Έντυπη Έκδοση

Μπορείς να αγαπάς χωρίς μνήμη;

Στιβ Γουάτσον

Αμνησία

μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής

εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 388, ευρώ 16,60

«Οι αναμνήσεις μάς καθορίζουν. Συνεπώς, τι θα συνέβαινε, εάν τις έχανες κάθε φορά, λίγο πριν κοιμηθείς;». Αυτό είναι το -ελαφρώς φοβιστικό- μότο προώθησης ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου, που ανήκει στην κατηγορία των ψυχολογικών θρίλερ. Για περισσότερες πληροφορίες, αρκεί να μπείτε στο site: www.before igotosleep.com, που είναι και ο πρωτότυπος (ξένος) τίτλος του εν λόγω μυθιστορήματος: Before Ι go to sleep (Πριν πάω για ύπνο).

Το στόρι είναι περίπου το ακόλουθο: μια γυναίκα, η Κριστίν, ξυπνά δίπλα σε έναν άγνωστο σε εκείνη άντρα, ο οποίος υπομονετικά της εξηγεί πως είναι ο σύζυγός της και πως εκείνη έχει πάθει αμνησία. Στην πορεία, η Κριστίν επιχειρεί να διαπιστώσει κατά πόσον αυτό είναι αληθές, μέσα από φωτογραφίες, ημερολόγια, σημειώσεις, κ.ά. Πέραν του συζύγου, η ύπαρξη ενός ψυχιάτρου, του δόκτορα Νας, ο οποίος διαθέτει ηχογραφημένες συνεδρίες του με την Κριστίν, περιπλέκει τα πράγματα. Κάθε μέρα, η Κριστίν πρέπει να ανακατασκευάζει το παρελθόν της και κάθε μέρα όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια τόσο πιο απίστευτη μοιάζει εκείνη. Ο Ντένις Λιχέιν, ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ Σκοτεινό Ποτάμι, που ο Ιστγουντ μετέτρεψε σε οσκαρική ταινία, αποθέωσε την Αμνησία, σχολιάζοντας: «Ενα εξαιρετικό θρίλερ. Συνέχιζε να με συνταράζει επί ώρες, αφότου είχα διαβάσει και την τελευταία σελίδα». Η κινηματογραφική βιομηχανία έσπευσε να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον του κοινού: με τα δικαιώματα να έχουν ήδη πουληθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, η Αμνησία πρόκειται να γυριστεί σε κινηματογραφική ταινία, με την υποστήριξη της εταιρείας παραγωγής του Ρίντλεϊ Σκοτ. Τα δε γυρίσματα αναμένεται να αρχίσουν πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς.

Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απρόσμενη, αφού η ίδια η φύση του μυθιστορήματος του Γουάτσον φέρνει στο μυαλό την οπτική που κυριάρχησε σε βιβλία διαφόρων συγγραφέων (ίσως με κορυφαίο τον Φίλιπ Ντικ), οι οποίοι πάντοτε «έπαιζαν» με την ιδέα της ύπαρξης ενός «εναλλακτικού» σύμπαντος, αλλά και της σχετικότητας εννοιών όπως ο χώρος και ο χρόνος. Οσο για τον κινηματογράφο, εάν υπάρχει ένας σκηνοθέτης του οποίου τα φιλμ τα τελευταία χρόνια ακολουθούν πιστά αυτό το μοτίβο είναι ο Κρίστοφερ Νόλαν. Τόσο στο περσινό Inception όσο και στο παλιότερο Memento, η κατάδυση στο μυαλό του ήρωα, όπως και η «σχετικότητα» των αναμνήσεών του, του πρόσφεραν το όχημα για τη δημιουργία δύο εξαιρετικών, καλλιτεχνικά και εμπορικά επιτυχημένων, ταινιών.

