Έντυπη Έκδοση

«Αρση ανωνυμίας των bloggers που βρίζουν ή εκβιάζουν»

Δεν καλύπτονται από το απόρρητο των επικοινωνιών, και επομένως από την ανωνυμία, οι δράστες του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως αυτοί που διακινούν υβριστικά ή απειλητικά κείμενα στο Internet.

Οι δικαστικές αρχές θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να πληροφορούνται την ταυτότητά τους για να διαπιστώσουν την τέλεση αδικημάτων.

Και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, όπως και ο προκάτοχός του Γ. Σανιδάς, ανάβει το πράσινο φως για την άρση της ανωνυμίας των bloggers όταν υπάρχουν υπόνοιες για τη διάπραξη αδικήματος. Στην περίπτωση αυτή, οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών υποχρεούνται να δίνουν τα στοιχεία για να αποκαλυφθεί ποιοι συνομίλησαν με ποιους, από ποια θέση, πότε κ.λπ.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωμοδότηση Σανιδά, κυρίως εκ μέρους της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ο κ. Τέντες επανήλθε στο θέμα, αλλά με νέα γνωμοδότησή του καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Τονίζει ότι το απόρρητο των επικοινωνιών που προστατεύεται από το άρθρο 19 του Συντάγματος δεν ισχύει «στις περιπτώσεις στις οποίες οι ανακριτικές αρχές, ύστερα από έγκληση του παθόντος, ζητούν από τους παρόχους στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα ή τη θέση της σύνδεσης ή τον χρήστη, για την εντόπιση του δράστη εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών, εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων». Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπογραμμίζει ο κ. Τέντες, δεν πρόκειται για επικοινωνία ή ανταπόκριση κατά την έννοια της συνταγματικής διάταξης. «Οι επαφές αυτές», αναφέρει στη γνωμοδότηση, «ως εκ του σκοπού και του περιεχομένου τους, το οποίο είναι ευθέως εγκληματικό, αφενός δεν συνιστούν "ανταλλαγή απόψεων, διανοημάτων κ.λπ." και αφετέρου δεν γίνονται στο πλαίσιο σχέσεως οικειότητας και εμπιστευτικότητας.

Επομένως, δεν συντρέχει ο δικαιολογητικός λόγος προστασίας του απορρήτου, δηλαδή η διαφύλαξη του προσώπου από τον κίνδυνο παραβιάσεως της εν ευρεία έννοια προσωπικής ελευθερίας του και της παγιδεύσεώς του με την έκθεσή του σε κάθε είδους συνέπειες από τυχόν υπερβολικές και αστόχαστες εκφράσεις κατά την ιδιωτική και εμπιστευτική επικοινωνία του, και, κατ' ακολουθίαν, η επικοινωνία αυτού του είδους δεν προστατεύεται ως τοιαύτη από το Σύνταγμα και, συνακολούθως, από τη διάταξη του άρθρου 4 § 1 του Ν. 3471/2006».

Ο εισαγγελέας επικαλείται τη συνταγματική επιταγή για παροχή έννομης προστασίας των θιγόμενων και τιμωρίας των εγκλημάτων και επισημαίνει ότι ο ανακριτής ή ο εισαγγελέας θα ζητούν τα στοιχεία, αφού κρίνουν και με βάση την αρχή της αναλογικότητας ότι μόνο με τη δημοσιοποίησή τους θα γίνει δυνατή η βεβαίωση του εγκλήματος και η ανακάλυψη του δράστη.

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον υπευθύνων εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για την άρνησή τους να αποκαλύψουν στοιχεία συνδρομητών τους για αδικήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν μέσω ανώνυμων blogs.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
Κατσέλη VS Κουμουτσάκος: Να ζητήσει τώρα συγγνώμη
Νέα γνωμοδότηση Ι. Τέντε
«Αρση ανωνυμίας των bloggers που βρίζουν ή εκβιάζουν»
Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Μόνο με έγκριση της Αρχής έγγραφα με δεδομένα που αφορούν τρίτους
Εγνατία Οδός
21 απευθείας αναθέσεις
Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας
Διόδια της ταλαιπωρίας
Ι.Χ.
Απόσυρση από σήμερα
Νέα γρίπη
Ανάρρωση μόνο στο σπίτι
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μαθήματα μουσικής από φοιτητές του ΑΠΘ σε παιδιά με ιδιαιτερότητες
ΥΠΕΕ
Εντόπισαν κύκλωμα με αναβολικά
Αερομεταφορές
Αποστάσεις Στυλιανίδη από Ντόρα για Aegean
Από αύριο ξεκινά η Olympic Air
Εργατικά Δυστυχήματα
«Εσκασε» το μηχάνημα, σκοτώθηκε ο τεχνίτης
Φονικό μεροκάματο και σε εκσκαφή
Υπουργείο Υγείας
Στον αέρα τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Πρωτοποριακή μέθοδος
Δακτυλιοπλαστική αντί για εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς
Κολέγια
Στο ΣτΕ κατά των «κολεγίων» οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ
Πανεπιστήμια
Στην Αθήνα συγκεντρώνεται το 40% των φοιτητών
Παιδιά μεταναστών
Γεννήθηκε εδώ, ζει εδώ, αλλά τον συνέλαβαν ως «λαθραίο»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εμ. Γιόσπας: «Εύκολη λεία»
Μυρ. Παντέλογλου: «Καμία σχέση»
Στον Κορυδαλλό ο Γιόσπας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αθώος ο 93χρονος που έριξε σε διαρρήκτη
«Επεσε μόνος του πάνω στο μαχαίρι»
Απαλλαγή 5 αστυνομικών για Αλεξ
Σχολεία
Πρωτιά στη... διπλοβάρδια
Ανάφη
Επενδύσεις και... αναψυκτήρια
Άλλες ειδήσεις
Στις 27 Οκτωβρίου κρίνεται η έκτακτη εισφορά
Διάσκεψη UNESCO
«Επικίνδυνη η καύση νοσοκομειακών αποβλήτων»
Νέα θεραπεία ανακουφίζει από εξάρσεις