Έντυπη Έκδοση

ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΑΚΟΜΗ 1 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΠΔΕ * ΘΥΜΑ ΠΑΛΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΜΕ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Πονάει έλλειμμα - κόβει δημόσιες επενδύσεις

Σχέδιο νέας περικοπής επενδυτικών κονδυλίων κατά 1 δισ. ευρώ μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών για να καλυφθεί η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα.

Στόχος του νέου, τέταρτου μέσα σε ένα χρόνο, «τσεκουριού», που αν λάβει σάρκα και οστά θα περιορίσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στα 8 δισ. ευρώ από 10,3 δισ. ευρώ στην αρχή του χρόνου, δεν θα είναι να καλυφθεί η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat αλλά οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, με θύμα για ακόμη μία φορά την ανάπτυξη.

Ακολουθείται δηλαδή πάλι η πεπατημένη της περικοπής, που στερεί χρήματα από την αγορά, αναβάλλει τα έργα, με δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση.

Ηδη από την Κύπρο, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ύφεση 4% φέτος και έως 3% το 2011 (αντί για 2,6% που προέβλεπε το προσχέδιο με υψηλότερες κατά 1 δισ. ευρώ επενδύσεις που είχε εγγράψει στους σχετικούς κωδικούς).

Με τη νέα περικοπή, η Ελλάδα θα κινείται στη χειρότερη κρίση της νεότερης ελληνικής ιστορίας, έχοντας το χαμηλότερο επενδυτικό πρόγραμμα από τότε που άρχισαν τα ΚΠΣ, στην αρχή της δεκαετίας του 1990.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η κίνηση συνεπάγεται μεταφορά για το 2011 ή οριστική περικοπή σημαντικών επενδύσεων που θα γίνονταν με εθνικό χρήμα: κυρίως υποδομές παιδείας, μικρά έργα ανά την περιφέρεια, αλλά και προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων.

Προκαλείται πλέον ορατός κίνδυνος νέας αναβολής πληρωμής επιχειρηματιών, εντάξεων νέων επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο και προκηρύξεων προγραμμάτων.

Καρκινοβατεί ο αναπτυξιακός νόμος

Τα ίδια στελέχη αποδίδουν στην αναμενόμενη «περικοπή» και την καθυστέρηση στην ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Επισήμως λέγεται ότι αναθεωρείται εκ νέου, καθώς το σχέδιο που «πέρασε» από το υπουργικό συμβούλιο το καλοκαίρι τώρα κρίνεται μη ικανοποιητικό. Ωστόσο, λέγεται ότι απλά δεν υπάρχουν λεφτά για να δοθούν επιδοτήσεις.

Δηλαδή περιμένουν να δουν πόσα χρήματα θα απομείνουν φέτος και το 2011 στο ΠΔΕ για να δομηθεί ανάλογα ο νέος νόμος.

Το ίδιο ισχύει και για όλες τις επιδοτήσεις και τις δράσεις που περιμένει η αγορά και... καθυστερούν. Με άλλα λόγια, η ίδια η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη την επενδυτική της πολιτική για να μπορέσει να τη γνωστοποιήσει στους -λίγους- επιχειρηματίες που σχεδιάζουν ακόμη επεκτατικές δράσεις.

Μην ενοχλείτε τους ψηφοφόρους

Οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Νοεμβρίου μαζί με την τρόικα, σε μία προσπάθεια να μη διαταραχθεί και άλλο το εκλογικό κλίμα. Θα κριθούν από τις επιδόσεις στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο, που θα ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου. Αν η απόκλιση στα έσοδα συνεχιστεί και δεν συγκρατηθούν οι λειτουργικές δαπάνες, τότε στον Προκρούστη μπαίνουν οι επενδύσεις, με βέβαιο αποτέλεσμα το βάθαιμα της ύφεσης και την εκτόξευση της ανεργίας.

Μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκεται μία μεγάλη προσπάθεια, παρά την περικοπή, να ικανοποιηθεί ο στόχος άντλησης 2,75 δισ. ευρώ φέτος από εισπράξεις των κοινοτικών ταμείων.

Τον Ιούνιο έγιναν αιτήσεις πληρωμών 800 εκατ. ευρώ και έως την προηγούμενη Παρασκευή σύμφωνα με πληροφορίες «έφυγαν» τιμολόγια αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ για τις Βρυξέλλες. Τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ που απομένουν για να ικανοποιηθεί ο στόχος αναμένεται να σταλούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΔΕ από 10,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό περιορίστηκε (με δύο περικοπές) στα 9,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 9 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του 2011.

Βάσει Μνημονίου έπρεπε να μειωθεί στα 8,2 δισ. ευρώ το 2012.

Ωστόσο, τώρα σχεδιάζεται «εμπροσθοβαρές»... τσεκούρι. Η τελευταία περικοπή του προσχεδίου «έκρυβε» μία μεγάλη αναδιάρθρωση δαπανών ανά πρόγραμμα, από την οποία δεν ωφελήθηκε καθόλου η περιφέρεια, κόπηκαν 605 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Παιδείας και αβγάτισε σημαντικά ο προϋπολογισμός δράσεων στήριξης της εργασίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Ρεκόρ στην ευρωανεργία, που πλησίασε τα 16 εκατ.
Κτηματαγορά
Σημάδια κρίσης και στα ενοίκια γκαρσονιέρας
Περικοπή επενδυτικών κονδυλίων
Πονάει έλλειμμα - κόβει δημόσιες επενδύσεις
Συνέντευξη: Δ. Κουσελάς
Αύξηση του αφορολόγητου πρώτης κατοικίας μαζί με τις αντικειμενικές
Τεχνο-οικονομία
Το «παγκόσμιο χωριό» έφτασε τα 2 δισ. ψηφιακούς κατοίκους
Τα Apple Store δημιουργούν θέσεις εργασίας
WiMAX: Ακόμη δεν το είδαμε και 4G το βγάλανε
Τράπεζες
800 εκατ. ευρώ και με καταβολή μετρητών, η αύξηση μετοχικού της Πειραιώς
Κόλπα προ εισαγωγής ευρώ ξεθάβουν οι τράπεζες
Φουντώνουν τα δημοσιεύματα
Ανέβασαν το έλλειμμα στο 8,9% και μονιμοποίησαν την εξάρτηση
Φυσικό αέριο
Στηρίζουμε τον «Ποσειδώνα» αλλά κλείνουμε το μάτι και στον Trans Adriatic
Άλλες ειδήσεις
Στασιμότητα στους επιβάτες, μείωση στα εμπορεύματα
Κατά 9% μειώθηκε ο τζίρος λιανικής πλην καυσίμων
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αποκτά μόνιμο προσωπικό
Είδε φως ύστερα από τριάμισι χρόνια φαγούρας
Χόρτασαν από υποσχέσεις οι μικρομεσαίοι