Έντυπη Έκδοση

Απολογείται για τη «χορηγία» ο Μαντέλης

Στο ανακριτικό γραφείο προσήλθε σήμερα το πρωί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλης, και κατηγορούμενος για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, προκειμένου να απολογηθεί για σοβαρότατες κακουργηματικές πράξεις που του έχουν αποδοθεί.

Ύστερα από δύο προθεσμίες που έχει λάβει από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση, ο Τ. Μαντέλης αναμένεται να αναπτύξει σήμερα τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς αναφορικά με την -σύμφωνα με τον ίδιο- «εκλογική χορηγία» συνολικού ύψους 450.000 γερμ. μάρκων. Το επίμαχο χρηματικό ποσό φέρεται να διακινήθηκε από τον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό «Α. Rocos» σε άλλους λογαριασμούς, κυρίως της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, την περίοδο 2001-2007.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Τ. Μαντέλης φέρεται ότι «κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση» πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος, που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβασή της με τον ΟΤΕ. Διαμόρφωσε μάλιστα την ανάλογη υποδομή, «ώστε να μη φαίνεται ως λαβών το δώρο, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού».

Μάλιστα, το κατηγορητήριο αποδέχεται το σκεπτικό του Συμβουλίου Εφετών, που με βούλευμά του επικύρωσε την εισαγγελική διάταξη για να απαγορευτεί η έξοδος του πρώην υπουργού από τη χώρα. Αναφέρει, δηλαδή, ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) διαπράχθηκε εκτός των υπουργικών καθηκόντων του Τ. Μαντέλη και άρα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των εφετών ειδικών ανακριτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση Μαντέλη (Ιω. Ηρειώτης) πρόκειται να «ανοίξει» όλο το νομικό της οπλοστάσιο, με κύριους νομικούς ισχυρισμούς το νόμο περί ευθύνης υπουργών, άρθρα του Συντάγματος αλλά και νομολογία του Αρείου Πάγου.

Εκτός απροόπτου, με την ολοκλήρωση της απολογίας του πρώην υπουργού, σειρά θα έχει ο κουμπάρος του, Γ. Τσουγγράνης, ο οποίος άνοιξε κατά παραγγελία -όπως έχει υποστηρίξει- τον επίμαχο λογαριασμό. Θα ακολουθήσουν ο Αρ. Μαντάς, συνεργάτης επί υπουργίας Μαντέλη, που φέρεται ότι συνέταξε σχετικό σημείωμα και ο ήδη κατηγορούμενος Ηλ. Γεωργίου. Το όνομά του εμφανίζεται και στο κατηγορητήριο του Τ. Μαντέλη, καθώς γίνεται αναφορά στην Αντωνία Μάρκου ως «παρένθετου προσώπου» του Ηλ. Γεωργίου, από τραπεζικό λογαριασμό της οποίας μεταφέρθηκε σ' αυτόν τού «Α. Rocos» το ποσό των 200.000 γερμ. μάρκων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Μια ανάσα από τον Κορυδαλλό βρέθηκε ο Τάσος Μαντέλης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ από τις δηλώσεις Πάγκαλου
Ανοίγει τα χαρτιά του ο Γιώργος
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Δίλημμα των εκλογών το «ναι» ή «όχι» στο Μνημόνιο
Σε αντάρτες και δυσαρεστημένους σκοντάφτει η Ν.Δ.
ΚΚΕ
Ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. καλεί το ΚΚΕ
ΣΥΝ
«Οχι» στον ΣΥΝ και από τον Μητρόπουλο
Υπόθεση Siemens
Απολογείται για τη «χορηγία» ο Μαντέλης
«Εφυγε» στα 104
Εκλεισε ο κύκλος ζωής του Αυγουστίνου Καντιώτη
Για το πολιτικό άσυλο
Στο εδώλιο η Ελλάδα
Κυπριακό
Ο θερμός Σεπτέμβρης του Κυπριακού
Πολεμική αεροπορία
Διπλό το πένθος, έχασε τη μάχη κι ο άλλος σμηναγός
Άλλες ειδήσεις
Υπερασπίζονται το προξενείο στο Ανόβερο