Έντυπη Έκδοση

ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Σημάδια κρίσης και στα ενοίκια γκαρσονιέρας

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα υπερκεράσουν τη στροφή μεγάλου μέρους του κόσμου προς την ενοικίαση αντί της αγοράς σπιτιών, συμπιέζοντας τα ενοίκια τους προσεχείς μήνες, εκτιμούν στελέχη της κτηματαγοράς.

Οι ίδιοι προβλέπουν ότι οι πιέσεις στα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων θα παραμείνουν ισχυρές, καθώς αυξάνονται τα λουκέτα και η προσφορά, ενώ η ζήτηση από νέες επιχειρήσεις είναι σχεδόν μηδαμινή.

Παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι υπάρχουν δύο αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά που καθορίζουν την τάση στα ενοίκια κατοικίας.

Από τη μια πλευρά είναι η ανασφάλεια των νοικοκυριών και η απροθυμία των τραπεζών να προσφέρουν στεγαστικά δάνεια, όπως στο παρελθόν, που έχουν κάνει πολλούς να στραφούν στην ενοικίαση αντί της αγοράς διαμερισμάτων όπως στο παρελθόν. Αυτό λειτουργεί υπέρ της αύξησης των ενοικίων.

Από την άλλη πλευρά, είναι η αναμενόμενη εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης τους επόμενους μήνες, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω συμπίεση των εισοδημάτων. Αυτός ο παράγοντας συμβάλλει προς την κατεύθυνση της μείωσης των ενοικίων.

Το μικρό έχει ζήτηση

«Η οικονομική κρίση θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στον προσδιορισμό του επιπέδου των ενοικίων τους επόμενους μήνες», τονίζει ο Αντώνης Καρτσωνάκης της κτηματομεσιτικής αλυσίδας REMAX.

Ο κ. Καρτσωνάκης πιστεύει ότι τα ενοίκια των μικρότερων διαμερισμάτων μέχρι 60 τ.μ. θα κρατηθούν καλύτερα σε σχέση με τα πιο μεγάλα, γιατί έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, π.χ. φοιτητές, μετανάστες κτλ.

Αντίθετα, ο ίδιος πιστεύει ότι τα ενοίκια στα μεγάλα και πολύ μεγάλα διαμερίσματα θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, γιατί εκτός των άλλων δεν ευνοούνται από τα τεκμήρια διαβίωσης που εισάγει ο νέος φορολογικός νόμος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται ο κτηματομεσίτης Θεοφάνης Λώλης, ο οποίος θεωρεί ότι ο πτωτικός κύκλος στα ενοίκια των μεγάλων διαμερισμάτων θα έχει συνέχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικοί πιστεύουν ότι ο καθοδικός κύκλος στα ενοίκια των σπιτιών μεγάλης επιφάνειας ξεκίνησε το 2004, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις, τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 6 με 10 ευρώ το τ.μ. για νεόδμητα διαμερίσματα επιφάνειας 70 με 100 τ.μ. στην Αθήνα και 8 με 12 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα και γκαρσονιέρες μέχρι 60-70 τ.μ., σύμφωνα με το σύμβουλο σε θέματα ακινήτων Νίκο Γιαννουλέλη.

Τα ενοίκια υποχωρούν 8% περίπου για κάθε δεκαετία παλαιότητας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Γιαννουλέλης συμφωνεί ότι οι πιέσεις στα ενοίκια των μεγάλων σπιτιών θα συνεχιστούν και θα είναι ανάλογες του εμβαδού, κοινώς θα είναι μεγαλύτερες σε σπίτια 200 τ.μ. απ' ό,τι σε σπίτια συνολικού εμβαδού 120 τ.μ.

Η οικονομική κρίση θα «δαγκώσει» επίσης τα ενοίκια των διαμερισμάτων μεσαίου μεγέθους, δηλαδή 70 με 100 τ.μ., που ο ίδιος εκτιμά ότι έχουν κρατήσει καλύτερα σε σχέση ακόμη και με τα μικρότερα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Ρεκόρ στην ευρωανεργία, που πλησίασε τα 16 εκατ.
Κτηματαγορά
Σημάδια κρίσης και στα ενοίκια γκαρσονιέρας
Περικοπή επενδυτικών κονδυλίων
Πονάει έλλειμμα - κόβει δημόσιες επενδύσεις
Συνέντευξη: Δ. Κουσελάς
Αύξηση του αφορολόγητου πρώτης κατοικίας μαζί με τις αντικειμενικές
Τεχνο-οικονομία
Το «παγκόσμιο χωριό» έφτασε τα 2 δισ. ψηφιακούς κατοίκους
Τα Apple Store δημιουργούν θέσεις εργασίας
WiMAX: Ακόμη δεν το είδαμε και 4G το βγάλανε
Τράπεζες
800 εκατ. ευρώ και με καταβολή μετρητών, η αύξηση μετοχικού της Πειραιώς
Κόλπα προ εισαγωγής ευρώ ξεθάβουν οι τράπεζες
Φουντώνουν τα δημοσιεύματα
Ανέβασαν το έλλειμμα στο 8,9% και μονιμοποίησαν την εξάρτηση
Φυσικό αέριο
Στηρίζουμε τον «Ποσειδώνα» αλλά κλείνουμε το μάτι και στον Trans Adriatic
Άλλες ειδήσεις
Στασιμότητα στους επιβάτες, μείωση στα εμπορεύματα
Κατά 9% μειώθηκε ο τζίρος λιανικής πλην καυσίμων
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αποκτά μόνιμο προσωπικό
Είδε φως ύστερα από τριάμισι χρόνια φαγούρας
Χόρτασαν από υποσχέσεις οι μικρομεσαίοι