Έντυπη Έκδοση

Αρχαία νομίσματα γύρισαν στην Κρήτη

Μια σημαντική συλλογή αρχαίων κρητικών νομισμάτων απέκτησε πρόσφατα το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, με την άμεση κινητοποίηση του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου και την οικονομική συμβολή μιας ομάδας ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Πρόκειται για 34 αργυρά και χάλκινα νομίσματα που εξυπηρετούσαν τις συναλλαγές στις πόλεις-κράτη της ανατολικής Κρήτης -του Ιτάνου, της Πραισού, του Ολούς, της Ιεράπυτνας, της Λατούς- και τα οποία αποτελούσαν μέχρι προ τινος κομμάτια της ιδιωτικής συλλογής Traeger που δημοπρατήθηκε στη γερμανική πόλη Οσναμπρουκ τον περασμένο Μάρτιο.

Μια βδομάδα πριν απ' τον πλειστηριασμό και με το υπουργείο Πολιτισμού να έχει δηλώσει αδυναμία παροχής κονδυλίων για τη συμμετοχή του σ' αυτόν, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου έβαλε πρώτος στον «κουμπαρά» 4.000 ευρώ, κι όπως λέει ο επικεφαλής του Μανώλης Θραψανιώτης, «στη συνέχεια απευθυνθήκαμε σε συμπολίτες μας που πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν ν' ανταποκριθούν στη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού». Η αγορά της συλλογής κόστισε τελικά 25.000 ευρώ και το επόμενο βήμα δεν ήταν άλλο από τη δωρεά της στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο που, με τις ευλογίες του ΚΑΣ, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες σε κλίμα γιορτινό.

Από την ίδια δημοπρασία προέρχονται και τα 174 αρχαία νομίσματα που αγοράστηκαν πέρσι έναντι 164.000 ευρώ από το Καζίνο Λουτρακίου για να προσφερθούν ως δωρεά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Με τη συμβολή δε της ΚΔ' και της ΚΕ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε μιά μικρή ανταλλαγή ανάμεσα στις δύο μουσειακές πλέον συλλογές, επιτρέποντας έτσι την επιστροφή στην ανατολική Κρήτη ενός νομίσματος της αρχαίας Λατούς που είχε πρωτοκυκλοφορήσει πριν από 2.200 χρόνια.

Στην Κρήτη η νομισματοκοπία ξεκίνησε τον 5ο π.Χ. αιώνα. Βασική πηγή έμπνευσης των κρητών χαρακτών ήταν η μυθολογία και η λατρεία των θεών όπως και ο φυτικός και ο ζωικός κόσμος, θέματα που άλλοτε αποδίδονταν με εξαιρετική λεπτότητα κι άλλοτε αδέξια και αδρά. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση τον 1ο αι. π.Χ., ορισμένες πόλεις διατήρησαν το δικαίωμα να κόβουν νομίσματα προσαρμοσμένα στο ρωμαϊκό διοικητικό και μετρικό σύστημα, αλλά από τον 2ο αι. μ.Χ. οι τοπικές κοπές σταμάτησαν εντελώς, καθώς κυκλοφορούσαν μόνο τα επίσημα κρατικά νομίσματα της Ρώμης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Αρχαία νομίσματα γύρισαν στην Κρήτη
Βιβλίο
Oh! χάπι days
Ο Λέων βρυχάται στο Βυζάντιο
Τα άνθη του καλού
Εικαστικά
Ο Μιρό μετακομίζει
Κινηματογράφος
Δύο μήνες, δέκα φεστιβάλ
Βιομηχανία θανάτου
Κόμικς
Οιδίπους επί Σόχο
Μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή
Συγγραφείς με μάστερ
Μουσεία & Αρχαιολογικοί χώροι
Πυρασφάλεια: ένα θέμα που καίει
Μπιγκ Μπεν
Για ποιον χτυπά η καμπάνα
Ο νόμος για τον ελληνικό κινηματογράφο
Τοπίο στην ομίχλη
Συνέντευξη Ερίκ Καντονά
Από τα γήπεδα στο σινεμά
Συνέντευξη Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
«Ηρωές μας είναι οι φωτεινές ψυχές»
Συνέντευξη Χοσέ Καρέρας
«Χωρίς πειθαρχία, καριέρα δεν χτίζεται»
Φεστιβάλ Επιδαύρου
Ματαιώσεις, γιούχα και ανατροπές
Κραυγές και ψίθυροι
Φωτογραφία
Ο δρόμος του Ντούτσε