Έντυπη Έκδοση

Ο Μισισιπής καίγεται

Η κορύφωση του φυλετικού κινήματος

Ηδεκαετία του '60 στην Αμερική, με κορυφαία αφορμή τον άδικο πόλεμο του Βιετνάμ, σφραγίστηκε από το φυλετικό, το γυναικείο, το αντιπολεμικό και το φοιτητικό κίνημα. Εδώ ως συνέχεια της αφήγησης από τις δύο προηγούμενες σελίδες του αφιερώματος, θα σταθούμε στο φυλετικό κίνημα, το οποίο ήταν βαθιά ριζοσπαστικό, γιατί είχε να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει μια άτυπη ρατσιστική νοοτροπία και συμπεριφορά ως καθημερινό φαινόμενο της λευκής τρομοκρατίας.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Θα πάμε μία δεκαετία πίσω για να αναζητήσουμε τα προμηνύματα του κινήματος των μαύρων ως αντίδραση στη ρατσιστική βία, γιατί μέσα από το '50 αναδεικνύονται οι κορυφαίες ηγετικές μορφές του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1929-1968), του Μάλκλομ Χ (1925-1965) και των ένοπλων «Μαύρων Πανθήρων» με επικεφαλής τον Χιου Νιούτον (1942-1989) και τον Μπόμπι Σιλ (γενν. 1936). Από τους τέσσερις προβεβλημένους, οι τρεις πρώτοι είναι νεκροί και καθόλου τυχαία, αφού έφεραν την ανατροπή στην αμερικανική κοινωνία σε μία εποχή που κάθε μορφή αντίστασης -στο τέλος- το σύστημα τη βαπτίζει... κομμουνιστική.

Τον Αύγουστο του 1955, ο Αφροαμερικανός έφηβος Εμετ Τιλ στον Μισισιπή τολμάει να σφυρίξει σε μια λευκή γυναίκα. Τρεις μέρες αργότερα, δύο λευκοί άνδρες τον ξυλοκοπούν άγρια και τον δολοφονούν. Η μητέρα του δολοφονηθέντος ζητά το φέρετρο να μείνει ανοιχτό για να διαπιστώσουν όσοι θα προσέρχονταν στην κηδεία ότι ο γιος της είχε λιντσαριστεί. Οι δύο δολοφόνοι, έπειτα από δύο δίκες αθωώνονται, χρόνια μετά, όταν αισθάνθηκαν ασφαλείς, ομολόγησαν ότι πράγματι είχαν κακοποιήσει, προτού στείλουν στον τάφο, τον άτυχο έφηβο.

Ο Μάλκλομ Χ Ο Μάλκλομ Χ Τον ίδιο χρόνο, τον μήνα Δεκέμβριο, έχουμε την προβεβλημένη ιστορία της 43χρονης μαύρης ακτιβίστριας Ρόζα Παρκς, η οποία αρνείται να αδειάσει τη θέση της σ' ένα λεωφορείο για έναν λευκό. Το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα θα συνδεθεί με την απαρχή των νέων αγώνων του φυλετικού κινήματος, μέσα από τα σπλάχνα του οποίου θα αναδυθεί ο πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κινκ. Ο 26χρονος άνδρας με τη ρητορική του θα εμπνεύσει τα πλήθη, αφού θα έχει εκστομίσει την ιστορική ατάκα: «Αν εμείς κάνουμε λάθος, τότε είναι λανθασμένο και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Μάλκολμ Χ μιλάει στους νέους ΜΤΦΡ.: ΖΟΡΖ ΜΕΧΡΑΜΠΙΑΝ Διεθνές Βήμα Σελ. 274 Τιμή: 10, 65 ευρώ Ο Μάλκολμ Χ μιλάει στους νέους ΜΤΦΡ.: ΖΟΡΖ ΜΕΧΡΑΜΠΙΑΝ Διεθνές Βήμα Σελ. 274 Τιμή: 10, 65 ευρώ Την πενταετία (1957-1962) καταργείται ο φυλετικός διαχωρισμός στα σχολεία του Νότου. Τουλάχιστον στα χαρτιά... Στην αρχή συνάντησε την άρνηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, η οποία δεν ήθελε με τίποτα να «μολυνθεί» η παράδοση του Λευκού Νότου από τον «ιό» του μαύρου Νότου. Αντιδρά η νομική ομάδα της οργάνωσης National Association for the Advancement of Colored People (γνωστή με τα αρχικά NAACP), η οποία με αγωγή της ζητά ν' ανοίξουν οι πόρτες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στους Αφροαμερικανούς.

