Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «θάνατος» ενός λεξικού...

Το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary), ο πλέον αξιόπιστος οδηγός για τη μελέτη της αγγλικής γλώσσας, τυπώνεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ομως, η επόμενη έκδοσή του μάλλον θα είναι διαθέσιμη στους μελετητές μόνο online.

Το Oxford English Dictionary ξεκίνησε την έκδοσή του το 1884 και από τον Δεκέμβριο θα υπάρχει η νέα ολοκληρωμένη ηλεκτρονική επικαιροποιημένη επανέκδοσή του. Ή αλλιώς, αντίο χαρτί (φωτ. Ass. Press) Το Oxford English Dictionary ξεκίνησε την έκδοσή του το 1884 και από τον Δεκέμβριο θα υπάρχει η νέα ολοκληρωμένη ηλεκτρονική επικαιροποιημένη επανέκδοσή του. Ή αλλιώς, αντίο χαρτί (φωτ. Ass. Press) Ο εκδοτικός οίκος Oxford University Press ανακοίνωσε χθες ότι εδώ και καιρό η διαδικτυακή χρήση του λεξικού αυξάνεται και έχει κατά πολύ ξεπεράσει τη ζήτηση όλων των τυπωμένων εκδόσεών του. Μέχρι δε η ομάδα των 80 λεξικογράφων να τελειώσει την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της επόμενης έκδοσης, ένα έργο κολοσσιαίων διαστάσεων που θα χρειαστεί ακόμα χρόνια ολόκληρα, ο εκδοτικός οίκος αμφιβάλλει σφόδρα αν θα υπάρχει στην αγορά έστω και η ελάχιστη ζήτηση για την έντυπη έκδοση. Το Oxford English Dictionary δέχεται πλέον κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια διαδικτυακές επισκέψεις από τους συνδρομητές του μηνιαίως, ενώ η μεγάλη του έκδοση των 20 τόμων -με τιμή 750 στερλίνες ή 914 ευρώ- έχει πουλήσει συνολικά 30.000 αντίτυπα, ενώ και οι μικρότερες, συντομευμένες, εκδόσεις του αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση στις πωλήσεις.

Το Oxford English Dictionary ξεκίνησε την έκδοσή του το 1884 και, δεχόμενο συνεχείς προσθήκες επί δεκαετίες, κυκλοφόρησε στην ολοκληρωμένη του μορφή το 1928. Υπήρξε το πρώτο περιεκτικό αγγλικό λεξικό μετά το «Λεξικό της αγγλικής γλώσσας» του Σάμιουελ Τζόνσον του 1755 και έκτοτε εκτελεί χρέη αυθεντίας ως προς τη σημασία και ετυμολογία των λέξεων. Το 2000 η δεύτερη έκδοση του λεξικού βγήκε και στο Διαδίκτυο μέσω συνδρομής και η τεράστια ύλη του αυξάνεται με προσθήκες κάθε τρίμηνο. Τον Δεκέμβριο αναμένεται η νέα ολοκληρωμένη ηλεκτρονική επικαιροποιημένη επανέκδοση της δεύτερης έκδοσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Σχετικά θέματα: Βρετανία
Μπους και Μπλερ «τραβούσαν το χαλί» στον Γκόρντον Μπράουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον Θεό»
Ιράκ
Μεγάλη Τρίτη για δύο στο Ιράκ
Αζίλ Ναδίρ
Αυτή η καριέρα δεν έχει... Ναδίρ
Κούβα
Καπιταλιστικό «φλερτ»
Ισραήλ
«Μακάρι όλους τους Παλαιστινίους να χτυπήσει πανούκλα...»
Βρετανία
Μπους και Μπλερ «τραβούσαν το χαλί» στον Γκόρντον Μπράουν
Ο «θάνατος» ενός λεξικού...
Άλλες ειδήσεις
Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, το... μήλο όμως επιβίωσε!
Σχεδόν 15.000 αγνοούμενοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας...
Παιδιά: Κίνδυνος από φάρμακα χωρίς συνταγή