Έντυπη Έκδοση

Η ΚΟΥΒΑ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Καπιταλιστικό «φλερτ»

Ενώ η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο εισάγει «καινά δαιμόνια» οικονομίας της αγοράς στον κομμουνιστικό κρατισμό της χώρας του, ανοίγει ένα παράθυρο στις ΗΠΑ για χαλάρωση έστω των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κούβα, αν το Κογκρέσο επιμείνει να μην προχωρήσει στην άρση τού επί 48 χρόνια ισχύοντος εμπάργκο εναντίον του νησιωτικού κράτους της Καραϊβικής.

Ο νεαρός Κουβανός φοράει τη μάσκα θαλάσσης κι ετοιμάζεται για μια βουτιά στην παραλία του ξενοδοχείου «Πανόραμα» στην Αβάνα, ενός από τα δύο υπάρχοντα που φιλοξενούν ευκατάστατους Δυτικούς τουρίστες (φωτ. Ass. Press) Ο νεαρός Κουβανός φοράει τη μάσκα θαλάσσης κι ετοιμάζεται για μια βουτιά στην παραλία του ξενοδοχείου «Πανόραμα» στην Αβάνα, ενός από τα δύο υπάρχοντα που φιλοξενούν ευκατάστατους Δυτικούς τουρίστες (φωτ. Ass. Press) Στην Αβάνα, η νέα νομοθεσία θα ήταν κάτι το ανήκουστο άλλες εποχές: Οπως δημοσίευσε την Παρασκευή η εφημερίδα της κυβέρνησης, στο πνεύμα των εξαγγελθεισών μεταρρυθμίσεων κατά την ομιλία του Ραούλ Κάστρο στην εθνοσυνέλευση την 1η Αυγούστου, επιτρέπεται η μίσθωση μακράς χρονικής διάρκειας, που φθάνει τα 99 χρόνια, κρατικών εδαφικών εκτάσεων σε ξένους επενδυτές. Σκοπός, η δημιουργία νέων πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και γηπέδων γκολφ -τα οποία η κουβανική κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει από υπάρχοντα δύο σε δέκα- ως πόλων έλξης πιο ευκατάστατων τουριστών. Απώτερος στόχος, η εισροή σκληρού συναλλάγματος στα κρατικά ταμεία.

Μέχρι τώρα, η μακροχρόνια μίσθωση των κρατικών γαιών (δεν υπάρχει ιδιωτική εμπράγματη περιουσία στην Κούβα) γινόταν, ύστερα από εξαντλητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, για μέχρι 50 χρόνια. Σπάνια έχει επεκταθεί σε 25 επιπλέον χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο έχουν χτιστεί τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του Βαραδέρο από ξένες εταιρείες.

Και λαϊκές αγορές...

Παράλληλα, νομοθετήθηκε και η δυνατότητα των Κουβανών να πωλούν νόμιμα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούν στους κήπους τους, αφού πάρουν ειδική άδεια και φορολογούμενοι με το 5% των εισοδημάτων που θα εξασφαλίζουν. Αυτό, στο όνομα στης διευκόλυνσης της «ανεξάρτητης» ιδιωτικής εργασίας, αφού όπως υπολογίζεται το 95% του κουβανικού πληθυσμού δουλεύει για κρατικά ιδρύματα και επιχειρήσεις. Το μέτρο δοκιμάστηκε για μήνες στα ανατολικά, στο Σαντιάγο ντε Κούμπα. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Μανουέλ Μαρέρο, αποτελεί «επικαιροποίηση του σοσιαλιστικού μοντέλου» ώστε να αποσυνδεθεί το κράτος από τη διαχείριση του μικρεμπορίου: Αναρίθμητοι είναι οι πλανόδιοι πωλητές στην Κούβα, πουλώντας πόρτα-πόρτα ή στον δρόμο οτιδήποτε, κατά προτίμηση έναντι δολαρίων και όχι κουβανικών πέσος, παράνομοι και επιδιδόμενοι συχνά σε... κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς που τους κυνηγούν.

Στην Ουάσιγκτον, ανεπισήμως δημοσιοποιήθηκε από πηγές προσκείμενες στο Κογκρέσο ότι ο Λευκός Οίκος έχει σχεδόν έτοιμο για να προωθήσει προς ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο χαλαρώνουν κάποιοι περιορισμοί για την επίσκεψη στην Κούβα για τους Αμερικανούς πολίτες, όχι όμως και η άρση του οικονομικού εμπάργκο εναντίον της Αβάνας. Ενδεχομένως να συμπεριληφθεί και μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής χρηματικών εμβασμάτων από ιδιώτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούβα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον Θεό»
Ιράκ
Μεγάλη Τρίτη για δύο στο Ιράκ
Αζίλ Ναδίρ
Αυτή η καριέρα δεν έχει... Ναδίρ
Κούβα
Καπιταλιστικό «φλερτ»
Ισραήλ
«Μακάρι όλους τους Παλαιστινίους να χτυπήσει πανούκλα...»
Βρετανία
Μπους και Μπλερ «τραβούσαν το χαλί» στον Γκόρντον Μπράουν
Ο «θάνατος» ενός λεξικού...
Άλλες ειδήσεις
Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, το... μήλο όμως επιβίωσε!
Σχεδόν 15.000 αγνοούμενοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας...
Παιδιά: Κίνδυνος από φάρμακα χωρίς συνταγή