ALEX HALEY Η αυτοβιογραφία του Μάλκολμ Χ ΜΤΦΡ.: ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ Κουκκίδα Σελ. 652 Τιμή: 24,45 ευρώ ALEX HALEY Η αυτοβιογραφία του Μάλκολμ Χ ΜΤΦΡ.: ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ Κουκκίδα Σελ. 652 Τιμή: 24,45 ευρώ Ομως, ο Μισισιπής θα μυρίσει αίμα, όταν ο κυβερνήτης Ρος Μπάρνετ θα απαγορεύσει στον Τζέιμς Μέρεντιθ να εγγραφεί στο τοπικό Πανεπιστήμιο. Οι υπέρμαχοι των ξεχωριστών σχολείων συγκεντρώνονται στην Πανεπιστημιούπολη με όπλα και αυτοσχέδια εκρηκτικά. Ο πρόεδρος Τζον Κένεντι «αφυπνίζεται» και προσπαθεί να σώσει την κατάσταση. Η αποστολή αντιπροσώπων των ομοσπονδιακών δικαστηρίων θα σημάνει ταραχές και δύο νεκρούς. Δεν θ' αργήσει να μιλήσει ο στρατός με τα όπλα για να επαναφέρει την τάξη.

Στην είσοδο της δεκαετίας του '60 το φυλετικό κίνημα αλλάζει τρόπους διεκδίκησης εμπνεόμενο από την προσωπικότητα του Μαχάτμα Γκάντι. Μια ειρηνική συγκέντρωση στο χώρο του Πανεπιστημίου του Νάσβιλ, η οποία ανοίγεται στους χώρους εστίασης της πόλης, «προσελκύει» πυρήνες λευκών, οι οποίοι με τη βοήθεια της αστυνομίας επιτελούν το «θεάρεστο» έργο τους: συλλαμβάνουν τους ακτιβιστές. Αυτοί από την πλευρά τους δεν επιτίθενται, αλλά προσπαθούν να αυτοπροστατευτούν στηριζόμενος ο ένας πάνω στον άλλο. Ομως, οι καταλήψεις εξαπλώνονται σ' όλη την Αμερική: περίπου εξήντα εννέα πόλεις γίνονται το κέντρο πασιφιστικών εκδηλώσεων.

ΤΖΑΚ ΜΠΑΡΝΣ Ο Μάλκολμ Χ, η απελευθέρωση των μαύρων και ο δρόμος προς την εξουσία ΜΤΦΡ.: Ζ. ΜΕΧΡΑΜΠΙΑΝ, Θ. & Μ. ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ, Χ. ΝΤΕΜΙΡΗ, Μ. ΠΛΕΣΣΑ, Ν. ΤΕΡΛΕΞΗ Διεθνές Βήμα Σελ. 177 Τιμή: 10,65 ευρώ ΤΖΑΚ ΜΠΑΡΝΣ Ο Μάλκολμ Χ, η απελευθέρωση των μαύρων και ο δρόμος προς την εξουσία ΜΤΦΡ.: Ζ. ΜΕΧΡΑΜΠΙΑΝ, Θ. & Μ. ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ, Χ. ΝΤΕΜΙΡΗ, Μ. ΠΛΕΣΣΑ, Ν. ΤΕΡΛΕΞΗ Διεθνές Βήμα Σελ. 177 Τιμή: 10,65 ευρώ Ωσπου και πάλι από τα παρασκήνια του παρακράτους εμφανίζεται η κουκούλα. Η βομβιστική επίθεση στο σπίτι του δικηγόρου Alexander Looby, ο οποίος συνεργαζόταν με τους ακτιβιστές, θα βγάλει στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές με αντίπαλο το δήμαρχο Μπεν Μπεστ. Ο ανώτατος άρχοντας του Νάσβιλ θα αποσύρει το διαχωρισμό μαύρων - λευκών στους χώρους εστίασης και οι επιχειρήσεις θα υιοθετήσουν τη δράση της ενοποίησης. Το νήμα για την προεδρία ο Τζον Κένεντι θα το κόψει όταν θα κερδίσει, με την υποστήριξη του μαύρου πληθυσμού, τις εκλογές για την προεδρία.

