Έντυπη Έκδοση

Εργα τέχνης από χάρτινες τσάντες

Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς συνέδεσε το δημοφιλές Πωλητήριό του με την παρουσία ενός σημαντικού αριθμού διακεκριμένων εκπροσώπων των εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα. Τους πρόσφερε μια φιλόξενη και διαρκώς ανανεωνόμενη στέγη.

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του Πωλητηρίου οι καλλιτέχνες αυτοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους και γεφύρωσαν με τις μοναδικές, σχεδόν συλλεκτικές, δημιουργίες τους την απόσταση μεταξύ χρηστικού αντικειμένου και αντικειμένου τέχνης. Πόσω μάλλον που στο ελληνικό τοπίο της εικαστικής παραγωγής ακόμα υφίσταται η διάκριση μεταξύ υψηλής και χρηστικής, πλαστικής και εφαρμοσμένης τέχνης.

Από την περασμένη Τρίτη το Πωλητήριο του Μπενάκη της Πειραιώς φιλοξενεί την έκθεση «False id (Αλλαγή ταυτότητας)» της Γεωργίας Γκρεμούτη. Η καλλιτέχνις, γλύπτρια μα και σημαντική εκπρόσωπος των εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα, έχει αφετηρία ένα αντικείμενο-σύμβολο του σημερινού καταναλωτικού τρόπου ζωής: τη χάρτινη τσάντα μιας χρήσης, που καθημερινή και φθηνή καταλήγει συνήθως στην ανακύκλωση.

Η Γεωργία Γκρεμούτη χρησιμοποιεί, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια το χαρτί. Γνωρίζει καλά τόσο τις δυνατότητες όσο και τα όριά του, τις εναλλακτικές πειραματισμού αλλά και τις εγγενείς δυσκολίες που συνεπάγεται η τιθάσευση της ακατέργαστης πρώτης ύλης του. Στα χέρια της το χαρτί αποκτά εκλεκτικές συγγένειες: από τη μια πλευρά, με την παραδοσιακή υφαντική και τη μέθοδο Origami και, από την άλλη, με τον σύγχρονο εικαστικό λόγο. Μέσα από αλλεπάλληλες τσακίσεις και πτυχώσεις, τυλίγματα και ξετυλίγματα, μαθηματικές εξισώσεις και μαγικές αλχημείες, η Γεωργία Γκρεμούτη το μεταμορφώνει. Και, συγχρόνως, του δίνει μια αναπάντεχα ποιητική πλαστική διάσταση.

*Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 28 Νοεμβρίου.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210-3453111

Ωρες λειτουργίας: Τέταρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Στάθης Σταμουλακάτος
Ο «Μαχαιροβγάλτης» δεν θα 'ξερε ποιος κυβερνά τη χώρα
Κριτική θεάτρου
Η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση στο θέατρο
Συνέντευξη: Στάθης Λιβαθινός
Είμαστε όλοι παιδιά που μεγαλώνουν δύσκολα
Μουσείο Μπενάκη
Εργα τέχνης από χάρτινες τσάντες
Βιβλίο
Ο Εμφύλιος στοιχειώνει το μυθιστόρημα
Ποιοι θέλουν να καταστρέψουν τον Παρθενώνα;
Εικαστικά
Κόμικς από την ύλη των ονείρων του
Κομικςοδρόμιο
Οι νέοι «γονείς» του Spirou