Έντυπη Έκδοση

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έβγαλε σε πρόωρη σύνταξη συνδικάτα και απεργίες

Το τέλος των κινητοποιήσεων έβαλε η ψήφιση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου από τη γαλλική Βουλή. Εκπρόσωπος του πετρελαϊκού ομίλου Total στη Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι «μέχρι το βράδυ θα τερματιστούν οι κινητοποιήσεις στο σύνολο των διυλιστηρίων».

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Total στο Γκονφρεβίλ λ' Ορσέ κοντά στη Χάβρη και στο διυλιστήριο της Δουνκέρκης αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Το διυλιστήριο στο Λα Μεντέ επαναλειτούργησε την Τετάρτη.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στο μεγάλο λιμάνι Fos-Lavera στο Νότο, όπου μεταφέρονται καύσιμα από πετρελαιοφόρα, συνεχίζουν την απεργία τους, που διαρκεί πάνω από ένα μήνα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια της Γαλλίας διήρκεσαν σχεδόν 15 ημέρες προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην αγορά από την τροφοδοσία καυσίμων. Το 85% των 12.300 πρατηρίων καυσίμων λειτουργούσαν χθες κανονικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σταμάτησαν τη δεκαήμερη απεργία τους στην Τουλούζη, ενώ οι σιδηρόδρομοι εκτέλεσαν τα δρομολόγιά τους, καθώς επίσης αποκαταστάθηκαν όλες οι αεροπορικές πτήσεις.

Οι απεργοί εκφράζουν απογοήτευση και πικρία για την «ήττα» του κινήματος κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Τονίζουν ότι δεν ήταν δυνατό να συνεχίσουν για περισσότερες ημέρες τις κινητοποιήσεις με σημαντικές απώλειες ημερομισθίων. Εκτιμούν όμως ότι ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος, γιατί αναπτύχθηκε επί ένα δεκαπενθήμερο σημαντική αλληλεγγύη μεταξύ πολιτών, εργαζομένων και νεολαίας, δημιουργώντας έναν νέο κοινωνικό ιστό αντίστασης. Ενισχυμένοι από την υποστήριξη της κοινής γνώμης, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αντιπαρατίθενται μαχητικά σε επίμαχα μέτρα της Δεξιάς, ενώ τα συνδικάτα έδωσαν νέο «ραντεβού» στον Σαρκοζί, στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Οι ηγέτες, μάλιστα, των συνδικάτων δηλώνουν ότι «η επικύρωση του νόμου θα οδηγήσει σε άλλες μορφές δράσης», χωρίς να τις προσδιορίζουν.

Οι Σοσιαλιστές, τέλος, ξεκαθάρισαν ότι αν επανέλθουν στην εξουσία, θα ακυρώσουν τα άδικα μέτρα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που επέβαλε η Δεξιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βραζιλία
Η Βραζιλία στις κάλπες για πρόεδρο
Γαλλία
Η ψήφιση του νομοσχεδίου έβγαλε σε πρόωρη σύνταξη συνδικάτα και απεργίες
Γερμανία
Μικροτσίπ-ηδες
Ε.Ε.
Πέρα από τη μαντίλα
Κόλπος του Μεξικού
Το «σάπιο» τσιμέντο και η ΒΡ
Παλαιστινιακό
Ο πόλεμος της ελιάς
Ρωσία
Παραστρατιωτικές ομάδες συστήνει η Ρωσία σε «στρατευμένους» αγωγούς
Άλλες ειδήσεις
Σαν τα χιόνια...