§DAVID DOWNING Ο Μάλκολμ Χ, ΜΤΦΡ.: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Σαββάλας Σελ. 66 Τιμή: 7, 70 ευρώ §DAVID DOWNING Ο Μάλκολμ Χ, ΜΤΦΡ.: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΩΑΚΕΙΜ Σαββάλας Σελ. 66 Τιμή: 7, 70 ευρώ Τον Μάιο του 1961, το Συμβούλιο για τη Φυλετική Ισότητα (Congress of Racial Equality) στέλνει ομάδες μαύρων και λευκών -μη συγκρουσιακών- εθελοντών ως επιβατών της ελευθερίας (freedom riders) στα λεωφορεία της Ντίξι. Ομως, οι παρακρατικοί δρουν πάλι, τοποθετώντας βόμβα σ' ένα λεωφορείο στο Ανιστον της Αλαμπάμα. Μαζί τους, μέλη της ρατσιστικής Κου Κλουξ Κλαν επιτίθενται σε επιβάτες που αποβιβάζονται στο Μπέρμινχαμ.

Δημιουργείται μια «αυθόρμητη» πορεία η οποία «κόβεται» από τους αστυνομικούς στην Τζάκσον. Οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις «αυτονόητες», στις οποίες οι ακτιβιστές απαντούν με τραγούδια για την ελευθερία στις φυλακές Parchman. Οι freedom riders κερδίζουν τη μάχη και ο Ρόμπερτ Κένεντι -μέσω της Διαπολιτειακής Επιτροπής Εμπορίου- απαγορεύει το διαχωρισμό λόγω χρώματος σε ταξίδια.

Το καλοκαίρι του 1964, ο Μισισιπής φλέγεται, αφού ακόμη η ψήφος στους μαύρους ήταν απαγορευμένη. Στην Τζάκσον, πρωτεύουσα της πολιτείας, ο Μέντγκαρ Εβερς οργανώνει μποϊκοτάζ εναντίον των καταστημάτων. Ενώ στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Τζον Κένεντι, αργά το βράδυ της 11ης Ιουνίου 1963, ζητούσε οι Αμερικανοί να στηρίξουν το νομοσχέδιο για τα πολιτικά δικαιώματα, δολοφονείται ο Εβερς, καθώς προσπαθεί να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του. ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Πρόσωπα & Γεγονότα
Ρατσισμός
Πρόσωπα
Βιβλιοθήκη
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλιοθήκη
Αδικημένη και εξεγερμένη
Οι Μαύροι Πάνθηρες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Ο προφήτης Δανιήλ και ο τάφος του Μεγαλέξανδρου
Σφίγγες προστάτευαν ιερά και ταφικά μνημεία
Θέατρο
«Εγώ είμαι αληθινά σνομπ»
Ποίηση
Στάλιν, «η μαύρη άρκτος»
Βιβλίο
Βροχή νέων βιβλίων το φθινόπωρο
Βιβλιοθήκη
Αδικημένη και εξεγερμένη
Ο Μισισιπής καίγεται
Οι Μαύροι Πάνθηρες