Έντυπη Έκδοση

Μια ολομερής θεώρηση

Φωτογραφία του Σωτήρη Λάμπρου για την Βιβλιοθήκη
Εξ όνυχος τον λέοντα τεκμαίρεσθαι. Μεταφερόμενη αυτή η αποφθεγματική φράση στην περίπτωση ενός βιβλίου, θα μπορούσε να σημαίνει ότι από ένα χαρακτηριστικό σημείο του, όπως ο τίτλος, αναγνωρίζεται η αξία του. Και πράγματι, ο τίτλος της καινούριας μελέτης του Στυλιανού Αλεξίου προϊδεάζει για τον ρηξικέλευθο χαρακτήρα της. Ορίζει αυτό καθεαυτό το αντικείμενο της επισκόπησης και όχι την εξέλιξή του στον χρόνο.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Τέσσερα αστέρια για παιδιά
   Η βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2005) συγγραφέας και θεατρολόγος Αγγελική Δαρλάση, που διδάσκει «δημιουργική γραφή» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με τη βοήθεια της ζωγράφου Ιριδας Σαμαρτζή, που έχει ειδικευτεί στην εικονογράφηση παιδικού βιβλίου και έχει τιμηθεί με βραβεία κι επαίνους για το έργο της), μας ξεναγεί σ' ένα σουρεαλιστικό παραμυθικό σύμπαν, όπου τα πουλιά έχουν ρίζες και τα δέντρα πετάνε.
  • Στην ξενιτιά της δημιουργικής μοναξιάς
   Ο «άλλος» Βασίλης Βασιλικός Ενα σκοτεινό Παρίσι. Αυτοεξορία και καταβύθιση στη γραφή. «Η πράξη της γραφής είναι πιο σημαντική απ' ό,τι γράφεις, η μόνη τελικά ανακούφιση», διαπιστώνει ο Βασίλης Βασιλικός το φθινόπωρο του 1993 στην γκρίζα, αδιάφορη πόλη, περιμένοντας τη στιγμή της μετακόμισης στην Ελλάδα. Το σπίτι είναι άδειο, τα δυο γατάκια, η Σαπφώ και ο Βαλέριο, κοιμούνται, οι αναμνήσεις ξαγρυπνούν.
  • Λογοτεχνικές ανταποκρίσεις με υπογραφή Χέμινγουεϊ
   Ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ (1899-1961), προτού ακόμη ανδρωθεί και καθιερωθεί ως λογοτέχνης, υπήρξε μια σπάνια μορφή δημοσιογράφου, καθώς συνύφανε τη δημιουργική γραφή με το μαχητικό ρεπορτάζ.
  • Δύο ιδιαίτερα βιβλία Ενας θυμωμένος άνθρωπος
   Την προπαραμονή μιας Πρωτοχρονιάς ένας άντρας συνομιλεί σε μια μπιραρία με μια γυναίκα. Κάποια στιγμή, η γυναίκα θέτει στον άντρα ένα ερώτημα: Ποιος άνθρωπος θα ήθελες να βρίσκεται στο πλάι σου σε περίπτωση που αρρώσταινες βαριά;
  • Γαρίφαλα της νύχτας, δάκρυα της πόλης
   Από τις σελίδες του Κώστα Γανωτή απουσιάζουν οι ευτυχείς στιγμές της πορείας του ως μουσικού. Μόνο περιστασιακά η γραφή αποκαλύπτει τους καρπούς και τις δικαιώσεις αυτής της πολύχρονης ενασχόλησης.
  • Η κοινωνία της βίας
   Δύο μυθιστορήματα με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και προϋποθέσεις (το ένα από τη Γαλλία των μέσων του 19ου αιώνα, το άλλο από την Αμερική του Μεσοπολέμου) εικονογραφούν με σπάνια ακρίβεια και ζωντάνια τη σκληρότητα μιας κοινωνίας που είναι έτοιμη να καταβροχθίσει οποιονδήποτε έχει αποκλειστεί από τα προνόμια της κοινωνικής και της οικονομικής εξουσίας.
  • Το βιβλίο για τις καθημερινές πρακτικές Στρατηγικές επιβολής, τακτικές εκτροπής
   Διαβάζοντας το βιβλίο του Μισέλ ντε Σερτώ για τις καθημερινές πρακτικές δύσκολα μπορεί κάποιος να συγκρατήσει ένα χαμόγελο επιδοκιμασίας για επαναλαμβανόμενες, απίστευτα εύστοχες διατυπώσεις, που μπορούν να αποσπαστούν από το συμφραζόμενό τους εν είδει γνωμικών, και ταυτόχρονα βρίσκεται στην παράξενη θέση να πρέπει να σταματάει κάθε τόσο για να σκεφτεί ποιο είναι το θέμα για το οποίο μιλάει: τόσο πολύ παρασύρεται από την ποιητικότητα μιας πρόζας που τον βυθίζει στο είδος ηδονικής ανάγνωσης, το οποίο συνδέουμε με τη λογοτεχνία, και τόσο ο υπερχειλίζων λυρισμός των μικροκινήσεων και αποχρώσεων θρυμματίζει τον επιχειρηματολογικό βηματισμό που αναμένουμε από έναν πραγματευτικό λόγο.
  • Προσεγγίσεις σε μια θεωρία του πολιτισμού
   Γράφοντας την Εκλειψη του Λόγου, ο Μαξ Χόρκχαϊμερ (Max Horkheimer) δηλώνει στον πρόλογο του πονήματος τον στόχο προς τον οποίο κατευθύνεται: Στόχος του βιβλίου «είναι να διερευνήσει την έννοια της ορθολογικότητας που αποτελεί το υπόστρωμα της σύγχρονης βιομηχανικής κουλτούρας, για ν' ανακαλύψει αν η έννοια αυτή δεν περιέχει ελαττώματα που τη φθείρουν κατά ουσιαστικό τρόπο». (Μαξ Χόρκχαϊμερ Η έκλειψη του Λόγου, σ. 9).
  • Η επιστροφή στη Φύση ως τρόπος καταπολέμησης της ύφεσης μέσω Γερμανίας
   Δύο μυθιστορήματα με αφορμή την οικονομική κρίση Το Βρανδεμβούργο ή Μπράντενμπουργκ, στα γερμανικά, είναι ένα από τα 16 «κρατίδια» της Ομοσπονδιακής Γερμανίας που περιβάλλει το Βερολίνο και που επί σαράντα χρόνια ανήκε ολοκληρωτικά στην Ανατολική Γερμανία.
 • Οψεις της ανάγνωσης

  • Ο,τι δεν «πικραίνει» το μάτι
   Ο Νάσος Δετζώρτζης μού μιλούσε, σχεδόν μυθικά, για τους αδελφούς Ταρουσόπουλους στο Φάληρο· ο Κάρολος Τσίζεκ αποκαλυπτικά για το τυπογραφείο του Νικολαΐδη στη Θεσσαλονίκη και πολλοί για τον χαρισματικό Φιλιππόβλαχο και το φιλόξενο στέκι των Κειμένων του στη Μαυρομιχάλη.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

 • Άλλες ειδήσεις

  • Η ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ «Νανά»
   Το να βαφτίσεις τη «Νανά» πόρνη (όπως τον «Φιλαράκο» του Μοπασάν δημοσιογράφο), από μια πλευρά είναι σαν να τα λες όλα για τον χαρακτήρα της. Και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος των δύο συγγραφέων, να δώσουν από ένα ισχυρό πορτρέτο δύο συμπαθών τάξεων, που σφραγίζουν άμεσα και άγρια την κοινωνία στην οποία ζουν.
  • Συνταγές επιβίωσης για δύσκολους καιρούς
   Το καλοκαίρι έφυγε και ήρθε το φθινόπωρο με τα σαλιγκάρια του, για να τα ζηλεύουμε, αφού, ως χώρα, δεν μας έχει μείνει ούτε σάλιο. Και λοιπόν; Θ' αρχίσουμε την αναπόληση περασμένων μεγαλείων; Οχι!