Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΟΙ NEW YORK TIMES

Ανέβασαν το έλλειμμα στο 8,9% και μονιμοποίησαν την εξάρτηση

Φουντώνουν ξανά τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για την ικανότητα της χώρας μας να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους αλλά και των ελληνικών τραπεζών για απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Προχθεσινό δημοσίευμα των «New York Times» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να μην καταφέρει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της προς το ΔΝΤ και την Ε.Ε. για μείωση του δημοσίου ελλείμματος φέτος στο 8,1% του ΑΕΠ.

Η εφημερίδα επικαλείται άτομο που γνωρίζει το θέμα και το οποίο εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού μπορεί να αγγίξει φέτος το 8,9% του ΑΕΠ λόγω υστέρησης φορολογικών εσόδων. Η διαφορά αυτή δεν είναι μεγάλη, όμως μετά την τελευταία αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, αρκετοί επενδυτές φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει τη μαύρη τρύπα και θα αναγκαστεί τελικά σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Το δημοσίευμα των «ΝΥΤ» υπογραμμίζει ακόμη πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας περικόπτοντας τις δαπάνες κατά 11% στο πρώτο 9μηνο του 2010 σε σχέση με πέρυσι. Ομως τα έσοδα, τα οποία είναι πάντα δύσκολο να αυξηθούν σε μια οικονομία που έχει κακό ιστορικό στο φοροεισπρακτικό της σύστημα, έχουν χτυπηθεί άγρια από τη συρρίκνωση 4% που εμφανίζει φέτος η ελληνική οικονομία.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι για την αναπλήρωση των χαμηλότερων εσόδων, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μελετά την επέκταση των περικοπών στις δαπάνες αντί της αύξησης των φόρων που έχει προγραμματιστεί, επιλέγοντας τον ταχύτερο και ευκολότερο τρόπο για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Παρατηρεί όμως ότι, αν και μια τέτοια προσέγγιση δείχνει καλύτερη στα χαρτιά και ταχύτερη, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη.

Σημείο χωρίς επιστροφή

Στο ίδιο μήκος κύματος η «Daily Telegraph» υποστηρίζει ότι η διάσωση της Ελλάδας κινδυνεύει με αποτυχία αφού θα αφήσει τη χώρα με ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ, κοντά «στο σημείο χωρίς επιστροφή». Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει τον κίνδυνο μποϊκοτάζ από τους επενδυτές στα ομόλογα της Ελλάδας και των υπόλοιπων αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, αν δημιουργηθεί ένα μόνιμο ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης κρίσεων χρέους, σύμφωνα με τις γερμανικές προτάσεις.

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg διαπιστώνει σε χθεσινό του δημοσίευμα ότι η απεξάρτηση των ελληνικών, των ιρλανδικών και των ισπανικών τραπεζών από την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ είναι πιο δύσκολη, αφού δεν μπορούν να βρουν επενδυτές για να αγοράσουν τα ομόλογά τους. Επικαλείται μάλιστα το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα των τριών χωρών έλαβαν το 61% των δανείων που τους χορήγησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ έναντι 51% τον Αύγουστο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Ρεκόρ στην ευρωανεργία, που πλησίασε τα 16 εκατ.
Κτηματαγορά
Σημάδια κρίσης και στα ενοίκια γκαρσονιέρας
Περικοπή επενδυτικών κονδυλίων
Πονάει έλλειμμα - κόβει δημόσιες επενδύσεις
Συνέντευξη: Δ. Κουσελάς
Αύξηση του αφορολόγητου πρώτης κατοικίας μαζί με τις αντικειμενικές
Τεχνο-οικονομία
Το «παγκόσμιο χωριό» έφτασε τα 2 δισ. ψηφιακούς κατοίκους
Τα Apple Store δημιουργούν θέσεις εργασίας
WiMAX: Ακόμη δεν το είδαμε και 4G το βγάλανε
Τράπεζες
800 εκατ. ευρώ και με καταβολή μετρητών, η αύξηση μετοχικού της Πειραιώς
Κόλπα προ εισαγωγής ευρώ ξεθάβουν οι τράπεζες
Φουντώνουν τα δημοσιεύματα
Ανέβασαν το έλλειμμα στο 8,9% και μονιμοποίησαν την εξάρτηση
Φυσικό αέριο
Στηρίζουμε τον «Ποσειδώνα» αλλά κλείνουμε το μάτι και στον Trans Adriatic
Άλλες ειδήσεις
Στασιμότητα στους επιβάτες, μείωση στα εμπορεύματα
Κατά 9% μειώθηκε ο τζίρος λιανικής πλην καυσίμων
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αποκτά μόνιμο προσωπικό
Είδε φως ύστερα από τριάμισι χρόνια φαγούρας
Χόρτασαν από υποσχέσεις οι μικρομεσαίοι