Έντυπη Έκδοση

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Ο θερμός Σεπτέμβρης του Κυπριακού

Μετά τον θερμότερο Αύγουστο όλων των εποχών (το θερμόμετρο στη Λευκωσία άγγιξε τους 46 βαθμούς) ακολουθεί ένας εξίσου θερμός (πολιτικά) Σεπτέμβριος.

Αυτή την εβδομάδα αρχίζουν ξανά οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν σε πρόγραμμα εντατικοποιημένων συνομιλιών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών στο περιουσιακό που αποτελεί την πιο ακανθώδη πτυχή του προβλήματος.

Πριν από τη διακοπή των συνομιλιών λόγω καλοκαιρινών αδειών, οι Χριστόφιας και Ερογλου δεσμεύτηκαν να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για το ζήτημα των περιουσιών, στη βάση των οποίων θα επιχειρηθεί ένα πάρε δώσε. Αυτό που αναζητείται είναι η χρυσή τομή μεταξύ του νόμιμου ιδιοκτήτη των περιουσιών και του σημερινού χρήστη, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει αποκτήσει δικαιώματα.

Επί της διαδικασίας, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των Χριστόφια - Ερογλου στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επ' ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Η τουρκική πλευρά πιέζει προς μια τέτοια συνάντηση, ενώ πρότεινε ξανά την πραγματοποίηση μιας διευρυμένης διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, με στόχο την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει καθημερινά πως το τελικό χρονοδιάγραμμα για συμφωνημένη λύση είναι το τέλος αυτού του χρόνου, θέση την οποία ασπάζονται ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. Ο πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να διατηρήσει τον διάλογο ζωντανό με προοπτικές λύσεων για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια. Ομως ο ΟΗΕ φαίνεται να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη στρατηγική να εξαντλήσει τα περιθώρια συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, μέχρι το τέλος του 2010. Εξ ού και έχει υποβάλει προτάσεις που οδηγούν σε μια ενδιάμεση συμφωνία: επιστροφή της Αμμοχώστου έναντι του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και συνέχιση των συνομιλιών για τα εναπομείναντα θέματα.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας συζήτησε τις εξελίξεις με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε οπτικογραφημένο μήνυμά της στο συνέδριο αποδήμων που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο, θα αναφέρει πως «μια συνολική διευθέτηση θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις» και ότι «η διαδικασία λύσης του Κυπριακού είναι δύσκολη και απαιτεί σκληρή δουλειά και συμβιβασμό από αμφότερες τις πλευρές».

Το μήνυμα Κλίντον αντανακλά στις προθέσεις της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών να βρουν τρόπους για να σπρώξουν τη διαδικασία προς τα εμπρός με εισηγήσεις και προτάσεις που θα διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις.

Η κατάσταση θα αξιολογηθεί από τον ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ θα αρχίσει να γράφει την έκθεση που έχει δεσμευτεί να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Κύπρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ από τις δηλώσεις Πάγκαλου
Ανοίγει τα χαρτιά του ο Γιώργος
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Δίλημμα των εκλογών το «ναι» ή «όχι» στο Μνημόνιο
Σε αντάρτες και δυσαρεστημένους σκοντάφτει η Ν.Δ.
ΚΚΕ
Ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. καλεί το ΚΚΕ
ΣΥΝ
«Οχι» στον ΣΥΝ και από τον Μητρόπουλο
Υπόθεση Siemens
Απολογείται για τη «χορηγία» ο Μαντέλης
«Εφυγε» στα 104
Εκλεισε ο κύκλος ζωής του Αυγουστίνου Καντιώτη
Για το πολιτικό άσυλο
Στο εδώλιο η Ελλάδα
Κυπριακό
Ο θερμός Σεπτέμβρης του Κυπριακού
Πολεμική αεροπορία
Διπλό το πένθος, έχασε τη μάχη κι ο άλλος σμηναγός
Άλλες ειδήσεις
Υπερασπίζονται το προξενείο στο Ανόβερο