Έντυπη Έκδοση

Σωτήρια πρόληψη

Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

Παγκοσμίως, ο καρκίνος μαστού αποτελεί το κύριο αίτιο θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες και διαγιγνώσκεται σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες ετησίως. Ομως, σημαντικά κενά πληροφόρησης των Ελληνίδων ασθενών με καρκίνο μαστού σχετικά με παραμέτρους της νόσου τους καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχεδόν οι μισές από τις ασθενείς δηλώνουν ότι είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένες ακόμη και σε σχέση με τον τύπο του καρκίνου τους.

Τα παραπάνω ανέφεραν ο Χ. Παπαδημητρίου, παθολόγος-ογκολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και η δρ Ελίζα Φερεκύδου, βιολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής», στο πλαίσιο μιας σειράς ενημερωτικών δράσεων με θέμα «Γνωρίζω το HER2», με αφορμή τον Οκτώβριο, Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, όπου τονίστηκε ότι «η εξέταση HER2 πρέπει να πραγματοποιείται πάντα τη στιγμή της διάγνωσης, καθώς προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή».

Σημειώνεται ότι σήμερα η σύγχρονη χειρουργική του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει λιγότερο τραυματικές επεμβάσεις, ογκοπλαστικές τεχνικές ανάπλασης του μαστού και μικρότερη νοσηρότητα της μασχάλης (τεχνική βιοψίας φρουρού λεμφαδένα), υπό την προϋπόθεση βέβαια σωστής προεγχειρητικής διάγνωσης και προεγχειρητικού σχεδιασμού, όπως επισήμανε ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου Metropolitan, Βασίλης Βενιζέλος, σε ημερίδα ενημέρωσης του κοινού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρκίνος
Σχετικά θέματα: Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού
Ολα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού
One-stop αξιολόγηση με διαγνωστική ακρίβεια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού
Σωτήρια πρόληψη
Ολα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού
One-stop αξιολόγηση με διαγνωστική ακρίβεια
Μαιευτική
Μοναδική εμπειρία ο τοκετός στο νερό
Βλαστοκύτταρα
Η πορεία φύλαξης των βλαστοκυττάρων στη χώρα μας
Ψωρίαση
Η νόσος της απομόνωσης
Άλλες ειδήσεις
Για να έχουν τα παιδιά τη φροντίδα που τους αξίζει