Έντυπη Έκδοση

Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Το Μπιγκ Μπεν γιορτάζει τα 150 του χρόνια. Ας δούμε την ιστορία του λεπτό προς λεπτό

Διαφωνίες, εχθρότητες, υποψίες και δικαστικές διαμάχες που κράτησαν 25 χρόνια, καθυστέρησαν την κατασκευή ενός έργου που υμνούσε την ακρίβεια.

Τελικά όμως το Μπιγκ Μπεν τα κατάφερε και όχι μόνο μετράει σήμερα 150 χρόνια ζωής, αλλά αποτέλεσε και το σύμβολο μιας ολόκληρης χώρας.

Η μεγάλη φωτιά του 1834, που έκανε στάχτη το Λονδίνο, έκαψε και το παλάτι του Γουέστμινστερ. Ανάμεσα στα 97 σχέδια που υποβλήθηκαν, επιλέχθηκε αυτό του αρχιτέκτονα Τσαρλς Μπάρι και στο οποίο αρχικά δεν περιλαμβανόταν ο πύργος με το ρολόι.

Στο πλαίσιο ενός τιτάνιου έργου, η καμπάνα του ρολογιού που κατασκευάστηκε το 1856 μεταφέρθηκε ώς τον πύργο με μια άμαξα την οποία έσερναν 16 λευκά άλογα, την ώρα που ο κόσμος ο οποίος είχε μαζευτεί στους δρόμους για να παρακολουθήσει τη διαδικασία ζητωκραύγαζε με ενθουσιασμό. Η λειτουργία της καμπάνας δοκιμαζόταν καθημερινά μέχρι τον επόμενο χρόνο, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μια ρωγμή 1,2 μέτρων.

Κανένας δεν αναλάμβανε το φταίξιμο, αν και όλα έδειχναν προς τον σχεδιαστή του ρολογιού, δικηγόρο και ερασιτέχνη ωρολογοποιό Εντμουντ Μπέκετ Ντένισον, ο οποίος επειδή δεν ήταν ικανοποιημένος από τη δύναμη του ήχου της, διπλασίασε το βάρος του σφυριού από τα 355 στα 660 κιλά.

Η δεύτερη καμπάνα τοποθετήθηκε στις 10 Απριλίου του 1858 και ήταν 2,5 τόνους ελαφρύτερη από την πρώτη. Ο ήχος της ακούστηκε πρώτη φορά στις 11 Ιουλίου του 1859, αλλά δύο μήνες μετά η καμπάνα ράγισε και πάλι και το Μπιγκ Μπεν σίγησε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο πιο αξιόπιστος μύθος για την ονομασία του ρολογιού λέει ότι πήρε το όνομά του από τον Σερ Μπέντζαμιν (Μπεν) Χολ, τον υπεύθυνο για την παραγγελία του ρολογιού, έναν άνθρωπο ογκώδη, φασαριόζο και πομπώδη, σύμφωνα με την περιγραφή του διευθυντή του Whitchapel Bell Foundry Αλαν Χιουζ.

Αν και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν στον κόσμο, το εσωτερικό του Μπιγκ Μπεν δεν είναι επισκέψιμο σε όσους δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα καθώς και σε παιδιά κάτω των 11 χρόνων. Βέβαια, κάποιες φορές, δημοσιογράφοι και βουλευτές μπόρεσαν να ανέβουν στον πύργο, του αλλά πάντα με την άδεια των τοπικών βουλευτών.

Κάθε μία από τις τέσσερις όψεις του ρολογιού αποτελείται από μια σιδερένια «κορνίζα», διαμέτρου επτά μέτρων, η οποία υποστηρίζει 312 κομμάτια γυαλιού. Ο λεπτοδείκτης ζυγίζει εκατό κιλά, έχει μήκος 4,2 μέτρα και οι κύκλοι που κάνει κάθε χρόνο θα κάλυπταν μια απόσταση 190 χλμ. Ο ωροδείκτης ζυγίζει 300 κιλά και έχει μήκος 2,7 μέτρα. Το ρολόι, διάσημο για την ακρίβειά του, ήταν πρωτοποριακό ακόμα και για την εποχή του. Οταν τα αντίστοιχα της βικτοριανής εποχής λειτουργούσαν με απώλεια δύο λεπτών την ημέρα, το Μπιγκ Μπεν έχανε ένα δευτερόλεπτο την ημέρα.

