Έντυπη Έκδοση

Προσοχή με τα αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά σώζουν πολλές ζωές.

Ομως, ο τρόπος με τον οποίο τα καταναλώνουμε, ειδικά στην Ελλάδα, έχει αποτέλεσμα να έχουμε και αντίθετα αποτελέσματα. Στη χώρα μας έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών διεθνώς. Εξαιτίας αυτής της πρακτικής έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Πολλά από αυτά τα μικρόβια, που έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ευθύνονται για θανατηφόρες λοιμώξεις, για τις οποίες δεν έχουμε άλλους τρόπους αντιμετώπισης. Η ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα αντιβιοτικά αναπτύχθηκε κυρίως γιατί η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αντικαθιστά τα ευαίσθητα συμβιωτικά μικρόβια που υπάρχουν στις φυσιολογικές μας χλωρίδες, δηλαδή στο στόμα, στο έντερο, στο δέρμα κ.α., με παθογόνα μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιβιοτικά δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στα παθογόνα μικρόβια - που είναι βλαβερά - και στα συμβιωτικά μικρόβια, που ζουν αρμονικά μαζί μας. Τα δε παθογόνα ανθεκτικά μικρόβια που αναπτύσσονται σε έναν ανθρώπινο οργανισμό εύκολα διασπείρονται στη συνέχεια και σε άλλα άτομα. Αρα, όσο πιο συχνά και όσο περισσότερα άτομα λαμβάνουν τακτικά αντιβιοτικά τόσο μεγαλύτερη είναι και η διασπορά ανθεκτικών μικροβίων.

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών γίνεται γιατί πολλά άτομα δεν γνωρίζουν πότε πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά. Κανονικά, αλλά δυστυχώς όχι πάντα, θα έπρεπε να ξέρει ο γιατρός τους. Γι' αυτό και δεν επιτρέπεται να χορηγούνται αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Απαγόρευση που δεν τηρείται στη χώρα μας ούτε από τους πολίτες ούτε από πολλούς φαρμακοποιούς.

Ο γιατρός χρειάζεται προκειμένου να διαγνώσει εάν μία λοίμωξη οφείλεται σε ιούς ή μικρόβια. Γιατί εάν οφείλεται σε ιούς, όπως συμβαίνει με το κοινό κρυολόγημα και με την πλειονότητα των περιπτώσεων ωτίτιδας, φαρυγγίτιδας, βρογχίτιδας, διάρροιας κ.ά., τα αντιβιοτικά δεν ασκούν απολύτως καμία επίδραση. Είναι εντελώς άχρηστα για την υγεία, ενώ οδηγούν στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων και επιβαρύνουν βέβαια και την τσέπη μας. Επειδή, όμως, οι ιώσεις κρατάνε συνήθως 2-3 μέρες, λαμβάνοντας αντιβιοτικά τη 2η ή 3η μέρα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η ανάρρωση οφείλεται σε αυτά.

Αλλά και όταν πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνουμε τη δοσολογία που συνιστά ο γιατρός, να μη λησμονείται καμία δόση και να μην κρατάμε στο σπίτι αντιβιοτικά που περίσσεψαν, γιατί μας βάζουν στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση στο μέλλον, αλλά και γιατί συχνά μας διαφεύγει η ημερομηνία λήξης τους.

Εάν δεν τηρούμε αυτές τις οδηγίες και την υγεία μας βάζουμε σε κίνδυνο και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Γι' αυτό, όπως σωστά επισημαίνει το ενημερωτικό έντυπο του ΕΟΦ για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, που εκδόθηκε το 2008, ας διαφυλάξουμε τα αντιβιοτικά, χρησιμοποιώντας τα λιγότερο και πιο σωστά γιατί μπορούν να μας σώσουν τη ζωή.

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: www.neahygeia.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Στη στήλη
Προληπτικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού
Σωτήρια πρόληψη
Ολα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού
One-stop αξιολόγηση με διαγνωστική ακρίβεια
Μαιευτική
Μοναδική εμπειρία ο τοκετός στο νερό
Βλαστοκύτταρα
Η πορεία φύλαξης των βλαστοκυττάρων στη χώρα μας
Ψωρίαση
Η νόσος της απομόνωσης
Άλλες ειδήσεις
Για να έχουν τα παιδιά τη φροντίδα που τους αξίζει