Γραμμένη αγχωτικά, σε ενεστώτα χρόνο, κάπως σαν όλα να συμβαίνουν τώρα, η Αμνησία θέτει το θέμα της ρευστής ταυτότητας και των στοιχείων από τα οποία αυτή προσδιορίζεται. Ποιοι «είμαστε» τελικά; Αν, με κάποιον τρόπο, χάσουμε όλους και όλα όσα έχουμε, παραμένουμε οι ίδιοι ή έχουμε ήδη υποστεί ως προσωπικότητες μια αναπότρεπτη μεταβολή; Ακόμη, εξετάζει τη λειτουργία της μνήμης. Υπάρχουν αναμνήσεις τις οποίες επιλέγουμε να θυμόμαστε ή όλα καταγράφονται σε ένα «μικροτσίπ» του εγκεφάλου μας και ξεπηδούν σε άτακτα διαστήματα, ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα, επηρεάζοντας τη μελλοντική κίνησή μας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση;

Η επιτυχία της Αμνησίας δημιούργησε ένα μείζον θέμα. Λέγεται ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ένας άνδρας θα μπορούσε να γράψει για τη δική τους ζωή με τόσο μεγάλη ακρίβεια. Οσο για τον συγγραφέα, τον Γουάτσον, αυτός χτύπησε τζακ ποτ με το συγγραφικό του ντεμπούτο, αφού, μόλις πριν από δύο χρόνια, παρακολουθούσε μαθήματα δημιουργικής συγγραφής των εκδόσεων Faber (αυστηρά σεμινάρια με επιλεγμένους μαθητές), για να μάθει να γράφει επαγγελματικά! Ο ορισμός της αστραπιαίας λήψης γνώσης και μετουσίωσής της σε έργο.

Κλείνοντας το βιβλίο, τα ερωτήματα, όπως και τα «εναλλακτικά σύμπαντα», παραμένουν ανοιχτά στην ερμηνεία του αναγνώστη, στοιχείο γοητείας της Αμνησίας. Αραγε υπάρχουν πράγματα στη ζωή που είναι καλύτερο να μη θυμάσαι; Ποιος είσαι, αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου; Και τέλος, το σπουδαιότερο: πώς μπορείς να αγαπάς χωρίς μνήμη; *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Με τον Γιώργο Πίττα στα πανηγύρια
Στον παλμό των αδύναμων
Κωνσταντινούπολη, παλίμψηστο «σώμα»
Αστερόσκονη σε μια τρύπα του μυαλού
Αγγελοι φευγαλέοι σε αλάνες, δίχως χάρτη
Ο ανορθολογισμός στην πολιτική και η περιεχομενική σύλληψη της δημοκρατίας
Παραμύθια για μεγάλα παιδιά που ελπίζουν
Ελεγείες σαν ήχοι από ρεύματα αέρος πάνω σε σώματα
Το κουβάρι της μεταπολεμικής Ιστορίας μας
Ενα ιστορικό θρίλερ πρώτης ποιότητας
Τρομοκρατία στη Θεσσαλονίκη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Με τον Γιώργο Πίττα στα πανηγύρια
Στον παλμό των αδύναμων
Κωνσταντινούπολη, παλίμψηστο «σώμα»
Αστερόσκονη σε μια τρύπα του μυαλού
Αγγελοι φευγαλέοι σε αλάνες, δίχως χάρτη
Ο ανορθολογισμός στην πολιτική και η περιεχομενική σύλληψη της δημοκρατίας
Παραμύθια για μεγάλα παιδιά που ελπίζουν
Ελεγείες σαν ήχοι από ρεύματα αέρος πάνω σε σώματα
Το κουβάρι της μεταπολεμικής Ιστορίας μας
Μπορείς να αγαπάς χωρίς μνήμη;
Ενα ιστορικό θρίλερ πρώτης ποιότητας
Τρομοκρατία στη Θεσσαλονίκη
Συνέντευξη: Βασίλης Βασιλικός
Αναμνήσεις βουτηγμένες στο μελάνι
Άλλες ειδήσεις
Η απόδειξη του προπατορικού αμαρτήματος
Σημειώματα εν εξελίξει 2.
The long goodby