Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΟΦΕΙΛΕΙ 15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Στον αέρα τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ

Στον αέρα συνεχίζουν να παραμένουν -πλέον και εν όψει των εκλογών- τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ προς τα οποία το κράτος, διά του υπουργείου Υγείας και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, έχει συσσωρεύσει ένα δυσθεώρητο χρέος 15 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που στραγγαλίζει τις δραστηριότητες πρόληψης, για τις οποίες όμως οι πολιτικοί δημοσίως δεν χάνουν ευκαιρία να επισημαίνουν τη σημασία τους στην «αποτροπή εγκαθίδρυσης εξαρτητικής συμπεριφοράς κάθε τύπου».

Σκληρή προσπάθεια των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ στην πρόληψη, που ζουν μέσα στην ανασφάλεια Σκληρή προσπάθεια των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ στην πρόληψη, που ζουν μέσα στην ανασφάλεια Την εμμονή των διοικούντων να δρουν με οικονομικούς δείκτες και ισολογισμούς και όχι μετρώντας τα οφέλη σε ανθρώπους, οικογένειες, μικρές κοινωνίες, καταγγέλλουν τόσο οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ όσο και γονείς (όπως πολλοί από τις Κυκλάδες) που έχουν βιώσει τα οφέλη του παραγόμενου έργου. Και έτσι κινήσεις «πυροτέχνημα», όπως η έγκριση προχθές μόλις 6 ημέρες πριν από τις εκλογές κονδυλίου 2 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Υγείας, προδίδουν τον χαρακτήρα τους.

Οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους, οι περίπου 400 εργαζόμενοι στελέχη πρόληψης, δίνουν εδώ και 4 χρόνια έναν άνισο αγώνα, βιώνοντας οι ίδιοι την ανασφάλεια που προσπαθούν να εξαλείψουν από παιδιά και νέους. Ηδη πολλά από τα εκπαιδευμένα με χρήματα του κράτους στελέχη φυλλορροούν από τον αγώνα της πρόληψης μη αντέχοντας να ζουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.

«Η βοήθεια που έχουμε λάβει από την ομάδα Πρόληψης στη Ζάκυνθο είναι πολύτιμη. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να επιμορφωθούμε αλλά και να καταφεύγουμε ανά πάσα στιγμή σ' αυτούς τους εξειδικευμένους ανθρώπους που λειτουργούν δύο εξαιρετικά προγράμματα στα δημοτικά σχολεία μας. Τα παιδιά μας έχουν σαφή αλλαγή συμπεριφοράς μέσα στην τάξη. Ξεφεύγουν από τον αυστηρό και περιορισμένο τρόπο και κριτήρια για να βλέπουν τον "άλλο" και τους εαυτούς τους. Δεν είναι πλέον μόνο ο καλός μαθητής που απολαμβάνει πλήθος προνομίων, αλλά δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά που δεν έχουν καταξιωθεί μέσα από τις επιδόσεις τους να μην μπουν στο περιθώριο, αλλά να γίνουν δεκτά για τις ιδιαιτερότητές τους και για τις ξεχωριστές ικανότητες που παρακινούνται να αναπτύξουν. Εμείς οι δάσκαλοι μετά τα σεμινάρια βγαίνουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας και πιο χαλαροί για να κάνουμε το έργο μας», θα μας πει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ζακύνθου, Αλ. Βαλής, υπερασπιζόμενος το «δυσνόητο» για πολλούς έργο πρόληψης.

«Χρειάζεται νόμος»

Ο πρόεδρός τους, Τίμος Στραβοπόδης, μας λέει «κοιτάζοντας» προς την όποια νέα κυβέρνηση:

«Αγωνιζόμαστε ώστε οι πάγιες δαπάνες των Κέντρων Πρόληψης (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα) να καταστούν με νομοθετική ρύθμιση υποχρεωτικό καθήκον της πολιτείας και όχι εθελοντική συνεισφορά. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει "κωδικός" στον κρατικό προϋπολογισμό των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ο οποίος να καλύπτει πλήρως τους ετήσιους προϋπολογισμούς των Κ.Π. Εννοείται ότι διεκδικούμε να πληρωθούν και τα χρέη των προηγουμένων ετών που ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ.

Τα Κέντρα Πρόληψης έχουν πολλές δυνατότητες γιατί είναι ανοιχτά στις τοπικές κοινωνίες και στις περισσότερες περιπτώσεις προέκυψαν από πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών (δήμοι & νομαρχίες κυρίως), τις οποίες "αγκάλιασε" ο ΟΚΑΝΑ. Εμείς περιμένουμε αμέσως μετά τις εκλογές την αξιοποίηση των προτάσεων του Σωματείου για ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα μετατρέπει τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης από θνησιγενείς αστικές εταιρείες σε ένα εύρωστο, αποκεντρωμένο δίκτυο ειδικών Δημόσιων Υπηρεσιών Παροχής Ψυχοκοινωνικής Υγείας με μόνιμη χρηματοδότηση, εργασιακή εξασφάλιση του προσωπικού και παρακολούθηση των νέων αναγκών στη δουλειά μας». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
Κατσέλη VS Κουμουτσάκος: Να ζητήσει τώρα συγγνώμη
Νέα γνωμοδότηση Ι. Τέντε
«Αρση ανωνυμίας των bloggers που βρίζουν ή εκβιάζουν»
Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Μόνο με έγκριση της Αρχής έγγραφα με δεδομένα που αφορούν τρίτους
Εγνατία Οδός
21 απευθείας αναθέσεις
Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας
Διόδια της ταλαιπωρίας
Ι.Χ.
Απόσυρση από σήμερα
Νέα γρίπη
Ανάρρωση μόνο στο σπίτι
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μαθήματα μουσικής από φοιτητές του ΑΠΘ σε παιδιά με ιδιαιτερότητες
ΥΠΕΕ
Εντόπισαν κύκλωμα με αναβολικά
Αερομεταφορές
Αποστάσεις Στυλιανίδη από Ντόρα για Aegean
Από αύριο ξεκινά η Olympic Air
Εργατικά Δυστυχήματα
«Εσκασε» το μηχάνημα, σκοτώθηκε ο τεχνίτης
Φονικό μεροκάματο και σε εκσκαφή
Υπουργείο Υγείας
Στον αέρα τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Πρωτοποριακή μέθοδος
Δακτυλιοπλαστική αντί για εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς
Κολέγια
Στο ΣτΕ κατά των «κολεγίων» οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ
Πανεπιστήμια
Στην Αθήνα συγκεντρώνεται το 40% των φοιτητών
Παιδιά μεταναστών
Γεννήθηκε εδώ, ζει εδώ, αλλά τον συνέλαβαν ως «λαθραίο»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εμ. Γιόσπας: «Εύκολη λεία»
Μυρ. Παντέλογλου: «Καμία σχέση»
Στον Κορυδαλλό ο Γιόσπας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αθώος ο 93χρονος που έριξε σε διαρρήκτη
«Επεσε μόνος του πάνω στο μαχαίρι»
Απαλλαγή 5 αστυνομικών για Αλεξ
Σχολεία
Πρωτιά στη... διπλοβάρδια
Ανάφη
Επενδύσεις και... αναψυκτήρια
Άλλες ειδήσεις
Στις 27 Οκτωβρίου κρίνεται η έκτακτη εισφορά
Διάσκεψη UNESCO
«Επικίνδυνη η καύση νοσοκομειακών αποβλήτων»
Νέα θεραπεία ανακουφίζει από εξάρσεις