Έντυπη Έκδοση

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΟΙ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΑΣ

Ν.Δ.: Δίλημμα των εκλογών το «ναι» ή «όχι» στο Μνημόνιο

Με το βλέμμα στραμμένο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η Ν.Δ. ταυτίζει με τις επώδυνες επιλογές της κυβέρνησης τα «εξαπτέρυγα» του μνημονίου, όπως αποκαλεί τον Γ. Καρατζαφέρη και την Ντόρα Μπακογιάννη, και εμμέσως δίνει γραμμή για καταψήφιση των υποψηφίων που θα το στηρίξουν.

Την «ντρίμπλα» του Γ. Καρατζαφέρη για υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής, απέκρουσε η Ν.Δ., επιμένοντας στην υποψηφιότητα του Β. Κικίλια Την «ντρίμπλα» του Γ. Καρατζαφέρη για υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής, απέκρουσε η Ν.Δ., επιμένοντας στην υποψηφιότητα του Β. Κικίλια Ο Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να περιοδεύσει σε όλη της Ελλάδα, το ίδιο και οι αντιπρόεδροι Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος, με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα συστράτευσης και αμφίπλευρης διεύρυνσης.

Εντονος είναι πάντως ο προβληματισμός που εκφράζουν πολλά γαλάζια στελέχη ως προς το εύρος της εκλογικής απήχησης που θα έχουν υποψηφιότητες υψηλού ρίσκου (Κικίλιας, Δράκος κ.ά.).

Αγκάθι ο Πειραιάς

Δυστοκία παρουσιάζεται για τον δήμο του Πειραιά. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν υψηλά νούμερα στον Μαντούβαλο, που δηλώνει ότι είναι στη Ν.Δ. ακόμη αλλά η Ρηγίλλης δεν πρόκειται να τον στηρίξει. Δεν θα κατεβάσει ούτε τον Μιχαλολιάκο, όπως υποστήριξε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Ζητούμενο είναι, κυρίως, ο αριθμός των περιφερειών και των μεγάλων δήμων που θα κερδηθούν ή θα χαθούν από τη Ν.Δ.

Ο Αντώνης Σαμαράς παίζει το πρώτο, μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος, προσωπικό στοίχημα και είναι αποφασισμένος να δώσει τα ρέστα του. Το Σαββατοκύριακο ήταν σε Κόρινθο και Λουτράκι, όπου έκανε πολλές συζητήσεις με κόσμο και στελέχη και έφαγε με τον Σταύρο Δήμα. Ανάβουν στο φουλ και οι κομματικές μηχανές. Ο γραμματέας Ανδρέας Λυκουρέντζος συγκαλεί την Τετάρτη το διαγραμματειακό όργανο της Ν.Δ. για να συζητηθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στον προεκλογικό αγώνα αλλά και σε όλα τα θέματα αιχμής.

«Επικοινωνιακό τρικ»

Σε «επικοινωνιακό τρικ και όχι σοβαρή πολιτική θέση» απέδωσε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά την πρόταση Καρατζαφέρη η Ν.Δ. να ακυρώσει την υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια και να «κατεβάσει» στην περιφέρεια Αττικής τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Είναι ο αντιπρόεδρος, ο υπαρχηγός, και θα μπορούσαμε και εμείς να στηρίξουμε τον κ. Αβραμόπουλο με δικούς μας αντιπεριφερειάρχες» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής». «Να πάρουμε τις τρεις αντιπεριφέρειες εμείς, να πάρει τις πέντε η Ν.Δ. και να πάμε όλοι μαζί».

«Η Ν.Δ. έχει υποψήφιο νίκης, ανανέωσης και ελπίδας στην Περιφέρεια Αττικής τον Βασίλη Κικίλια, που θα εκφράσει με συνέπεια την πλειοψηφία των πολιτών της Αττικής, οι οποίοι -μεταξύ των άλλων- αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα του Μνημονίου και τις ευθύνες εκείνων που το ψήφισαν» απάντησαν κύκλοι της Ν.Δ.

Ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά είπε στην «Ε» ότι στόχος του Γ. Καρατζαφέρη είναι να αποσείσει το «ναι» που είπε στο Μνημόνιο. «Αντιλαμβάνεται ότι θα έχει πολιτικό κόστος και επιχειρεί με επικοινωνιακές κινήσεις να δείξει ότι είμαστε ένοικοι της ίδιας πολυκατοικίας» τόνισε. «Δεν είμαστε. Εχει πάρει διαφορετικό δρόμο, έγινε δεκανίκι της κυβέρνησης και ταυτίστηκε με τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου».

Τα δύο στρατόπεδα

Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. με την τακτική που ακολουθεί:

1. Επιχειρεί να τραβήξει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, του Μνημονίου -κατατάσσοντας σ' αυτό το ΠΑΣΟΚ, τον ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη- και του αντιμνημονίου -όπου συνυπάρχει η Ν.Δ. με τις δυνάμεις της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ).

2. Προσδοκά σε εκλογικά οφέλη των υποψηφίων της Ν.Δ. ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο, όπου η ψήφος δεν είναι πλέον τόσο κομματική και η μάχη δίνεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

3. Αξιοποιεί το επικοινωνιακό πλεονέκτημα των δύο, κεντρώου προφίλ, αντιπροέδρων Δήμα και Αβραμόπουλου υπέρ της στήριξης των υποψηφίων της Ν.Δ. αλλά και της στρατηγικής απαλλαγής από το Μνημόνιο, με στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τον Αντ. Σαμαρά ότι δεν απέφυγε την παγίδα του λαϊκισμού παίρνοντας τόσο αφοριστική θέση κατά του Μνημονίου, όταν ήταν η απάντηση στο δίλημμα «μηχανισμός στήριξης ή χρεοκοπία».

Κλείνει η λίστα των υποψηφίων περιφερειαρχών της Ν.Δ. Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα Κόκκινου και στη Δυτική Ελλάδα του πρώην βουλευτή Σπήλιου Λιβανού.

Στη Γλυφάδα

Στο Δήμο Γλυφάδας, ο Αντ. Σαμαράς έδωσε το χρίσμα στον βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ενδιαφέρον είχε δείξει και η κόρη τής πρώην υπουργού και γενική γραμματέας του ΕΒΕΑ, Αλεξάνδρα Πάλλη. Τώρα δηλώνει ότι δεν θα κάνει πίσω, για να προστατεύσει την τιμή της οικογένειάς της. Ο σύζυγος της Θανάσης Γιαννόπουλος κατηγορήθηκε για επαγγελματική ανέλιξη με ερωτηματικά και εκτόξευση οικογενειακού εισοδήματος επί κυβέρνησης Ν.Δ., απόκτηση πολυτελούς σκάφους κ.λπ. «Αν δεν κατεβώ υποψήφια, θα είναι σα να παραδέχομαι ότι έχω κάνει κάτι μεμπτό» δήλωσε (στο «Πρώτο Θέμα»).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Σε αντάρτες και δυσαρεστημένους σκοντάφτει η Ν.Δ.
Για το ίδιο θέμα
«Έκλεισε για μένα ο κύκλος της αυτοδιοίκησης» δηλώνει ο Δ. Αβραμόπουλος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ από τις δηλώσεις Πάγκαλου
Ανοίγει τα χαρτιά του ο Γιώργος
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Δίλημμα των εκλογών το «ναι» ή «όχι» στο Μνημόνιο
Σε αντάρτες και δυσαρεστημένους σκοντάφτει η Ν.Δ.
ΚΚΕ
Ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. καλεί το ΚΚΕ
ΣΥΝ
«Οχι» στον ΣΥΝ και από τον Μητρόπουλο
Υπόθεση Siemens
Απολογείται για τη «χορηγία» ο Μαντέλης
«Εφυγε» στα 104
Εκλεισε ο κύκλος ζωής του Αυγουστίνου Καντιώτη
Για το πολιτικό άσυλο
Στο εδώλιο η Ελλάδα
Κυπριακό
Ο θερμός Σεπτέμβρης του Κυπριακού
Πολεμική αεροπορία
Διπλό το πένθος, έχασε τη μάχη κι ο άλλος σμηναγός
Άλλες ειδήσεις
Υπερασπίζονται το προξενείο στο Ανόβερο