Το σύμβολο της Βρετανίας

Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι καμπάνες σίγησαν επί δύο χρόνια και οι όψεις του ρολογιού «σκοτείνιασαν» προκειμένου να μην είναι ορατό από τα γερμανικά Ζέπελιν, ενώ στον Β' Παγκόσμιο οι γερμανικές οβίδες κατέστρεψαν δύο από τις τέσσερις όψεις του ρολογιού και μέρος της στέγης του. Στην πάροδο των χρόνων το ρολόι σταμάτησε πολλές φορές, είτε λόγω καιρού, εργασιών, καταστροφών, είτε από επιθέσεις πουλιών. Αλλά η πιο σοβαρή διακοπή έγινε τη νύχτα της 10ης Αυγούστου του 1976, όταν μέρος του ηχητικού μηχανισμού θρυμματίστηκε λόγω μη αντοχής του μετάλλου.

Το Μπιγκ Μπεν είναι πια το σύμβολο της Βρετανίας. Οι Λονδρέζοι άλλωστε έχουν ταυτίσει τον ερχομό της νέας χρονιάς με τους ήχους του, καθώς ραδιόφωνα και τηλεοράσεις συντονίζονται στους χτύπους του για να σημάνουν το νέο έτος. Οι βραδινές ειδήσεις του ΙΤΝ δείχουν μια φωτογραφία του περίφημου ρολογιού και οι χτύποι του αναγγέλλουν τους τίτλους των ειδήσεων, πράγμα που γίνεται τα τελευταία 41 χρόνια. Χτύποι που χρησιμοποιεί, άλλωστε, και το BBC (Radio4) αλλά και η διεθνής υπηρεσία του, πρακτική που υιοθετήθηκε από τις 31 Δεκεμβρίου του 1923, όταν εγκαταστάθηκε ένα μικρόφωνο στο εσωτερικό του.

Για τον εορτασμό των γενεθλίων του, μετά τη δύση του ηλίου στο Μπιγκ Μπεν άναβε μια φωτεινή επιγραφή που έγραφε «Happy birthday Big Ben, 150 years, 1859-2009», ενώ ανεπίσημα οι ήχοι του μπορούν πια ελεύθερα να χρησιμοποιούννται και ως ρινγκ τόουν στα κινητά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Αρχαία νομίσματα γύρισαν στην Κρήτη
Βιβλίο
Oh! χάπι days
Ο Λέων βρυχάται στο Βυζάντιο
Τα άνθη του καλού
Εικαστικά
Ο Μιρό μετακομίζει
Κινηματογράφος
Δύο μήνες, δέκα φεστιβάλ
Βιομηχανία θανάτου
Κόμικς
Οιδίπους επί Σόχο
Μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή
Συγγραφείς με μάστερ
Μουσεία & Αρχαιολογικοί χώροι
Πυρασφάλεια: ένα θέμα που καίει
Μπιγκ Μπεν
Για ποιον χτυπά η καμπάνα
Ο νόμος για τον ελληνικό κινηματογράφο
Τοπίο στην ομίχλη
Συνέντευξη Ερίκ Καντονά
Από τα γήπεδα στο σινεμά
Συνέντευξη Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
«Ηρωές μας είναι οι φωτεινές ψυχές»
Συνέντευξη Χοσέ Καρέρας
«Χωρίς πειθαρχία, καριέρα δεν χτίζεται»
Φεστιβάλ Επιδαύρου
Ματαιώσεις, γιούχα και ανατροπές
Κραυγές και ψίθυροι
Φωτογραφία
Ο δρόμος του Ντούτσε