Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ

Στο εδώλιο η Ελλάδα

Στο εδώλιο της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάθεται, μεθαύριο, η Ελλάδα, κατηγορούμενη, μαζί με το Βέλγιο, για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση ενός Αφγανού υπηκόου, που ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, αφέθηκε να ζει στον... δρόμο χωρίς μέσα βιοπορισμού και ακόμη περιμένει μια συνάντηση με τις ελληνικές αρχές για την ικανοποίηση του αιτήματός του.

Αθλιες οι συνθήκες ακόμη και για την κατάθεση της αίτησης ασύλου. Οπως οι ολονύκτιες ουρές έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθλιες οι συνθήκες ακόμη και για την κατάθεση της αίτησης ασύλου. Οπως οι ολονύκτιες ουρές έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Ο MSW, που εγκατέλειψε την Καμπούλ στις αρχές του 2008 και πέρασε στην Ελλάδα, μέσω του Ιράν και της Τουρκίας, ισχυρίζεται στην προσφυγή του ότι ενδεχόμενη απέλασή του στο Αφγανιστάν εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη ζωή του, δεδομένου ότι έχει ήδη υπάρξει μία απόπειρα δολοφονίας του από τους Ταλιμπάν.

Με βάση το γεγονός ότι το Δικαστήριο έκρινε, στις 10 Μαρτίου 2010, ότι η υπόθεση του MSW πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια σε δημόσια ακρόαση, προοιωνίζεται η έκδοση καταδικαστικής απόφασης, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά του Βελγίου, για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής κατά της απέλασής του στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα όσα εξιστορεί στην προσφυγή του ο MSW και τα οποία έχουν γίνει, κατ' αρχήν, αποδεκτά από το Δικαστήριο, ο προσφεύγων, περνώντας από την Ελλάδα, κατέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζήτησε αρχικά να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Οι βελγικές αρχές, επικαλούμενες τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», ζήτησαν από την Ελλάδα να υποστηρίξει την αίτησή του και παρά τις αντιρρήσεις του τον έστειλαν, στις 15 Ιουνίου 2009, στην Αθήνα, όπου κρατήθηκε σ' ένα δωμάτιο, δίπλα στο αεροδρόμιο, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι ελληνικές αρχές τον... απελευθέρωσαν, δίχως να δώσουν απάντηση στο αίτημά του για χορήγηση ασύλου και τον άφησαν ουσιαστικά στην τύχη του, αφού χωρίς «χαρτιά» και δυνατότητα εξεύρεσης πόρων για τα προς το ζην ο MSW είναι υποχρεωμένος να κοιμάται στον δρόμο.

Μεθαύριο, κατά τη διαδικασία της δημόσιας ακρόασής του, ο προσφεύγων θα παρουσιάσει ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου με τα μελανότερα χρώματα τις άθλιες συνθήκες κράτησής του στην Αθήνα, θα επικαλεστεί τον κίνδυνο της απέλασής του στην Καμπούλ, χωρίς εξέταση των λόγων που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την πατρίδα του και θα υποστηρίξει ότι η πολιτική ασύλου στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη και ενάντια στο Κοινοτικό Δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων.

Θα κατηγορήσει, ακόμη, τις βελγικές αρχές ότι δεν του επέτρεψαν να υποβάλει προσφυγή στην απόφασή τους να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να ζητήσει εκεί πολιτικό άσυλο.

Το τι θα βρουν να αντιτάξουν οι νομικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και του Βελγίου σ' αυτό το «κατηγορώ», είναι κάτι που θα το μάθουμε μεθαύριο το πρωί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ από τις δηλώσεις Πάγκαλου
Ανοίγει τα χαρτιά του ο Γιώργος
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Δίλημμα των εκλογών το «ναι» ή «όχι» στο Μνημόνιο
Σε αντάρτες και δυσαρεστημένους σκοντάφτει η Ν.Δ.
ΚΚΕ
Ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. καλεί το ΚΚΕ
ΣΥΝ
«Οχι» στον ΣΥΝ και από τον Μητρόπουλο
Υπόθεση Siemens
Απολογείται για τη «χορηγία» ο Μαντέλης
«Εφυγε» στα 104
Εκλεισε ο κύκλος ζωής του Αυγουστίνου Καντιώτη
Για το πολιτικό άσυλο
Στο εδώλιο η Ελλάδα
Κυπριακό
Ο θερμός Σεπτέμβρης του Κυπριακού
Πολεμική αεροπορία
Διπλό το πένθος, έχασε τη μάχη κι ο άλλος σμηναγός
Άλλες ειδήσεις
Υπερασπίζονται το προξενείο στο Ανόβερο