Έντυπη Έκδοση

ΜΚΟ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ 250 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ

Φοιτητές του κόσμου, μια παρέα

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας Κολομβιανός φοιτητής, ένας τουρίστας από το Αζερμπαϊτζάν, μια Τουρκάλα με πτυχίο στις τουριστικές επιχειρήσεις και μια Κροάτισσα που μιλάει άψογα αγγλικά;

Βασικός στόχος είναι η προώθηση της ενωμένης Ευρώπης, εξηγεί η Μυρτώ Κλήμη, πρόεδρος του παραρτήματος της Αθήνας Βασικός στόχος είναι η προώθηση της ενωμένης Ευρώπης, εξηγεί η Μυρτώ Κλήμη, πρόεδρος του παραρτήματος της Αθήνας Ολοι τους βρέθηκαν να κάνουν διακοπές στην Αθήνα ως συμμετέχοντες σ' ένα «Θερινό Πανεπιστήμιο» της AEGEE, μιας από τις μεγαλύτερες φοιτητικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Ευρώπης. Τους συναντήσαμε στον ξενώνα όπου διαμένουν καθώς ετοιμάζονταν για την καθιερωμένη επίσκεψη στην Ακρόπολη.

«Η AEGEE (Association des Etats Generaux des Etudiants de l' Europe - Κίνηση Φοιτητών για την Ενωση της Ευρώπης) έχει, σύμφωνα με το καταστατικό της, βασικό στόχο την προώθηση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης μέσω της συνεργασίας των νέων», εξηγεί η Μυρτώ Κλήμη, πρόεδρος του παραρτήματος της AEGEE στην Αθήνα. «Η οργάνωση δομείται σε επίπεδο τοπικό και όχι εθνικό, διατηρώντας παραρτήματα (αντένες) σε κάθε πόλη. Κι αυτό, γιατί είναι σημαντικό να επιχειρείς μια επαφή με συνομηλίκους σου από άλλες χώρες απαλλαγμένος από κάθε εθνικιστικό στερεότυπο και προκατάληψη».

Το αρκτικόλεξο AEGEE παραπέμπει στο Αιγαίο πέλαγος και, κατ' επέκταση, στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Αθήνα αποτελεί μία από τις πολυπληθέστερες «αντένες» της οργάνωσης με πάνω από 250 μέλη... Συνολικά οι «αντένες» ανέρχονται στις 250 σε πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης και της Μ. Ανατολής (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρωσία), συσπειρώνοντας πάνω από 15.000 μέλη. Η AEGEE απευθύνεται σε νέους όλων των σχολών, από 18-30 ετών, που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τα φοιτητικά τους χρόνια ταξιδεύοντας, μαθαίνοντας νέα πράγματα για διεθνή πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και γνωρίζοντας ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο - κάτι που αποτελεί, τελικώς, τον λόγο ύπαρξης της οργάνωσης.

Κάποιες από τις δραστηριότητες της AEGEE είναι η διοργάνωση συνεδρίων και επισκέψεων μελέτης σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, η διεκπεραίωση μεγάλης κλίμακας προγραμμάτων (όπως το «Υ Vote», που είχε στόχο την ενημέρωση των νέων ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές του 2009), αλλά και η ανάληψη δράσεων όπως τα «Θερινά Πανεπιστήμια».

«Το Θερινό Πανεπιστήμιο (Summer University) είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής δράση της AEGEE. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε περίπου 100 πόλεις της Ευρώπης διοργανώνονται από τις αντένες προγράμματα διάρκειας 15-20 ημερών, στα οποία έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν 20-40 νέοι από όλη την Ευρώπη. Κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω από 2.500 φοιτητές», λέει η Μυρτώ. Στην ουσία, πρόκειται για ένα εικοσαήμερο ταξίδι χαμηλού κόστους (αυστηρά έως 200 ευρώ) σε μια ξένη πόλη με εξασφαλισμένη διαμονή και διατροφή.

Τα μέλη της τοπικής αντένας φροντίζουν για όλα, αναλαμβάνοντας φυσικά και την ξενάγηση των συμμετεχόντων. Με κίνητρο, λοιπόν, τις καλοκαιρινές διακοπές οι διοργανωτές προσφέρουν στους φιλοξενούμενους και κάποια μαθήματα -λογοτεχνίας, μαγειρικής, γλώσσας, αθλητισμού. Για παράδειγμα, φέτος οι αντένες Αγκριτζέντο και Παλέρμο διοργάνωσαν ένα Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα τον πολιτισμό της Σικελίας, στις πόλεις Αουσμπουργκ, Πασάου και Μόναχο έκαναν μαθήματα γευσιγνωσίας και δοκιμής μπίρας, στο Κρόνινγκεν ξεκίνησαν ιστιοπλοΐα...

10 εθνικότητες

Η συμμετοχή σε ένα από τα Θερινά Πανεπιστήμια της οργάνωσης προϋποθέτει τη γνώση της αγγλικής. Ωστόσο, μια και τα γκρουπ τα αποτελούν συνήθως πάνω από δέκα διαφορετικές εθνικότητες και τα αγγλικά όλων δεν εξυπακούεται πως είναι... επιπέδου, τότε ο «πύργος της Βαβέλ» βρίσκει τον σύγχρονο εκφραστή του. «Αυτή είναι και η γοητεία», θα πουν οι συμμετέχοντες. «Ζεις με ανθρώπους της ηλικίας σου επί 24 ώρες το 24ωρο, συζητάτε, συμφωνείτε, διαφωνείτε, διασκεδάζετε. Και γίνεστε φίλοι. Φίλοι που μένουν για μια ζωή». Περισσότερες πληροφορίες: www.aegee.org, www.aegee.org/su, 210-8203266. *

Ξεκίνημα το 1985 στο Παρίσι

Η AEGEE δημιουργήθηκε το 1985 στο Παρίσι από φοιτητές που συνεργάστηκαν προκειμένου να κάνουν την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης απτή πραγματικότητα.

