Έντυπη Έκδοση

Μεγάλη Τρίτη για δύο στο Ιράκ

Ενας πρόεδρος και ένας πρωθυπουργός, αλλά και δύο χώρες, θα υποδεχτούν με διαφορετικά συναισθήματα την αυριανή ημέρα. Τη μεγάλη Τρίτη, που θα σημάνει και επισήμως τον τερματισμό της ενεργού στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ. Μεγάλη για το γεωπολιτικό στοίχημα του Αμερικανού προέδρου και ακόμη μεγαλύτερη για το στοίχημα ζωής και θανάτου του πληγωμένου Ιράκ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αφήνει «το Ιράκ ελεύθερο να χαράξει τη δική του πορεία» ή το αφήνει στη μοίρα του, όπως λέει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι; (φωτ. Ass. Press) Ο Μπαράκ Ομπάμα αφήνει «το Ιράκ ελεύθερο να χαράξει τη δική του πορεία» ή το αφήνει στη μοίρα του, όπως λέει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι; (φωτ. Ass. Press) Από τη μία, ο Μπαράκ Ομπάμα καμαρώνει για τη συνέπειά του ως προς τις προεκλογικές διακηρύξεις του. Η δε χώρα του μένει με έναν πόλεμο λιγότερο. Από την άλλη ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, αδύναμος και αμφιλεγόμενος, φοβάται σχεδόν τα πάντα. Την Αλ Κάιντα, τα κατάλοιπα του κόμματος του Μπάαθ, τους σουνίτες, την εξέγερση, τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η δική του χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται παραδομένη στον εμφύλιο, τη βία και την πολιτική αβεβαιότητα.

«Εν κατακλείδι η κατάσταση έχει ως εξής: Ο πόλεμος τελειώνει. Οπως κάθε ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, το Ιράκ θα είναι ελεύθερο να χαράξει τη δική του πορεία», δηλώνει ο Ομπάμα. Την ίδια ώρα ο Μαλίκι κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Διατάσσουμε τις ιρακινές δυνάμεις, στρατό, αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας να τεθούν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα ώστε να εξουδετερωθούν τα εγκληματικά σχέδια». Ποια σχέδια; Εκείνα «που απεργάζονται μέλη της Αλ Κάιντα σε συνεργασία με μέλη του παράνομου κόμματος του Μπάαθ, προκειμένου να εξαπολύσουν επιθέσεις, να προκαλέσουν χάος και φόβο και να σκοτώσουν κι άλλους αθώους πολίτες.» Αυτά είπε ο Μαλίκι την περασμένη Παρασκευή στην κρατική τηλεόραση, επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών του υπηρεσιών. Χωρίς, βέβαια, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο φετινός Αύγουστος ήταν δισυπόστατος για το Ιράκ. Από τη μία ήταν ο τελευταίος μήνας της επταετούς στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στη χώρα - πλέον θα μείνουν μόνο 50.000 στρατιώτες ώς το τέλος της χρονιάς, για εκπαίδευση και συνδρομή. Από την άλλη αναδείχτηκε ο φονικότερος μήνας των τελευταίων δύο χρόνων του πολέμου. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι κατά μέσο όρο σκοτώνονταν καθημερινά στη χώρα. Πενήντα έξι νεκροί ήταν τα θύματα των συγκρούσεων μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Οι ένοπλες συγκρούσεις και η πολιτική αστάθεια δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για το Ιράκ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μαλίκι ήταν το αποκύημα ενός θολού εκλογικού αποτελέσματος σε συνδυασμό με τις αμερικανικές επιθυμίες και επιταγές. Οι εκλογές στο Ιράκ, πριν από μισό χρόνο, έβγαλαν μια σιιτική πολιτική συμμαχία, με αρχηγό τον Μαλίκι, και μία σουνιτική συμμαχία να διεκδικούν την εκλογική πρωτιά και την πολιτική κυριαρχία. Κέρδισε ο Μαλίκι, κέρδισε όμως μία νίκη δοτή, αβέβαιη και προβληματική.

Από την άλλη μεριά, στις αμερικανικές εκλογές πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο αδιαμφισβήτητος νικητής Μπαράκ Ομπάμα διεξήγαγε έναν προεκλογικό αγώνα, βασισμένο εν πολλοίς σε αντιπολεμικά συνθήματα. Η μοίρα το θέλησε να αναλάβει καθήκοντα ενώ μαίνονταν δύο πόλεμοι. Από φιλειρηνιστής υποψήφιος κατέληξε ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής της υφηλίου. Πολέμαρχος κανονικός που χρειάστηκε να διδαχτεί τον πόλεμο ενώ παράλληλα τον καθοδηγούσε. Οπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Πίτερ Μπέικερ των «Νιου Γιορκ Τάιμς», σπάνια πρόεδρος βρέθηκε «αντιμέτωπος με τόσο σημαντικές αποφάσεις, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στους στρατιωτικούς συμβούλους του και στις δικές του πολιτικές αντιλήψεις. Αντιλήψεις που τις περισσότερες φορές για το Πεντάγωνο βάραιναν υπέρμετρα ενώ για τη φιλελεύθερη πολιτική του βάση υπολείπονταν εξίσου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον Θεό»
Ιράκ
Μεγάλη Τρίτη για δύο στο Ιράκ
Αζίλ Ναδίρ
Αυτή η καριέρα δεν έχει... Ναδίρ
Κούβα
Καπιταλιστικό «φλερτ»
Ισραήλ
«Μακάρι όλους τους Παλαιστινίους να χτυπήσει πανούκλα...»
Βρετανία
Μπους και Μπλερ «τραβούσαν το χαλί» στον Γκόρντον Μπράουν
Ο «θάνατος» ενός λεξικού...
Άλλες ειδήσεις
Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, το... μήλο όμως επιβίωσε!
Σχεδόν 15.000 αγνοούμενοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας...
Παιδιά: Κίνδυνος από φάρμακα χωρίς συνταγή