Έντυπη Έκδοση

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ * ΟΙ 3 ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ NASA

Πέντε μαθητές μετρούν τ' άστρα

Οταν κάποτε ένα παιδί μετρούσε τα άστρα, ο Μενέλαος Λουντέμης το έκανε μυθιστόρημα. Στην εποχή μας, όταν ένας έφηβος μαζί με συνομηλίκους του μετρούν τ' άστρα με συντεταγμένες και τηλεσκόπια κερδίζουν διαγωνισμούς για τη NASA, αλλά και τη συμμετοχή τους στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στο Πεκίνο.

Ο Ορφέας, ο Γιώργος, η Δέσποινα, ο Νίκος και ο Θανάσης εξασφάλισαν την πρωτιά του 15ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2010 για τη NASA. Τον ετήσιο διαγωνισμό διοργάνωσε κι εφέτος η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, όπου συμμετείχαν περίπου 100 μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και ελληνικών σχολείων της αλλοδαπής.

Οι μεγάλοι επιτυχόντες του φετινού διαγωνισμού είναι οι μαθητές Ορφέας Βουτυράς (1ο Τοσίτσειο Λυκείο Εκάλης Αθηνών) και Γεώργιος Λιούτας (1ο Λυκείο Τρικάλων), που ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση, καθώς και η μαθήτρια Δέσποινα Παζούλη (3ο Λυκείο Δράμας). Και οι τρεις μεταβαίνουν για 10 ημέρες στη NASA, με τη συνδρομή του Ευγενιδείου Ιδρύματος.

Μεγάλοι επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι επίσης οι Νικόλαος Φλεμοτόμος (1ο Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού Αθηνών) και Αθανάσιος Μητράκης (Ελληνικό Λύκειο Βρυξελλών), που μαζί με τους παραπάνω τρεις μαθητές μεταβαίνουν τον Σεπτέμβριο στο Πεκίνο, επίσης για 10 ημέρες, με τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας, για να συμμετάσχουν στην 4η Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές Γ. Λιούτας, Ο. Βουτυράς και Α. Μητράκης μετείχαν και πέρυσι στην 3η Ολυμπιάδα της Τεχεράνης και απέσπασαν δύο τιμητικούς επαίνους της όλης διοργάνωσης.

Θερινό σχολείο

Φέτος πέτυχαν στο διαγωνισμό πολλοί μαθητές που παρακολούθησαν το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, τα μηνιαία μαθήματα αστρονομίας, που γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους, και τις άλλες εκδηλώσεις της Εταιρείας, ενώ προμηθεύονται το 3μηνιαίο αστρονομικό περιοδικό «ΟΥΡΑΝΟΣ» που εδώ και 20 χρόνια εκδίδει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, παράλληλα με τις άλλες εκδόσεις αστρονομικών συγγραμμάτων της, όπως π.χ. το «Λεξικό Αστρονομίας» κ.λπ.

Οι πέντε πρώτοι μαθητές θα παρακολουθούν αυτές τις μέρες θερινό σχολείο στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Πάου Αργαλαστής, με καθημερινή 8ωρη διδασκαλία θεωρητικών μαθημάτων από διδάσκοντες σε ΑΕΙ της χώρας, αλλά και βραδινή παρατήρηση με τηλεσκόπια.

«Εχουμε προγραμματίσει να παράσχουμε στα παιδιά τα καλύτερα εφόδια που διαθέτουμε ώστε να προετοιμαστούν όσο γίνεται καλύτερα για την Ολυμπιάδα», σχολιάζει στην «Ε» ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, εκπαιδευτικός Κων. Μαυρομάτης.

Τα βραβεία και οι έπαινοι προς τους μαθητές καθώς και τα τιμητικά διπλώματα προς τα σχολεία τους θα απονεμηθούν σε επίσημη τελετή που θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 8 μ.μ. *

Δέσποινα Παζούλη (3ο Λύκειο Δράμας)

«Πρωτόγνωρη εμπειρία»

«Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι...», λέει το παλιό τραγουδάκι και η Δέσποινα Παζούλη, μαθήτρια στο 3ο Λύκειο Δράμας για τη σχολική περίοδο 2009-2010 τα κατάφερε... Ετσι, αυτές τις μέρες «μεταναστεύει» στη NASA.

Είναι κόρη του καθηγητή Φυσικής και ερασιτέχνη αστρονόμου Κώστα Παζούλη και της δασολόγου Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και στον πανελλήνιο διαγωνισμό που διεξήχθη στον Βόλο τον περασμένο Απρίλιο ήρθε τρίτη. Κατετάγη τέταρτη στο σύνολο και πρώτη ανάμεσα στα κορίτσια και παράλληλα θα είναι μέλος της πεντάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο 10-20 Σεπτεμβρίου 2010.

«Μου άρεσε η Αστρονομία. Στο σπίτι έχουμε τηλεσκόπιο. Με ενέπνευσε όχι μόνο να βλέπω τα αστέρια, αλλά να ασχοληθώ παραπάνω. Είμαι ενθουσιασμένη που θα πάω σε δύο διαφορετικές ηπείρους με διαφορετικό πολιτισμό από όσα μέχρι τώρα ξέρουμε· στη NASA και στο Πεκίνο. Οι εμπειρίες μου θα είναι πρωτόγνωρες. Θεωρώ τιμή μου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα και θα βάλω τα δυνατά μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», περιέγραψε.

