Έντυπη Έκδοση

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

21 απευθείας αναθέσεις

Σε απευθείας αναθέσεις έργων ύψους 150 εκατ. ευρώ προχώρησε μέσα στον Σεπτέμβριο η διοίκηση της Εγνατίας, σύμφωνα με χθεσινή καταγγελία του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), που επιβεβαιώνει πρόσφατα δημοσιεύματα της «Ε».

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα, όπως και για τις ραγδαίες εξελίξεις στο «ναυάγιο» της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, με την κοινοπραξία και τις τράπεζες να ζητούν αποζημίωση από το Δημόσιο, δηλαδή τους φορολογούμενους, της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

5,95 εκατ. έκαστο...

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΑΤΕ κάνει λόγο για αναθέσεις 21 έργων που γίνονται ύστερα από πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εταιρειών και διαπραγματεύσεις που ακολουθούν. Αφορούν εργασίες ολοκλήρωσης του -κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ- «έτοιμου» οδικού άξονα της Εγνατίας, όπως κατασκευή γεφυρών, κόμβων, παράπλευρου δικτύου, συνδέσεων με το τοπικό δίκτυο, εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων, ακόμη και ανακατασκευή της νέας ασφαλτόστρωσης! Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης και σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών. Κατά τον άγραφο κανόνα, σε προεκλογική περίοδο δεν ανατίθενται έργα και μάλιστα με «κλειστές» διαδικασίες, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτες και επείγουσες ανάγκες. Οπως είχε αποκαλύψει η «Ε», πρόκειται για έργα με προϋπολογισμό-ταρίφα 5,95 εκατ. ευρώ το καθένα, ώστε να μην εμπίπτουν στο όριο των 6 εκατ. ευρώ που με βάση τις κοινοτικές οδηγίες επιβάλλεται η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

«Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση που δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και πλήττει το σύνολο του κατασκευαστικού κόσμου», τονίζει σε δήλωσή του ο Γ. Βλάχος, πρόεδρος του ΣΑΤΕ, που θεωρεί ότι η καλύτερη λύση είναι η διαγωνιστική διαδικασία.

Βούλιαξε η υποθαλάσσια

Αρνητικές εξελίξεις είχαμε και στο θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, όπου χθες έληξε η δίμηνη προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Στις 28 Ιουλίου οι ανάδοχοι και οι τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου είχαν καταγγείλει τη σύμβαση, με το επιχείρημα ότι το Δημόσιο δεν έχει διαθέσει τους προβλεπόμενους χώρους ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευές. Με βάση τη σύμβαση, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έπρεπε να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του μέσα σε 60 ημέρες, κάτι που δεν έγινε. Το επόμενο βήμα είναι το κοινοπρακτικό σχήμα να διεκδικεί ως αποζημίωση, σύμφωνα πάντα με τη σύμβαση του έργου, της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Η «Ε» ζήτησε από τους αρμόδιους του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να σχολιάσουν τις εξελίξεις, αλλά ώς αργά το βράδυ δεν υπήρξε απάντηση.

Πυρ από Γιώργο

Η υπόθεση της υποθαλάσσιας προβάλλεται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου χθες κατά την κεντρική προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση», κατηγόρησε ευθέως το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ότι έκρυβε το γεγονός της καταγγελίας της σύμβασης και ότι «γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα», προσθέτοντας ότι είναι «ανεύθυνη στάση που προσβάλλει την πόλη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Μαγκριώτης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει: «Καλέσαμε πολλές φορές τον κ. Σουφλιά να τοποθετηθεί και να διευκρινίσει τι πρόκειται να γίνει, αλλά ποτέ δεν απάντησε». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
ΥΠΕΧΩΔΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
Κατσέλη VS Κουμουτσάκος: Να ζητήσει τώρα συγγνώμη
Νέα γνωμοδότηση Ι. Τέντε
«Αρση ανωνυμίας των bloggers που βρίζουν ή εκβιάζουν»
Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Μόνο με έγκριση της Αρχής έγγραφα με δεδομένα που αφορούν τρίτους
Εγνατία Οδός
21 απευθείας αναθέσεις
Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας
Διόδια της ταλαιπωρίας
Ι.Χ.
Απόσυρση από σήμερα
Νέα γρίπη
Ανάρρωση μόνο στο σπίτι
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μαθήματα μουσικής από φοιτητές του ΑΠΘ σε παιδιά με ιδιαιτερότητες
ΥΠΕΕ
Εντόπισαν κύκλωμα με αναβολικά
Αερομεταφορές
Αποστάσεις Στυλιανίδη από Ντόρα για Aegean
Από αύριο ξεκινά η Olympic Air
Εργατικά Δυστυχήματα
«Εσκασε» το μηχάνημα, σκοτώθηκε ο τεχνίτης
Φονικό μεροκάματο και σε εκσκαφή
Υπουργείο Υγείας
Στον αέρα τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Πρωτοποριακή μέθοδος
Δακτυλιοπλαστική αντί για εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς
Κολέγια
Στο ΣτΕ κατά των «κολεγίων» οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ
Πανεπιστήμια
Στην Αθήνα συγκεντρώνεται το 40% των φοιτητών
Παιδιά μεταναστών
Γεννήθηκε εδώ, ζει εδώ, αλλά τον συνέλαβαν ως «λαθραίο»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εμ. Γιόσπας: «Εύκολη λεία»
Μυρ. Παντέλογλου: «Καμία σχέση»
Στον Κορυδαλλό ο Γιόσπας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αθώος ο 93χρονος που έριξε σε διαρρήκτη
«Επεσε μόνος του πάνω στο μαχαίρι»
Απαλλαγή 5 αστυνομικών για Αλεξ
Σχολεία
Πρωτιά στη... διπλοβάρδια
Ανάφη
Επενδύσεις και... αναψυκτήρια
Άλλες ειδήσεις
Στις 27 Οκτωβρίου κρίνεται η έκτακτη εισφορά
Διάσκεψη UNESCO
«Επικίνδυνη η καύση νοσοκομειακών αποβλήτων»
Νέα θεραπεία ανακουφίζει από εξάρσεις