέροια, ροδακινοπαραγωγοί των συνεταιριστικών εργοστασίων Venus και ΑΛΜΜΕ της Ημαθίας. Ηθελαν να εξηγήσουν στους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να τους ζητήσουν να επιτραπεί η τροφοδοσία των κονσερβοποιείων ώστε και αυτά με τη σειρά τους να απορροφήσουν την παραγωγή ροδάκινου που απειλείται με καταστροφή.
Ωστόσο, οι παραγωγοί αποχώρησαν δίχως να λάβουν κάποια απάντηση από τους φορτηγατζήδες καθώς κι αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το δικό τους πρόβλημα: τι θα κάνουν με την πολιτική επιστράτευσή τους. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Venus, Αντώνη Μαρκοβίτη, τουλάχιστον 25.000 τόνοι των ποικιλιών «Λοάντελ», «Φορτούνα» και «Α-37» χάθηκαν οριστικά και περίπου 1.000 παραγωγοί που καλλιεργούν αποκλειστικά ή κυρίως αυτές, δεν θα έχουν καθόλου εισόδημα φέτος.
Στα δέντρα βρίσκονται άλλοι 20.000-30.000 τόνοι, που έχουν ωριμάσει παραπάνω και δεν μπορούν πια να γίνουν κομπόστα. Απογοητευμένοι οι παραγωγοί βλέπουν μια σοδειά 40.000-50.000 τόνων να... σαπίζει! Επιπλέον, στα περίπου 15 κονσερβοποιεία της περιοχής απασχολούνται 12.000-13.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι αυτές τις ημέρες δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ενώ δίχως μεροκάματο έμειναν και οι εργάτες συγκομιδής.
Την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και της μεταποίησης εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), επισημαίνοντας πως σε παύση λειτουργίας οδηγούνται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας καυσίμων και πρώτων υλών. Ο ΣΒΒΕ κάνει λόγο για «ζημιές ανυπολόγιστης αξίας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο αποτελέσματος όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας των επιχειρήσεων αυτών προς τους πελάτες τους, και ειδικά σε αγορές - πελάτες που δεν συγχωρούν τέτοιου είδους συμπεριφορές, κατευθυνόμενοι άμεσα σε ομοειδείς επιχειρήσεις του εξωτερικού».
Πάντως, ένταση επικράτησε κάποια στιγμή χθες στο σημείο της εθνικής οδού στην περιοχή Λαχαναγοράς, όπου βρίσκονται παραταγμένα τα φορτηγά των απεργών στη Θεσσαλονίκη. Τα αίματα άναψαν όταν οι απεργοί είδαν συνάδελφό τους να εκτελεί δρομολόγιο με φορτηγό δημοσίας χρήσεως και ακινητοποίησαν το όχημα. Ακολούθησαν λεκτικές επιθέσεις εκατέρωθεν και χρειάστηκε η επέμβαση αστυνομικών ώστε τα πνεύματα να ηρεμήσουν.
* Στην Κρήτη, κανένα φύλλο πορείας δεν είχε επιδοθεί χθες, ενώ οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να τα παραλάβουν. Χθες οι απεργοί οδηγοί συγκεντρώθηκαν συμβολικά έξω από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στα Λινοπεράματα και το μεσημέρι έκαναν θορυβώδη πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου.