Έντυπη Έκδοση

Δύο ιδιαίτερα βιβλία

Ενας θυμωμένος άνθρωπος

Αγνή Μεταφτσή

Χρατς. Ave Scissors

εκδόσεις Εξάντας, σ. 270

Την προπαραμονή μιας Πρωτοχρονιάς ένας άντρας συνομιλεί σε μια μπιραρία με μια γυναίκα. Κάποια στιγμή, η γυναίκα θέτει στον άντρα ένα ερώτημα: Ποιος άνθρωπος θα ήθελες να βρίσκεται στο πλάι σου σε περίπτωση που αρρώσταινες βαριά; Εκείνος επιστρέφοντας σπίτι του θα μείνει ξάγρυπνος μέχρι το ξημέρωμα αγωνιώντας να βρει την απάντηση. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του είναι ένα οργίλο παραλήρημα, το οποίο η Αγνή Μεταφτσή προσδιορίζει ως «θυμιστόρημα». Οπωσδήποτε, ο ιλιγγιώδης θυμός του αφηγητή δεν εκβάλλει σ' ένα κείμενο που να αξιώνει να μοιάσει σε πεζογράφημα. Οπως τονίζει προεισαγωγικά η ίδια η συγγραφέας, το περιεχόμενο του βιβλίου της είναι ένας χυλός, όπου «μέσα του ρίχτηκαν κι ανακατεύτηκαν διάφορα υλικά, κοπανισμένα ή τεμαχισμένα». Ενας χυλός, λοιπόν, με πολλή αγανάκτηση, ολίγον ιδεαλισμό, γερές δόσεις μεμψιμοιρίας, μπόλικη ηθικολογία και πλεόνασμα φλυαρίας, γαρνιρισμένος με γλωσσικά παίγνια κυνικής εμπνεύσεως.

Αναζητώντας τον ιδανικό συμπαραστάτη για τη στιγμή της αρρώστιας του, ο αφηγητής διαπιστώνει αηδιασμένος την ευτέλεια των φίλων του καθώς και τη δική του συναισθηματική σπατάλη, την αφέλεια της γενναιοδωρίας του, την πλάνη της ανοχής του. «Χρόνια ευκολόπιστος καταθέτης, όμως καμιά ιδέα, κανένα όραμα, ουδείς ηγέτης, κανένας φίλος, συγγενής, ερωμένη ή σύντροφος δεν μου απέδωσε μακρόβιους τόκους...». Θα χρειαζόταν, σκέφτεται, να καταφύγει σε προσθέσεις και πολλαπλασιασμούς για να καταφέρει να αποσπάσει από τα πηλίκα, τα υπόλοιπα και τις διαφορές που τον περιέβαλλαν, τον άξιο, «εκείνον τον Εναν», να τον γιατροπορέψει. Από το άλλο μέρος, η ερώτηση της άγνωστης γυναίκας απαιτούσε, προκειμένου να απαντηθεί, την παραδοχή ποικιλόμορφων συμβιβασμών, οι οποίοι με τα χρόνια είχαν ψαλιδίσει το πρόσωπό του, το είχαν ψευτίσει. Το αίσθημα της αδικίας και της εξαπάτησης υποδαυλίζει την οργή του και κραδαίνοντας ένα φασματικό ψαλίδι αρχίζει να χαρακώνει κάθε έκφανση ασχήμιας, που μέχρι τότε συνιστούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, θέλοντας να φτιάξει για την ύπαρξή του το πατρόν που πάντα της άξιζε. Εχοντας μπουκώσει από τη μιζέρια των άλλων -μιζέρια που τον ατίμωνε-, ξεσκίζει μαινόμενος τα ζωτικά τους ψεύδη και αίρει την αλληλεγγύη του απέναντί τους. Οι φίλοι του αποδείχτηκαν ελεεινοί «φαρμακοτρίφτες», «από δαύτους που χιμάνε στο φαρμάκι σου παλεύοντας να φτιάξουν λίγους κόκκους ζάχαρης για να ξεπικρίσουν τις ζωούλες τους».

Πέρα από τη ζάλη της αφήγησης που παραδέρνει ανήμερη, επιτιθέμενη υποτίθεται στα στερεότυπα, την υποκρισία και το ψεύδος, εκείνο που κυρίως την υπονομεύει είναι η διάτορη γυναικεία χροιά στον λόγο του αφηγητή. Ο τελευταίος υποχρεώνεται να διατυπώσει ένα κατηγορητήριο κατά της ανδρικής χαμέρπειας, εκτός τόπου και χρόνου ούτως ή άλλως, που μόνο μια ευαίσθητη, τραυματισμένη ψυχή θα είχε εμπνευστεί· μια ψυχή «συλημένη», περισσότερο όμως θυμωμένη με όλους εκείνους που της στέρησαν τη δυνατότητα να μάθει «τι ρεκόρ θα μπορούσε να σπάσει προς χάριν της αγάπης», και η οποία τώρα πια απαιτεί να της επιστραφούν όλα τα λάφυρα που της υφάρπαξαν με ανέντιμες παρτίδες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Μια ολομερής θεώρηση
Τέσσερα αστέρια για παιδιά
Στην ξενιτιά της δημιουργικής μοναξιάς
Λογοτεχνικές ανταποκρίσεις με υπογραφή Χέμινγουεϊ
Γαρίφαλα της νύχτας, δάκρυα της πόλης
Η κοινωνία της βίας
Στρατηγικές επιβολής, τακτικές εκτροπής
Προσεγγίσεις σε μια θεωρία του πολιτισμού
Η επιστροφή στη Φύση ως τρόπος καταπολέμησης της ύφεσης μέσω Γερμανίας
Για το ίδιο θέμα
Γαρίφαλα της νύχτας, δάκρυα της πόλης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Μια ολομερής θεώρηση
Τέσσερα αστέρια για παιδιά
Στην ξενιτιά της δημιουργικής μοναξιάς
Λογοτεχνικές ανταποκρίσεις με υπογραφή Χέμινγουεϊ
Ενας θυμωμένος άνθρωπος
Γαρίφαλα της νύχτας, δάκρυα της πόλης
Η κοινωνία της βίας
Στρατηγικές επιβολής, τακτικές εκτροπής
Προσεγγίσεις σε μια θεωρία του πολιτισμού
Η επιστροφή στη Φύση ως τρόπος καταπολέμησης της ύφεσης μέσω Γερμανίας
Οψεις της ανάγνωσης
Ο,τι δεν «πικραίνει» το μάτι
Από τις 4:00 στις 6:00
Ενας τραγουδιστής για τη θλίψη και τα όνειρα
Άλλες ειδήσεις
«Νανά»
Συνταγές επιβίωσης για δύσκολους καιρούς