Εξελίχθηκε ως ένα ευρύ δίκτυο φοιτητών από 43 ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από σύνορα και διακρατικές προστριβές, σε δραστηριότητες όπως συνέδρια, πολιτισμικές ανταλλαγές, σεμινάρια, case studies κ.λπ. Εχει την υποστήριξη της Επιτροπής της Ε.Ε., ενώ συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων και την UNESCO. Στην Ελλάδα υπάρχουν παραρτήματα της οργάνωσης στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τον Πειραιά, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο.

Santiago, 22, φοιτητής Οικονομικών (Κολομβία)

«Ευκαιρία να περιηγηθώ»

«Παρότι δεν υπάρχει παράρτημα της AEGEE στη δική μου χώρα, εγώ επωφελήθηκα των παροχών της αφού σπουδάζω (μέσω του προγράματος ERASMUS) στην Ολλανδία!

Η AEGEE ήταν μια ευκαιρία να "περιηγηθώ" σε διάφορες χώρες της Ευρώπης πριν επιστρέψω στην Κολομβία. Και καθώς θέλω να ταξιδεύω με έναν διαφορετικό τρόπο -θέλω να μαθαίνω την κουλτούρα του κόσμου, όχι όπως οι τουρίστες- αποφάσισα να συμμετάσχω. Ηθελα, άλλωστε, να έρθω στην Ελλάδα».

Maria, 18, φοιτήτρια Ιατρικής (Ισπανία)

«Ταξιδεύω με χαμηλό κόστος»

«Μου είχε μιλήσει ένας φίλος για τα «Θερινά Πανεπιστήμια» της AEGEE.

Μου άρεσε η ιδέα να μείνω με άτομα της ηλικίας μου με πολύ χαμηλό κόστος, να γνωρίσω νέες χώρες, να ζήσω μαζί με άτομα που θα μου μάθουν τα μυστικά ενός άλλου τόπου, που θα με πάνε σε μέρη τα οποία μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν. Πιστεύω πως θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την AEGEE, αφού έχω στη... λίστα μου κι άλλες χώρες τις οποίες θέλω να επισκεφθώ, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Σουηδία... Πιθανότατα να βρω την ευκαιρία να κάνω και το ταξίδι του Υπερσιβηρικού! Οσο περισσότεροι οι προορισμοί τόσο το καλύτερο!».

Ivona, 25, φοιτήτρια Λογοτεχνίας (Κροατία)

«Αποκτώ γερούς φίλους»

«Είμαι μέλος της AEGEE εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια.

Εχω κάνει απίστευτα ταξίδια: Σλοβενία, Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία... Εμαθα για την AEGEE εντελώς κατά τύχη: έτυχε να δω ένα πόστερ στον τοίχο του πανεπιστημίου και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Ετσι, βρέθηκα σε μία από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου - όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, μιλούσαν για μια εκδήλωση που μόλις είχε ολοκληρωθεί. Κάπως έτσι, αποφάσισα να εμπλακώ πιο ενεργά. Η AEGEE είναι για μένα τρόπος ζωής. Συνδυάζει γνωριμίες με άλλους νέους, επισκέψεις σε διαφορετικούς τόπους, συζητήσεις για όσα αφορούν τη γενιά μας. Σήμερα μπορώ να υπερηφανεύομαι πως έχω αποκτήσει "γερούς" φίλους απ' όλη την Ευρώπη. Φίλους που ξέρω πως θα μείνουν για πάντα. Δεν έχει σημασία το ότι μιλούν άλλη γλώσσα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διάστημα
Πέντε μαθητές μετρούν τ' άστρα
AEGEE
Φοιτητές του κόσμου, μια παρέα
Οικονομική κρίση
Γέμισαν... τα φοιτητικά οδοντιατρεία
Και κούρεμα στη σχολή με δύο ευρώ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία
Μπήκαν με... βαριοπούλες, ξέφυγαν πυροβολώντας
Η ελληνοαλβανική σύρραξη τελείωσε με μαχαιριές
Πυρκαγιές
Εκτός ελέγχου η φωτιά με 5 μέτωπα στη Σάμο
Πυροσβεστική
Εύσημα στους πυροσβέστες από τον Γιώργο
Απεργίες οδηγών φορτηγών Δ.Χ.
Δρομολόγιο διαπραγματεύσεων
Πάρκαραν την οργή τους έξω από το Μεταφορών
Νύχτα επιστράτευσης
Πόρτα πόρτα
Θυμωμένες νταλίκες - καημένοι ροδακινοπαραγωγοί
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Σχέδιο-ανάσα για τη Θεσσαλονίκη
Υπό συζήτηση η πετρελαιοκίνηση
Προσωπικά δεδομένα
Νόμιμη η αναγραφή του ΑΜΚΑ των γιατρών στις συνταγές
Αρχαιολογικοί χώροι
Σαλαμινομάχοι για την ανάδειξη της ιστορίας μας
Υπουργείο Παιδείας
Ρυθμίσεις της διά βίου μάθησης
Άλλες ειδήσεις
Δήμος Πειραιά: αδυνατεί να πληρώσει από 13 Αυγούστου
Πιο γρήγορα με τρένο σε Ναύπλιο και Τρίπολη
Κινητά: Το 95% έχει πλέον «ταυτότητα»
Κοζανίτες εναντίον ΔΕΗ: Μας έκαναν πρόσφυγες και μας ξέχασαν