Η Δράμα έχει παράδοση στον τομέα της αστρονομίας. Πέρσι ο μαθητής Αγγελος Τσιάρας κέρδισε θέση στην πεντάδα και πήγε στην Τεχεράνη, ενώ διακρίθηκε φέτος και η μαθήτρια Αζά Δανάη του 2ου Λυκείου.

Γιώργος Λιούτας (1ο Λύκειο Τρικάλων)

«Πολύ διάβασμα, για την πρωτιά»

«Είναι μια εμπειρία που πραγματικά αξίζει», παραδέχεται ο Γιώργος Λιούτας, και συνεχίζει: «Φαντάζομαι τον εαυτό μου ανάμεσα σε προσομοιωτές και σε περιβάλλον ανάλογο με αυτό που ζουν οι αστροναύτες. Για να κερδίσεις την πρωτιά, χρειάζεται διάβασμα και δεν είναι κάτι που μπορεί να το πετύχει κανείς εύκολα. Υπάρχει μια βιβλιογραφία πάνω στην οποία θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο κανείς».

Την αγάπη για τη Φυσική την αποδίδει στα γονίδια από τον φυσικό πατέρα του.

«Από μικρός παρακολουθούσα τα πειράματα και μου άρεσαν, όπως και οι ασκήσεις».

Κατά τη σχολική περίοδο αξιοποιούσε τον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας με τη Φυσική, τα Μαθηματικά και την Αστρονομία, όπως οι άλλοι συνομήλικοί του παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Λιούτας διακρίνεται. Πέρσι έλαβε τιμητική διάκριση με την ελληνική εθνική ομάδα στην Ολυμπιάδα της Τεχεράνης: «Εκεί ο ανταγωνισμός είναι διαφορετικός, υπήρχαν χώρες όπως η Ινδία και η Ρουμανία, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί πολύ στον τομέα αυτό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η Ελλάδα δεν στέκεται σε μια πάρα πολύ καλή θέση», σημειώνει.

Ορφέας Βουτυράς (1ο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης Αθηνών)

Με έφεση σε Αστροφυσική και ποίηση

Ο Ορφέας Βουτυράς έχει ξανακερδίσει και σε άλλους διαγωνισμούς.

Αρχές Μαρτίου κέρδισε στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας). Πρόκειται για αγώνες μιας μορφής debate, που οργανώνονται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών και το υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Στους συγκεκριμένους αγώνες έλαβαν μέρος 320 μαθητές από 64 σχολεία της χώρας. Επίσης έχει ξαναδιακριθεί και σε αγώνες της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.

Τον Μάιο του 2009 πρώτευσε σε αγώνες ποίησης και διηγήματος για το Περιβάλλον, που διοργανώθηκαν στην Κύπρο. Παλαιότερα έπαιζε μπάσκετ, όμως λόγω των διαβασμάτων αρκείται να παίζει μόνο πιάνο.

Ο Ορφέας, παρά την έφεση στην Αστροφυσική, την ποίηση και τη ρητορική, θέλει να περάσει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Οι γονείς του ασχολούνται με την πληροφορική. Εχει δυο μικρότερα αδέλφια. Μια αδελφή και έναν αδελφό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διάστημα
Πέντε μαθητές μετρούν τ' άστρα
AEGEE
Φοιτητές του κόσμου, μια παρέα
Οικονομική κρίση
Γέμισαν... τα φοιτητικά οδοντιατρεία
Και κούρεμα στη σχολή με δύο ευρώ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία
Μπήκαν με... βαριοπούλες, ξέφυγαν πυροβολώντας
Η ελληνοαλβανική σύρραξη τελείωσε με μαχαιριές
Πυρκαγιές
Εκτός ελέγχου η φωτιά με 5 μέτωπα στη Σάμο
Πυροσβεστική
Εύσημα στους πυροσβέστες από τον Γιώργο
Απεργίες οδηγών φορτηγών Δ.Χ.
Δρομολόγιο διαπραγματεύσεων
Πάρκαραν την οργή τους έξω από το Μεταφορών
Νύχτα επιστράτευσης
Πόρτα πόρτα
Θυμωμένες νταλίκες - καημένοι ροδακινοπαραγωγοί
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σχέδιο-ανάσα για τη Θεσσαλονίκη
Υπό συζήτηση η πετρελαιοκίνηση
Προσωπικά δεδομένα
Νόμιμη η αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών στις συνταγές
Αρχαιολογικοί χώροι
Σαλαμινομάχοι για την ανάδειξη της ιστορίας μας
Υπουργείο Παιδείας
Ρυθμίσεις της διά βίου μάθησης
Άλλες ειδήσεις
Δήμος Πειραιά: αδυνατεί να πληρώσει από 13 Αυγούστου
Πιο γρήγορα με τρένο σε Ναύπλιο και Τρίπολη
Κινητά: Το 95% έχει πλέον «ταυτότητα»
Κοζανίτες εναντίον ΔΕΗ: Μας έκαναν πρόσφυγες και μας ξέχασαν